Quantcast

Baimė, grįsta mitais: jai pasiduodami galite sau pakenkti

  • Teksto dydis:

Ant abiejų rankų pirštų nepavyktų suskaičiuoti filmų, kurių siužeto centre – užguitas ir savo vietos po saule ieškantis herojus. Kino industrijoje tokie personažai neretai vaizduojami pasitelkiant tam tikrus elementus, o vieni dažniausių – akiniai. Nors jie jau daugelį metų nebesiejami tik su prasta rega – akiniai tarnauja ir kaip puiki stiliaus detalė, vis dar vyrauja tam tikri stereotipai ir baimės, kurių dauguma – visai nepagrįstos.

Didžiausias mitas – akiniai silpnina regą

Regos sutrikimai – nepatogūs, kartais – nemalonūs ir net gąsdinantys. Vis tik už norą gerai matyti kartais didesnė yra baimė, kad rega pablogės. Dalis žmonių tai sieja su akiniais: baiminasi, kad dažnas ar nuolatinis akinių nešiojimas susilpnins matymą, nes akys aptings, nebedirbs ir ilgainiui taps priklausomos nuo „pagalbos“. Prieš keletą metų Brazilijoje atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad net medicinos darbuotojai manė, jog dėl akinių nešiojimo akys pamažu silpsta. Kodėl tiek daug žmonių įsitikinę, kad dėl akinių rega blogėja?

Sulaukus tam tikro amžiaus tarpsnio,  akies lęšiukai ilgainiui praranda stangrumą, standėja ir pagalba akims tampa neišvengiama. Nėra jokio priežastinio ryšio, kad tai lemia nešiojami akiniai. Tuo tarpu reikalingų akinių vengimas gali sukelti žalos. Pavyzdžiui, jei skaitydami be akinių turite įtempti akis, ilgainiui gali imti jas skaudėti ir mausti galvą. Rizikų sąrašas tuo nesibaigia.

„Fielmann“ nuotr.

Atsiradus pirmųjų akinių poreikiui, delsti nereikėtų. Net ir daugiau ilsinant akis, raiškus matymas neatsistato – regos prastėjimas yra susiję su amžiaus tarpsniu, kuomet akys pradeda silpti. 

„Atsiradus pirmųjų akinių poreikiui, delsti nereikėtų. Net ir daugiau ilsinant akis, raiškus matymas neatsistato – regos prastėjimas yra susiję su amžiaus tarpsniu, kuomet akys pradeda silpti. Nei mankštelės, nei papildai akims ar kiti „burtai“ nebepadės. Kuo ilgiau tempsime gumą prasčiau matydami, tuo akies raumuo daugiau vargs ir rega silps. Optikos specialistai tikrai pasirūpins kiekvienu. Svarbu pabrėžti, kad labai rizikuoja ir žmonės, kurie nenešioja akinių nuo saulės. Atėjus tam tikram amžiaus tarpsniui jie gali susirgti įvairiomis akių ligomis, kadangi akys bus pažeistos UV spindulių“, – sakė „Fielmann“ Optometrijos vadovė Reda Pincevičienė.

 Kitas „slenkstis“ – baimė dėl išvaizdos ir įvaizdžio pokyčio

Kita žmones dažnai kamuojanti baimė – akinių įtaka jų įvaizdžiui ir aplinkinių vertinimas. Ji būdinga tiek vyrams, tiek moterims. Tiesa, paprastai manoma, kad dėl akinių žmonės atrodo protingesni. Ši nuostata susiformavo dėl to, nes ankstyvieji akiniai buvo gaminami specialiai skaitymui. Tai leido daryti prielaidą, kad juos nešiojantys žmonės yra išsilavinę ir protingesni, tačiau ilgainiui atsirado ir patyčių.

„Žmonės ėmė manyti, kad skaitydamas per daug knygų gali pakenkti savo akims. Toks buvo tuomet suvokimas“, – sakė Neilas Handley, Britų optikos asociacijos muziejaus prie Optometristų koledžo kuratorius.

„Fielmann“ nuotr. 

Su akiniais susiję stereotipai metams bėgant niekur nedingo, tačiau kito. Šiais laikais vyrai, kuriems reikalingi akiniai, turi baimių, susijusių su autoritetu. Anot socialinės ir kognityvinės psichologijos tyrinėtojo Michaelo Browno, akinius nešiojantys vyrai praranda stiprybės ir lyderystės įspūdį. Tai stipriai atsispindi ir kino industrijoje. Anot aktoriaus ir komiko Eddie Deezeno, filmuose visuomenės atstumtieji, pavyzdžiui, moksliukai, labai dažnai charakterizuojami pasitelkiant akinius. Filme „Briliantinas“ ir kitose juostose moksliukus įkūnijęs aktorius teigė, kad akiniai išskiria juos iš aplinkinių, o iš kitokių žmonių, deja, neretai yra pasityčiojama. Akiniai taip pat siejami su baime, silpnumu, bailumu, žemu seksualumu, todėl drąsūs veikėjai ar superherojai filmuose retai vaizduojami akiniuoti.

„Fielmann“ nuotr. 

Tuo tarpu moterys neretai atsisako akinių dėl baimės, kad tai pakeis jų išvaizdą. Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas parodė, kad moterys labiau nerimauja dėl tinkamo stiliaus nei dėl to, kad jų rega būtų nepriekaištinga. Nors jos jaučiasi pažeidžiamesnės dėl besikeičiančios sveikatos, baiminasi, kad atrodys nemadingos, senos, mažiau savimi pasitikės, akiniai joms netiks, todėl ir nekreipia dėmesio į blogėjančią regą.

SOS: signalai, įspėjantys, kad atėjo metas akių patikrai

Tiesa, dalis žmonių neskuba įsigyti akinių dėl to, kad paprasčiausiai neįsivertina ir nesupranta situacijos rimtumo. Vieni pastebi, kad jiems tampa sunku įskaityti prekių etiketes, knygas, kitiems – toli esančius gatvių pavadinimus ar atskirti žmonių veidus, tačiau į optiką neskuba. Vis tik, kaip minėta, delsiant situacija negerėja, tačiau pablogėti gali.

Yra dvi skirtingos priežastys, dėl kurių žmonės ima nešioti akinius: trumparegystė, kai daiktai tolumoje yra neryškūs ir toliaregystė, kai tampa sunku matyti arti esančius daiktus. Sulaukus keturiasdešimties, dalis žmonių susiduria ir su presbiopija. Pirmieji jos požymiai – sunku įžiūrėti smulkų žurnalo ar restorano meniu tekstą, rašyti mobiliuoju telefonu, kompiuterio klaviatūra ir raiškiai matyti nuotraukas telefono ekrane.

„Klaidinga manyti, kad tai – liga. Presbiopija yra senatvinė toliaregystė, natūralūs akies pokyčiai, kai akies lęšiukas sensta ir praranda stangrumą, todėl susiduriama su sunkumu matyti iš arti, perskaityti smulkų tekstą ir panašiais. Ji yra neišvengiama net ir tiems, kurie jau nešiojo akinius matymui į tolį, tad su ja anksčiau ar vėliau susiduria kiekvienas. Geriausias sprendimas jai palengvinti – korekciniai akiniai, naudojami skaitymui“, – sako „Fielmann“ Optometrijos vadovė R. Pincevičienė.

Kaip įveikti baimes?

Pirmas žingsnis siekiant nugalėti baimę – susidurti su tiesa akių patikros metu. Ji gali parodyti, kad akiniai jums net nereikalingi ir baiminatės be reikalo! Žinoma, tikrintis akis svarbu ir dėl to, kad laiku sužinotumėte apie galimus sutrikimus, jų korekcijos galimybes ir užkirstumėte kelią diskomfortui, su kuriuo susiduriate regai nusilpus.

Oftalmologai rekomenduoja bent kartą per metus profilaktiškai pasitikrinti regą, nes pavojingos akių ligos, tokios kaip glaukoma, ankstyvoje ar pažengusioje stadijoje būna be simptomų. Apie jas neišduoda nei skausmas, nei suprastėjusi rega. Ligą pastebėjus laiku ir pritaikius reikiamą gydymą galima išvengti jos progresavimo ir net apakimo.

Ilgai svarstyti, kur kreiptis, nevertėtų – optikos tinklo „Fielmann“ salonuose dirba licenzijuoti optometrijos specialistai, kurie pasirūpins kiekvienu. Ilgos eilės čia neegzistuoja, be to, pirma regos patikra čia – nemokama, o gaunate labai daug.

„Patikros metu modernia optometrine įranga nustatomas regos aštrumas, įvertinamas stereomatymas, akomodacijos rezervai, biomikroskopu apžiūrima akies priekinio segmento struktūros būklė – vokai, blakstienos, Meibomo liaukos, junginė ir odena. Taip pat įvertinamas ragenos, lęšiuko ir priekinės kameros skysčių skaidrumas bei ašarų plėvelės kokybė, o bekontakčiu tonometru atlikamas akispūdžio tyrimą, kuris yra svarbus vertinant glaukomos riziką. Mums rūpi kiekvienas žmogus, tad norime klientams padėti maksimaliai“, – vardija „Fielmann“ Optometrijos vadovė Reda Pincevičienė.

„Fielmann“ nuotr. 

Patikros metu optometrijos specialistai suteikia ir išsamią konsultaciją dėl regos poreikius atitinkančių akinių pasirinkimo – pradedant lęšiais ir baigiant rėmeliais. Pats metas nustoti baimintis dėl išvaizdos pokyčių: „Fielmann“ specialistai padeda išsirinkti akinius, ne tik labiausiai tinkančius prie jūsų veido formos, stiliaus ir biudžeto, bet ir užtikrina, kad pasirinktas sprendimas bus itin patogus, kurio nesinorėtų nusiimti ištisą dieną. 

Jei vis dar jaudinatės, kad akiniai kels diskomfortą, galite nurimti – šiuolaikiniai produktai neįtikėtinai pranokę savo pirmtakus.

„Akinių lęšių gamintojai, kurdami naujas technologijas, nuolat galvoja apie akinių nešiotojų patogumą – siekiama, kad net nereikėtų apie juos galvoti. Jei anksčiau akiniai keldavo siaubą, nes būdavo nepatogūs, negražūs, per sunkūs, spausdavo galvą, dabartinės technologijos leidžia individualizuoti akinius tam, kad užsidėjus apie juos tiesiog pamirštumėte, – tikina „Fielmann” Optometrijos vadovė Reda ir priduria, kad problemų šiais laikais nebekyla net tiems, kurie susiduria ir su presbiopija, ir su trumparegyste. – Mokslininkų komanda sukūrė daugiafunkcius akinių lęšius, kurie turi net tris matymo zonas – arčio, vidutinio nuotolio ir tolio. Tai reiškia, kad įsigijus tokius akinius, nereikia turėti keleto porų ir nuolat juos keisti prireikus pamatyti tam tikru atstumu.“

„Fielmann“ nuotr. 

Tuo atveju, kai korekcinių akinių dar nereikia, bet baimė jau kutena paširdžius, sprendimas taip pat yra. Norėdami įvertinti, kas jums tiktų, galite įsigyti akinius dėl stiliaus su apsaugine prevencine danga nuo mėlynosios šviesos.

„Tai bus ne tik puiki įvaizdžio detalė, bet ir pasibandymas, ką reiškia dėvėti akinius. Taip minimizuosite baimę prireikus akinių su dioptrijomis“, – šypteli Reda Pincevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių