Quantcast

Būna ir taip: tauragiškiai pirko mėsos – laimėjo saulės elektrinę

  • Teksto dydis:

Gydytojas iš Tauragės Almantas Urbanavičius netikėtai tapo saulės elektrinės šeimininku. Su žmona Inga jis svarstė galimybę tokią elektrinę įsirengti ant nuosavo namo stogo, tačiau permainas be jokių pastangų atnešė tvariai pagaminti mėgstami mėsos produktai.

Tauragiškių šeimai dabar priklauso nutolusi 6 kW galios saulės elektrinė. Urbanavičiai prisijungė prie sparčiai augančios nepriklausomų elektrą gaminančių vartotojų bendruomenės, kurią sudaro tiek didelės verslo įmonės, tiek paprasti gyventojai. Užteko įsigyti „Krekenavos“ ženklu pažymėtų produktų ir užregistruoti čekį gamintojo interneto svetainėje.

„Važiavau automobiliu, kai paskambino žmona ir paragino kuo skubiau lėkti namo. Gavome pranešimą, kad laimėjome saulės elektrinę“, – pasakojo A. Urbanavičius, ne iš karto patikėjęs savo sėkme. Anot jo, labiausiai laimėjimu džiaugėsi žmona Inga, dirbanti mokytoja. Būtent ji paskatino vyrą dalyvauti vasaros žaidime.

Smagu matyti, kad ir Lietuva žengia žaliosios energijos keliu.

„Kad pažangiose valstybėse elektra gaminama iš saulės ir vėjo energijos, žinome jau seniai, nes mėgstame keliauti ir turime draugų, kurie dirba šioje srityje. Smagu matyti, kad ir Lietuva žengia žaliosios energijos keliu. Technologijos leidžia sutaupyti pinigų, padeda saugoti gamtą ir pasirūpinti planeta, kurią paliksime ateinančiai kartai“, – sakė gydytojas akušeris ginekologas A. Urbanavičius, per savo darbo dešimtmečius vietos ligoninėje į pasaulį padėjęs atkeliauti daugybei naujagimių.

Prie žaliųjų pokyčių prisidėti gali kiekvienas

Tauragės rajono savivaldybės administracija yra paskelbusi, kad jos tikslas yra iki 2030 metų tapti žaliausia savivaldybe Lietuvoje.

Mieste gyvenanti Urbanavičių šeima pastebi aplink vykstančius žaliuosius pokyčius: gatvėse važinėja elektriniai autobusai, sparčiai renovuojami daugiabučiai, saulės baterijų pilna net ant ligoninės stogo, apylinkėse sukasi vėjo jėgainių sparnai.

„Mūsų namuose yra įrengta šilumos sistema oras–vanduo ir šiuo sprendimu esame patenkinti. Taip pat svarstėme apie galimybę įsigyti elektromobilį, kuriuo būtų patogu ir ekonomiška važinėti nedideliais atstumais“, – dalijosi saulės elektrinę „Krekenavos“ vasaros žaliajame žaidime laimėjęs A. Urbanavičius.

Partnerių nuotr.

Laimėtojo nuomone, kad miestas ir valstybė gyventų tvariau, švariau ir žaliau, prisidėti gali kiekvienas žmogus, įstaiga ar verslas. Tad ne veltui A. Urbanavičius su žmona atkreipė dėmesį į „Krekenavos“ produktų pakuotes su informacija, kad produkcijos gamybai naudojama tik žalia elektros energija – iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Elektros gamintojų bendruomenė sparčiai auga

Didžiausiam Baltijos šalyse privataus ir rizikos kapitalo fondui „BaltCap“ priklausanti mėsos produktų gamintoja dalį energijos gauna iš savo saulės elektrinės, o kiek reikia papildomai – įsigyja iš sertifikuotų energijos tiekėjų. 

„Krekenavos agrofirmos“ vadovas Linas Grikšas sakė, kad netrukus bendrovėje pradės veikti ir biodujų jėgainė kuri, naudojant šalutinius gamybos produktus, leis išgauti apie pusę įmonės veiklai reikalingo dujų kiekio.

Anot įmonės vadovo, kiekvienas produkciją perkantis klientas tiesiogiai prisideda ir palaiko verslo žaliąjį kursą. Pašnekovas pridūrė, kad žaliosios permainos yra neatsiejama visų „BaltCap“ fondo įmonių veiklos dalis – nuolat ieškoma sprendimų, kurie leistų sumažinti energetinių ir kitų išteklių vartojimą, taršą, sąnaudas, palengvinti ar paspartinti procesus.

L. Grikšas įsitikinęs, kad atsinaujinantys elektros energijos šaltiniai veda pažangos link ir suteikia puikią patirtį. Būtent tai pametėjo mintį tvariais sprendimais pasidalinti su įmonės produkcijos pirkėjais – tūkstančiams žmonių suteikta proga laimėti nuosavą žaliosios energijos šaltinį.

Žaliasis žaidimas sulaukė nemažo susidomėjimo, o tai, pasak L. Grikšo, rodo, kad Lietuvos gyventojams švariai pagaminamos elektros tema yra aktuali.

Tai patvirtina ir Aplinkos projektų valdymo agentūros duomenys – gyventojai šiemet pateikė daugiau nei 15 tūkst. paraiškų gauti 30 proc. paramą saulės elektrinėms įrengti. Šiuo metu elektrą iš savo saulės kolektorių vartoja daugiau nei 20 tūkst. namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mano patirtis

Mano patirtis  portretas
Eso monopolis kas žinot tokia valdišką įmonė, liepė sumokėti 7stukas EUR už laiduka iki namų, sakiau apsikakokit, aš jums ir taip kad mėnesį moku, tad nusprendžiau palaukti autonominiu elektrinių gal pigesnių bus, parko nutolusios nenoriu pirkti, bet gal teks? Nežinau, labai dabar daug mąstau apie elektrinė net savo namie :d.

Pigi \\\\\.../////

Pigi  \\\\\...///// portretas
reklama.Norėjau statyti ant namo stogo,bet atšalau.____Viską suskaičiavus "pirktum" iš tų sukčių savo elektrą,kainuotų kaip iš ET,+kaštai jos statybos.___Monkės biznis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių