Quantcast

Atsinaujinančių energijos išteklių naudą namams įvertinti galima su APVA skaičiuokle

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), administruojanti daugiabučių renovacijos projektus Lietuvoje, inicijavo patogios skaičiuoklės sukūrimą. Ši skaičiuoklė įvertina, kiek kainuotų ir kokią naudą suteiktų name įrengti atsinaujinančios energijos ištekliai (AEI), tokie kaip saulės elektrinė, šilumos kolektoriai ir pan.

Siekdama paraginti Lietuvos gyventojus aktyviau domėtis ir rinktis AEI sprendimus atnaujinant savo būstą, APVA inicijavo šios patogios skaičiuoklės sukūrimą. 

„Šia skaičiuokle siekėme gyventojams suteikti galimybę palyginti, kiek galima sutaupyti ir kiek naudos pasiekti, kai daugiabučio renovacijos metu yra įdiegiamos įprastos priemonės ir, kai papildomai įdiegiami AEI. Kai kurie gyventojai vis dar abejoja tokių sprendimų nauda arba galvoja, kad jie yra brangūs, todėl skaičiuoklė padės vertinti ir priimti sprendimą“, – pasakojo Edvardas Petrauskas, APVA Pastatų energinio taupumo departamento Pastatų energinio taupumo projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus patarėjas.

Gali naudotis tiek daugiabučių administratoriai, tiek gyventojai

Skaičiuoklė patogi vartotojui – ja gali lengvai naudotis tiek daugiabučių administratoriai, tiek patys gyventojai. Į skaičiuoklę reikia įvesti duomenis, kuriuos galima sužinoti iš šildymo ir elektros sąskaitų, arba pasitikslinti su administratoriumi.

„Gautą ataskaitą galite atsispausdinti ar išsisaugoti elektroniniu formatu ir pateikti diskusijai gyventojų susirinkimo metu. Tokios priemonės rinkoje iki šiol nebuvo arba reikėdavo žinoti sudėtingus, tik specialistams prieinamus ir suprantamus duomenis“, – pasakojo vienas iš skaičiuoklės kūrėjų Dainius Gudavičius.

Naudinga ir privačių namų gyventojams, ir verslui

Skaičiuoklė gali būti naudinga tiek daugiabučių gyventojams, kurie planuoja atnaujinti būstą, tiek privačių namų savininkams ar verslo atstovams.

„Tiesa, verslo paskirties pastatai turi daugiau įvairių dedamųjų dalių, todėl skaičiuoklės duomenis reikėtų vertinti atsargiai. Tačiau individualių namų ir daugiabučių namų gyventojai skaičiuokle gali pasinaudoti be vargo, nes yra įvertinami naujausi duomenys, vedlio principu reikia suvesti tam tikrus parametrus ir greitai galima pamatyti rezultatus“, – sakė D. Gudavičius.

Palankios sąlygos įsirengti saulės elektrinę

Vitas Mačiulis, Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas teigia, kad AEI aktyviai iki šiol taikė individualių namų gyventojai ir verslas, tačiau pastaruoju metu, pasak specialisto, palankias sąlygas pasinaudoti AEI valstybė sudarė ir daugiabučių gyventojams.

„Varniuose yra 24 butų daugiabutis, kurio gyventojai ant stogo įsirengė saulės elektrinę, jos elektrą naudoja geoterminės šilumos siurbliui, todėl būstą šio namo gyventojai šildosi beveik už dyką. Saulės elektrinė yra ilgaamžė, investicija nedidelė, bet tarnauja ketvirtį amžiaus ir ilgiau, priežiūra nesudėtinga, o nauda – akivaizdi“, – sakė asociacijos prezidentas.

Grįžtamasis ryšys padės tobulinti

https://modernizuok.apva.lt/ svetainėje, kairėje pusėje esančiame meniu „AEI panaudojimo daugiabučiuose skaičiuoklė“, galima rasti APVA inicijuotą skaičiuoklę. Jos rengėjai ragina gyventojus ir kitus naudotojus suteikti grįžtamąjį ryšį, kad galėtų skaičiuoklę tobulinti ir užtikrinti patogumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
zinant kokie nesikeiciantys lietuvos istatymai sita skaiciuokle yra niekine

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
geriau oarašykit kiek šita apva kainuoja valstybės pinigų , sukurta tam kad apvaginėti Lietuvą ir Lietuvos žmones .

Anonimas

Anonimas portretas
tik apva protinga visi kiti dndukai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių