Quantcast

„Arvi“ įkūrėjo turtas lieka areštuotas

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį nutartimi Lietuvos apeliacinis teismas atmetė „Arvi“ įmonių grupės savininko Vidmanto Kučinsko atskirąjį skundą ir paliko galioti areštą V. Kučinskui priklausančiam nekilnojamam ir kilnojamam turtui už daugiau nei 14 mln. eurų. Lietuvos apeliacinio teismo nutartis galutinė ir neskundžiama.

„Bankas „Alfa Bank“ savo teisėtus interesus gina ne tik Lietuvos teismuose, tačiau kreipėsi ir į Londono tarptautinio arbitražo teismą (LCIA). Užtikrinant civilinį ieškinį Londono tarptautinio arbitražo teisme, 2016 metų rugsėjo 23 dienos nutartimi Vilniaus apygardos teismas areštavo V. Kučinskui priklausantį nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą daugiau nei 14 mln. eurų sumai. Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino, kad turto areštas yra pagrįstas ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį“, – teigia Laurynas Lukošiūnas, advokatų kontoros „Sorainen“, atstovaujančios Rusijos bankui „Alfa Bank“, advokatas.

Lietuvos apeliacinis teismas papildomai nustatė, kad „Alfa Bank“ Londone pareikšto ieškinio reikalavimai yra tikėtinai pagrįsti, o V. Kučinsko veiksmai sudaro pagrindą abejoti V. Kučinsko sąžiningumu ir leidžia daryti išvadą, jog V. Kučinskas vengs galimai „Alfa Bank“ palankaus teismo sprendimo vykdymo.

Teisme nepasirodė

„Arvi“ įmonių grupės savininkas V. Kučinskas ir toliau vengia viešumo. Trečiadienį jis nepasirodė Kauno apygardos teismo posėdyje, nepaisant to, kad buvo įpareigotas dalyvauti. Įmonių grupei atstovavo verslininko sūnus Justas Kučinskas. Iš vienu turtingiausių žmonių Lietuvoje laikomo V. Kučinsko užsienio kreditoriai bando išsiieškoti daugiau nei 20 mln. eurų skolų. Tiesa, vykdant teismo sprendimą paaiškėjo, kad V. Kučinskas, galimai siekdamas neatsiskaityti su kreditoriais, vertingiausią savo turtą perleido sūnui Justui Kučinskui.

Teisme paaiškėjo, kad pernai metų pabaigoje Kučinskų šeima ne tik atsisakė ir, tikėtina, vertingiausios „Arvi“ grupės įmonės – „Arvi Kalakutai“ – nuosavybės. Šios įmonės akcijos perleistos ofšorinės bendrovės Kipre valdomai UAB „APH“. Tas pats padaryta ir su vertinga bendrove „Lietuvos cukrus“ (buvusi „Arvi cukrus“) – 2017 m. vasario 3 d. registruotas akcijų perleidimas iš „Arvi ir ko“ bendrovei „Hofenberg Limited“ Kipre. Galutinius savininkus Kipre nustatyti yra sudėtinga, todėl nėra aišku, kam šiuo metu iš tiesų priklauso kalakutų skerdimu ir mėsos perdirbimu bei cukraus gamyba užsiimančios Lietuvos bendrovės, viešai skelbiančios apie didelius kapitalus. Šito teisme negalėjo paaiškinti ir Justas Kučinskas teismo posėdžio metu.

Nemalonumai įtakingam Lietuvos verslininkui prasidėjo, kai Rusijos bankas „Alfa Bank“ kreipėsi į teismą Maskvoje ir Londono tarptautinio arbitražo teismą Jungtinėje Karalystėje dėl V. Kučinsko asmeniškai laiduotų paskolų bendrovei „Arvi NKP“, kuri valdo trąšų gamyklą Kaliningrado srityje.

„Alfa Bank“, pagal 2012-2014 metais sudarytas kredito sutartis, iš viso „Arvi NKP“ suteikė kreditų už daugiau nei 10 mln. eurų. 2015 metais „Arvi“ įmonių grupei priklausančiai bendrovei susidūrus su finansiniais sunkumais V. Kučinskas Rusijos bankui sutiko išduoti papildomą garantiją, kuria prisiėmė asmeninę atsakomybę už tinkamą „Arvi NKP“ įsipareigojimų bankui vykdymą.

Vis tik nei „Arvi NKP“, nei pats V. Kučinskas prisiimtų įsipareigojimų nevykdė, todėl „Alfa Bank“ praėjusių metų birželio 9 d. su ieškiniu kreipėsi į Maskvos Mesčansko rajono teismą, o rugsėjo 20 d. ir į Londono tarptautinio arbitražo teismą.

Maskvos teismas banko ieškinį visiškai patenkino, o sprendimas įsigaliojo šių metų sausio 26 d. Tuo metu Vilniaus apygardos teismas, remdamasis Londono tarptautinio arbitražo teismo nutartimi, priėmė sprendimą areštuoti V. Kučinskui priklausančio turto už 14 mln. eurų.

Išgaravę turtai

Vis dėto paaiškėjo, kad vienu turtingiausių Lietuvos žmogumi laikytas verslininkas tokio turto, tikėtina, neturi, o didžioji dalis bendrovės, kontroliuojančios „Arvi“ grupės įmones, akcijų dieną po Rusijos bankui palankaus Maskvos teismo sprendimo įregistruotos V. Kučinsko sūnaus, J. Kučinsko, vardu.

Išgaravę V. Kučinsko turtai kelia įtarimų kreditorius atstovaujantiems teisininkams. Anot advokatų kontoros „Sorainen“, atstovaujančios Rusijos bankui „Alfa Bank“, advokato L. Lukošiūno, sandoris dėl didžiosios dalies vertingiausių V. Kučinsko valdomų įmonių akcijų perleidimo faktiškai sudarytas dieną po to, kai V. Kučinskas su „Alfa Bank“ susitarė dėl papildomos asmeninės V. Kučinsko garantijos.

„Nors, pagal galiojančius teisės aktus, bet kokius sandorius dėl akcijų dovanojimo ir perleidimo kitiems asmenims privalu įregistruoti juridinių asmenų registre trumpais terminais, tačiau tai buvo padaryta tik praėjus beveik metams po sandorio sudarymo. Atsižvelgiant į aplinkybes ir laiką, kuomet sandoris buvo sudarytas ir įregistruotas, kyla įtarimų, kad tokiu būdu galimai siekiama išvengti prievolių kreditoriams vykdymo“, – sako L. Lukošiūnas.

V. Kučinskui priklausiusių akcijų perleidimą savo sūnui „Alfa Bank“ siekia nuginčyti. Šiuo tikslu bankas kreipėsi į Kauno apygardos teismą, kuris visas J. Kučinskui perleistas akcijas areštavo. Kol vyksta teismo procesas, J. Kučinskas negali jomis disponuoti ir naudotis jų suteikiamomis teisėmis.

Kaip paaiškėjo, antstoliams pradėjus vykdyti teismų nutartis, šiuo metu V. Kučinskas valdo tik 10 proc. „Arvi“ įmonių grupę kontroliuojančios bendrovės UAB „Vyrija“ akcijų, kurios buvo areštuotos. Be jų beveik jokio kito vertingo kilnojamojo ar nekilnojamojo turto Lietuvoje verslininkas neturi. Antstoliai taip pat areštavo keletą V. Kučinskui priklausančių senų keturračių, vandens motociklų, sniegomobilių ir registruotų šautuvų.

„Alfa Bank“ ne vienintelis juridinis asmuo, kuris siekia teisiniu keliu išsiieškoti skolas iš V. Kučinsko. Atskirą teismo procesą yra pradėję ir kiti kreditoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių