- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugelis savo ryto neįsivaizduoja be gardžios kavos puodelio. Šis ritualas suteikia dienai energijos bei skatina žvaliai kibti į darbus. Daugiau laiko praleisdami namuose, norime mėgautis lyg prabangioje kavinėje ruošto gėrimo skoniu.
Kavos ekspertas Vitalijus Žuravskis pataria, kaip iš plataus kavos aparatų asortimento išsirinkti tinkamiausią bei sukurti asmeninę kavinę namuose, o prekybos tinklo „Senukai“ atstovė Elona Uckutė atskleidžia, kas lemia klientų pasirinkimą.
Pradėkite nuo klausimų sau
Anot kavos eksperto, prieš pradėdami ieškoti kavos aparato, turite atlikti namų darbus. Visų pirma – atsakyti į klausimą, kokią kavą mėgstate labiausiai.
Jei geriate kavą kasdien, nepakeičiami yra kavos aparatai, kurie šviežiai mala pupeles prieš ruošdami kiekvieną kavos puodelį.
„Atsakymas į šį klausimą gali pasufleruoti, kokio tipo aparatą verta pasirinkti. Mėgstantys gerti kavą su pienu, turėtų rinktis aparatą su pieno plakimo funkcija, o espresso kavos mėgėjams ši funkcija bus visiškai neaktuali“, – patarimais dalijasi V. Žuravskis, „Philips Baltic“ prekybos marketingo vadovas.
Ne ką mažiau svarbus klausimas, ar dažnai ketinate naudoti kavos aparatą. „Jei geriate kavą kasdien, nepakeičiami yra kavos aparatai, kurie šviežiai mala pupeles prieš ruošdami kiekvieną kavos puodelį. Tuomet kava kaskart būna šviežia bei aromatinga“, – sako kavos aparatų žinovas.
Taip pat sprendžiant apie automatinio kavos aparato įsigijimą, reikia atsakyti į klausimą, ar esu pasiruošęs šiek tiek skirti laiko aparato priežiūrai, kadangi visi automatiniai kavos aparatai reikalauja bent minimalaus dėmesio.
Atsižvelkite į svarbius parametrus
Vienas svarbiausių kavos aparatų parametrų – slėgis, kurio pagalba gaminama kava. „Slėgio stiprumas ypač aktualus espresso kavos mėgėjams. Ruošiant ją, slėgis turėtų būti ne mažesnis nei 15 barų. Tačiau filtriniuose kavos aparatuose slėgis būna žemesnis – čia dažniausiai naudojamas 4 barų slėgis“, – pristato V. Žuravskis.
Taip pat svarbūs kavos aparatų vandens, kavos pupelių bei pieno talpos. „Jei kavos aparatu naudosis gausus įmonės darbuotojų būrys, rekomenduojame rinktis didesnių talpų kavos aparatus, kad pildyti jas tektų rečiau. Ieškantys kavos aparato savo šeimos poreikiams, klientai prioritetą teikia kompaktiškiems kavos aparatams, kurie dėl mažesnių talpų ir vietos virtuvėje užima mažiau“, – dalijasi E. Uckutė.
Dar vienas svarbus kavos aparatų parametras – ar lengvai galima papildyti pieno indą bei kiek trunka kasdienė jo priežiūra.
„Nuolat skubantys žmonės neturi laiko ilgai trunkančiai kavos aparato priežiūrai. Jų pasirinkimą dažnai lemia pieno plakimo indo išvalymo greitis, taip pat svarbi automatinio išsijungimo funkcija, kuomet aparatas prasiskalauja bei išsijungia pats“, – klientų pasirinkimą komentuoja „Senukų“ atstovė.
Kiekvienas kavos aparatas turi savo pirkėją
Renkantis kavos aparatą, kavos ekspertas taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į savo pomėgius. Anot jo, kapsulinius kavos aparatus labiau renkasi tie žmonės, kurie vertina jų paprastą naudojimą, lengvą priežiūrą, kompaktiškumą bei kavos paruošimo greitį.
Tabletiniai kavos aparatai skirti žmonėms, kurie mėgsta klasikinės arba užplikomos kavos skonį. „Šio tipo aparatų gaminta kava dažniausiai būna ne tiek intensyvi kaip espresso, bet neretai savyje turi gerokai daugiau kofeino. Todėl galime daryti prielaidą, kad juos renkasi žmonės, mėgstantys švelnesnio skonio kavą“, – paaiškina V. Žuravskis.
E. Uckutės teigimu, automatinius kavos aparatus verta rinktis tuomet, kai planuojama gerti tiek tikrąjį espresso ar su juo bei pienu ruošiamus gėrimus, tiek švelnesnio skonio kavą. Ji taip pat išskiria dar vieną šių kavos aparatų privalumą: „Pasirinkę automatinius kavos aparatus, ne tik galėsite mėgautis gėrimo ruošimo procesu, bet ir turėsite plačias galimybes rinktis patinkančias kavos pupeles bei eksperimentuoti su vis naujomis kavos rūšimis“.
Filtruotos kavos aparatai gamina švelnesnio skonio, tačiau dažnu atveju daugiausiai kofeino turinčią kavą, tad šiuos aparatus renkasi stiprios kavos mėgėjai.
„Kofeino kiekis kavoje priklauso ir nuo to, kiek truko vandens sąlytis su sumalta kava: kuo ilgesnis kontaktas – tuo daugiau kofeino kavoje“, – atskleidžia V. Žuravskis.
Galėtumėte nustebti, kad gerdami tokią pačią kavą iš skirtingų puodelių, pajustumėte aiškų skirtumą.
Skonį lemia detalės
Anot eksperto, kavos skoniui daro įtaką ne tik pupelių rūšis, tačiau ir vanduo. Todėl norint mėgautis šviežios kavos skoniu, svarbu dažniau keisti vandenį kavos aparato talpoje ar naudoti vandens valymo filtrus.
Daugelį gali nustebinti ir faktas, kad kiekviena kavos rūšis geriausiai atsiskleidžia jai skirtame puodelyje.
„Galėtumėte nustebti, kad gerdami tokią pačią kavą iš skirtingų puodelių, pajustumėte aiškų skirtumą. Kiekvienai kavos rūšiai rekomenduočiau rinktis būtent jai skirto dydžio bei formos puodelį“, – pataria V. Žuravskis.
E. Uckutė atkreipia dėmesį, kad klientai, ieškantys kavos aparatų tiek fizinėse parduotuvėse, tiek internetu, domisi ne tik jų funkcionalumu.
„Kavos aparatas daugeliui yra ne tik mėgstamo gėrimo ruošimo įrenginys, tačiau ir svarbi interjero detalė. Todėl, rinkdamiesi naująjį „namų gyventoją“, pirkėjai neretai jį derina prie virtuvės stiliaus“, – dalijasi prekybos tinklo atstovė.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Regitroje“ praktikos egzaminai atnaujinami nuo kito trečiadienio
Vyriausybei trečiadienį nusprendus leisti organizuoti vairavimo egzaminus, „Regitra“ priėmė sprendimą juos atnaujinti nuo kito trečiadienio, kovo 10 dienos. ...
-
„LiTak-Tak“ laimėjo prieš Vyriausybę, pastaroji nesutiko tartis taikiai
Oro gynybos sistemas kuriančiai ir gaminančiai Ukrainos kapitalo įmonei „LiTak-Tak“ pirmos instancijos teisme pavyko panaikinti Vyriausybės nutarimą, pripažinusį bendrovę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų. Tačiau Vyriausybė a...
-
Tyrimas: dauguma lietuvių pieno produktus vartoja kasdien – ką ir už kiek perka?1
Lietuvių mitybos racionas neįsivaizduojamas be pieno produktų. Dauguma lietuvių (net 52 proc.) pieno produktus vartoja kiekvieną dieną ir išleidžia jiems apie 10 eurų per savaitę, rodo prekybos tinklo „Lidl“ užsakymu atlikto reprez...
-
Ilginamas dalies „Maxima“ parduotuvių darbo laikas
„Darbo laikas yra koreguojamas atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, kad šviesėjant pavasario vakarams žmonės patogiai ir neskubėdami galėtų apsipirkti vėlesnėmis valandomis, kai pirkėjų srautai sumažėja. Karantino metu siekiame užti...
-
Būsimasis viešosios Klaipėdos pirties direktorius laukia pažymos
Jau atrinktas potencialus kandidatas į viešosios Klaipėdos pirties direktoriaus vietą. Pretendentas oficialiai bus patvirtintas tada, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pateiks pažymą apie jo nepriekaištingą reputaciją. Šio pos...
-
„Achema“ ir profesinė sąjunga klausimus sprendžia derybų keliu
Vienam iš šalies dienraščių paskelbus straipsnį apie galimą profesinės sąjungos streiką gamykloje „Achema“, profesinės sąjungos pirmininkė neigia tokius planus, o bendrovės vadovas kalba apie 2020 metais didėjusius ...
-
Nuo koronaviruso mirė legendinės vilos „Auska“ direktorius3
Eidamas 54-uosius metus mirė prezidentinės vilos „Auska“ generalinis direktorius Gintaras Pociūnas. ...
-
Siuntinio kelionė: supainiotų adresatų istorija išsisprendė tik po didelių pastangų9
Kaunietės Kristinos įsigytus vaistus Lietuvos pašto kurjeris pristatė kitur gyvenančiai nepažįstamai moteriai. Supainiotų adresatų istorija išsisprendė tik ja susidomėjus "Kauno dienai". ...
-
Daugiabučio renovaciją apkartino muštynės: „Brostos“ darbininkas užsipuolė namo gyventoją14
Renovaciją atliekanti bendrovė "Brosta" įsivėlė į neeilinį konfliktą. Išgirdęs priekaištus dėl netinkamo darbo, vienas darbininkas jį filmavusį gyventoją tiesiog sumušė. ...
-
„Novaturas“ baigia atsiskaityti su keliautojais už neįvykusias keliones1
Kelionių organizatorius „Novaturas“ pranešė baigiąs atsiskaitymo procesą su keliautojais už keliones, neįvykusias dėl pandemijos. Trijose Baltijos šalyse grąžinta per 9,3 mln. eurų. ...