Quantcast

BETA paskelbė kvietimą mažajai renovacijai

  • Teksto dydis:

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) rugpjūčio 3 d. paskelbė naują kvietimą teikti paraiškas mažajai renovacijai. Paraiškos daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui ir įrenginių, skirtų karštam vandeniui ruošti iš atsinaujinančių energijos šaltinių, diegimui priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose.

Paraiškas šiam kvietimui pateikusiems ir norintiems įsidiegti energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta 30 proc. valstybės parama nuo visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų (ji visiems bus vienoda – nepriklausomai nuo to, kas būtų pareiškėjas ir kokia būtų prašoma suma). Jas teikti gali daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės ir kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

„Šis kvietimas išsiskiria tuo, kad ne tik suteikia galimybę modernizuoti šildymo ar karšto vandens sistemas, bet ir įdiegti alternatyvias energijos priemones karštam vandeniui paruošti“, – pabrėžia BETA direktorius Valius Serbenta.

Anot V.Serbentos, BETA užsakymu atliekamų visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, kasmet vis daugiau daugiabučių namų gyventojų domisi inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis. Remiantis 2020 m. liepos mėn. atliktu sociologiniu visuomenės nuomonės tyrimu, paaiškėjo, kad net 91 proc. daugiabučių gyventojų pritaria alternatyvių energijos šaltinių diegimui renovuojant daugiabučius namus: 38 proc. apklaustųjų visiškai pritaria ir 53 proc. greičiau pritaria.

„Tikimės, kad šis kvietimas paskatins daugiabučių gyventojus rimčiau apsvarstyti ir įsidiegti alternatyvias energijos priemones. Būtent šiuo būdu jie gali tapti sėkmingais ir įkvepiančiais pavyzdžiais, kurie parodo, kad inovatyvios priemonės gali būti naudojamos ir senos statybos daugiabučiuose. Taip pat mažoji renovacija gali sudominti norinčius atnaujinti daugiabutį, tačiau finansiškai negalinčius sau to leisti – ji pigesnė nei atnaujinti visą daugiabutį“, – pasakoja BETA direktorius.

Norintys gauti valstybės paramą gyventojai privalo pasikeisti elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus arba atnaujinti senus susidėvėjusius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko užkoduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Pagal šį kvietimą į valstybės paramą pretenduoti gali ir tie daugiabučiai, kuriuose šilumos punktas jau yra pakeistas ir įrengta nepriklausoma šilumos tiekimo sistema.

Valstybės paramą planuojama skirti tokioms priemonėms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Gyventojams, kurie savo gyvenamuosiuose daugiabučiuose planuoja diegti įrenginius, skirtus karštam vandeniui ruošti iš atsinaujinančių energijos išteklių, valstybės parama numatoma saulės plokštelinių ar vakuuminių kolektorių, boilerių ir akumuliacinių talpų įrengimui, mažo galingumo šilumos siurblių karštam vandeniui ruošti įrengimui, saulės fotovoltinės elektrinės įrengimui (elektros energijos poreikiams, atsiradusiems dėl karšto vandens ruošimo) ir kt.

Paraiškos Būsto energijos taupymo agentūrai gali būti teikiamos iki 2021 m. vasario 1 d. arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta 5 mln. eurų suma.

Daugiau apie kvietimą galite rasti www.betalt.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar

Ar portretas
buvo tikrinta, a nekenkia zmoniu sveikatos saulės elektrinės virš galvų.

vagiu -biznis

vagiu -biznis portretas
ieskot durniu- neber durniu visi mokyti,zino jusu aferas,ieskokit kitur durnesniu uz save,

Anonimas

Anonimas portretas
Būsto valdos administratorius jau bando tą reikalą...siunčia neaiškius užklausimus apie naujovę,atsiet darykim susirinkimą,ir ar sutinkat.Vieni kitų klausinėja,kaip tai suprasti.Dabar jau aišku,siekia naujo pinigų išsiplovimo sau.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių