Quantcast

Avariniu būdu sustabdyta „Achemos“ veikla: į aplinką sklido teršalai

Pirmadienį dėl elektros tiekimo sutrikimo avariniu būdu sustabdyta „Achemos“ veikla, į aplinką išmesti didesni nei įprastai teršalų kiekiai, trečiadienį BNS pranešė Aplinkos ministerija.

Pranešimas apie avariniu būdu gamykloje Jonavoje sustabdytus procesus iš įmonės gautas pirmadienį, 14 val. 40 minučių.

Anot ministerijos, sutrikus gamybiniams procesams, į aplinką išmetamos įrenginiuose reakcijų metu susidariusios medžiagos. Incidento metu iš visų galimų išmetimo šaltinių į aplinką pateko didesni nei įprastai azoto oksidų bei anglies monoksido kiekiai.

Iš amoniako gamybos įrenginių teršalai į aplinką buvo išmetami 45 minutes, o iš azoto rūgšties gamybos įrenginių – 15 minučių.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė BNS atsiųstame komentare teigė, kad reikalavimai nebuvo pažeisti, nes įrenginių stabdymo laikas neviršijo Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime nustatyto laiko, t.y. leidime numatytas amoniako gamybos įrenginių stabdymo laikas – 2 valandos, o azoto rūgšties gamybos įrenginio pilnas stabdymas – 30 minučių.

Tai, ar nebuvo viršytas metinis į aplinkos orą išmetamų teršalų normatyvas, paaiškės tik metų pabaigoje.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, išmestų teršalų šleifas Jonavos miesto gyvenamųjų rajonų nepasiekė. Pirminiais duomenimis, manoma, kad avariją sukėlė elektros įrangos gedimas elektros pastotėje Jonavos mieste.

Ministerija teigia, kad nuo antradienio 15 valandos visi bendrovės įrenginiai veikia įprastu režimu.

„Jonavos miesto elektros pastotėje dėl išorinio elektros tiekimo įvyko gedimas, dėl kurio nutrūko elektros tiekimas į trąšų gamyklą „Achema“. Dėl to buvo priversti sustoti didžioji dalis „Achemos“ gamybinių cechų“, – komentare teigė „Achemos“ technikos direktorius Juozas Tunaitis.

Pranešime teigiama, kad stabdymo metu į aplinką išmetamos įrenginiuose reakcijų metu susidariusios medžiagos, jų kiekis ir įrenginių stabdymo laikas neviršijo bendrovei Aplinkos ministerijos leidime nustatyto laiko. Todėl priverstinio gamybos stabdymo metu žalos aplinkai nėra padaryta.

Bendrovė su elektros tiekėju „Litgrid“ aiškinasi elektros gedimo priežastis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Donatas

Donatas portretas
Truputi noriu logisko varianto isgirsti. Elektros nebuvims isskiria dumus? Nu gal zmonems pensija gaunantiems ir aisku, Bet logiskai mastant siuolaikiskai viskam yra atsargines priemones upsai, generatoriai, kurie palaiko elektra. O cia kur dirba su jautria gamtai sfera, ir neturi generatoriu, elektrai sustojus? butu labai keista. Vistiek arba tai prieskarine technika, arba siuolaikine technika ir kazkas slepiama. Jau net zmones prie peciaus naudoja upsus, dideles imones turi atsargini el pakaitala. O cia elektrai dingus viskas stoja?

...

... portretas
Solidarumas su Teksasu? :/

turbūt

turbūt  portretas
užmiršo kad tam kad gamykla gerai veiktų į ją reikia nuolat kišti pinigus? Gaila kad nėra Lubio - nemoka jo meilužė, pardon 2tra žmona, tvarkytis
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių