Quantcast

„Belorus“ profsąjunga: sieksime atkreipti visos Europos dėmesį

Ketvirtadienį sanatorijos „Belorus“ darbuotojai surengė protesto akciją – automobilių kolona, pravažiuodama pro valstybės institucijas ir spausdama garso signalus, siekė atkreipti dėmesį, kad dėl ES taikomų sankcijų sanatorijai darbuotojams nuo sausio mėnesio nemokami atlyginimai. „Belorus“ profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Čėsna teigia, kad Užsienio reikalų ministerijai (URM), kuruojančiai ES taikomų sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje, ir toliau vangiai reaguojant į sanatorijos darbuotojų reikalavimus, į problemą bus siekiama atkreipti visos Europos dėmesį.

„Siekiame, kad į mus atkreiptų dėmesį, kad atkreiptų dėmesį į problemą, kurią vienu savo sprendimu gali išspręsti URM. Mes jau nebeprašome, mes reikalaujame imtis realių veiksmų, nesidangstyti ES ir „Swedbanku“, – Eltai teigė jis.

V. Čėsna priminė, kad sanatorijos darbuotojai nuo sausio mėnesio negauna jiems priklausančio atlygio.

„Žmonės yra gavę algas tik už sausio mėnesį, kai kurie jau realiai nebeturi ką valgyti. Žmonės alkani, pikti. (...)

URM yra leidusi gauti lėšas (skirtas darbuotojų algoms – ELTA), mums jų neleidžia gauti „Swedbankas“. Čia vyksta gana juodas žaidimas, kai mūsų problemas šie stumdo vieni kitiems“, – pažymėjo jis.

„Belorus“ profsąjungos pirmininko teigimu, URM turi daugiau galios taikyti sankcijų išimtis siekiant padėti sanatorijos darbuotojams, tačiau vengia ja pasinaudoti.

„Mes neprašome panaikinti sankcijų. Žinome, kad Bronio Ropės laiške yra pasakyta, jog URM yra atsakinga už sankcijų įgyvendinimą ir pritaikomas išimtis Lietuvoje. Tuo metu URM labai didžiuojasi, kad kelis kartus pritaikė mums išimtis. Aš to nepavadinčiau išimtimis. Manome, kad URM tikrai turi daugiau galios ir gali daugiau padaryti. Negi savarankiškoje valstybėje tokios institucijos kaip URM, kaip Vyriausybė negali nieko padaryti? Tai skamba gana juokingai“, – tikino jis.

Šalies valdžiai nesiimant veiksmų, į problemą bus siekiama atkreipti ir tarptautinį dėmesį, sakė V. Čėsna.

„Jei jie (URM – ELTA) nori nesiimt jokių veiksmų, vadinasi, jie norėjo pamatyti šiuos žmones alkanus. O jei jie norėjo pamatyti šiuos žmones alkanus, mes, tie 400 šeimų, įsikursime prie URM ir skelbsime bado streiką. Tokiu būdu, manau, tikrai atkreipsime visos Europos dėmesį. Jeigu jie to siekia – prašome, ir toliau nesileiskite su mumis į jokias derybas“, – Eltai teigė jis.

Siekiant padėti „Belorus“ darbuotojams Seime šiuo metu siūlomos pataisos, kurios leistų mokėti specialias išmokas sankcijų paveiktos sanatorijos darbuotojams. Numatyta, kad tiems įmonės darbuotojams, kurie pasirinks išeiti iš darbo, būtų išmokėtos dviejų vidutinių atlyginimų dydžio išmokos. Tokią iniciatyvą V. Čėsna įvertino skeptiškai, teigdamas, jog tai tik padidins bedarbių gretas regione.

„Apie tą paramą garsiai kalbama, bet niekas nėra įgarsinęs jos realaus dydžio. Ta parama – tai apie 800 eurų. Tad išėję iš darbo gautume 800 eurų vienkartinę išmoką ir ilgalaikį bedarbio statusą“, – akcentavo jis.

Tuo tarpu komentuodamas Seimo komitetuose kilusią iniciatyvą pradėti konsultacijas dėl galimo „Belorus“ sanatorijos pastatų ir statinių, priklausančių Baltarusijai, išpirkimo bei žemės nuomos sutarties nutraukimo, V. Čėsna teigė, jog pasigendama dėmesio darbų vietų išsaugojimui.

„Tai nėra taip paprasta, kaip yra sakoma. Yra įgarsinama tik kaip perimti pastatus, pastatų kompleksus, bet apie žmones, apie jų darbo vietų išsaugojimą nėra kalbama“, – sakė jis.

„Išsaugokite mūsų darbo vietas, išsaugokite mūsų dabartinius atlyginimus. Viskas ko mes prašome – leiskite mums dirbti“, – pridūrė V. Čėsna.

ELTA primena, jog „Swedbank“ gruodį įšaldė sanatorijos „Belorus“ sąskaitas, Europos Sąjungai įvedus ribojamąsias priemones Baltarusijai.

Druskininkuose įsikūrusios sanatorijos „Belorus“, kuriai pritaikytos Europos Sąjungos sankcijos, atstovai pažymi, kad Užsienio reikalų ministerijos sanatorijai taikomos sankcijos yra pernelyg griežtos, o pagalbos priemonės – mažai aktualios. Jie taip pat pažymi, kad nesutampant komunikacijai tarp „Swedbank“, kuriame atidaryta sanatorijos sąskaita, bei URM, „Belorus“ darbuotojams vis dar nepavyksta sumokėti jiems priklausančio atlygio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nuo Gožos iki Druskininkų valanda važiuoti tankams. Šlykštus liandzbybinis iš Druskininkų gali ir prisiloti. Nespės net per upelį perbristi...o ir Karaliaučius nebe vokiečių...

Druskininkietis

Druskininkietis portretas
Na ką vatnykai gavot progą paloti ant Landsbergio ir Lietuvos valdžios ? Dabar klausykit užsikruškit patys save į šikną kartu su Lukašenka . Devyniasdešimt procentų dirbantys Belorus sanatorijoj yra lukašistai . Jūs parsidaveliai ir debilai . Jeigu kas nepatinka susikraukit skudurus ir dinkit pas Lukašnyką .

URM,Swedbank,

URM,Swedbank, portretas
Leiskite gauti lėšas iš Baltarusijos ir išmokėti mokesčius ir atlyginimus!Arba mokėkite prastovas,kaip ir visiems LT piliečiams,juk mokėjome į biudžėtą nuo pat 1991!Mes dėl viso šito nekalti!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių