Quantcast

„Amber Food“ vadovas: pritaikius PVM lengvatą, maitinimo įstaigoms didės paskata kelti atlyginimus

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo įstaigoms Lietuvoje buvo laukiama jau ne vienerius metus, o pandemijos laikotarpiu ši priemonė padės padengti išaugusias restoranų skolas, sako „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis. Jis taip pat pažymi, kad nors lengvatą planuojama taikyti kiek daugiau nei metus, tikimasi, jog ji, praėjus numatytam terminui, liks galioti ir toliau.

„Iniciatyvą taikyti PVM lengvatą vertiname teigiamai, apie tai jau diskutavome turbūt daugiau nei 10 metų, dar prieš šią pandemiją. ES liko vos kelios šalys, kurios turi standartinį PVM, ir ne tik dėl šitos pandemijos. Dalis šalių, kurios turėjo sumažintą PVM, pandemijos laikotarpiu jį dar labiau sumažino“, – Eltai sakė G. Balnis.

Jo teigimu, Lietuvos maitinimo sektorius moka vienus didžiausių mokesčių ES.

„Lietuvoje kainos restoranuose yra aukštesnės nei ES vidurkis, esame priskiriami prie brangesnių šalių. Anksčiau kainų skirtumą, didelį PVM ir didelius su darbo santykiais susijusius mokesčius kompensuodavome mokėdami mažus atlyginimus. Tačiau per pastaruosius 5 metus atlyginimai pakilo 3 kartus. Tiek PVM, tiek su darbo santykiais susiję mokesčiai mūsų sektoriuje yra apskritai vieni didžiausių Europos Sąjungoje“, – akcentavo jis.

Iniciatyvą taikyti PVM lengvatą vertiname teigiamai, apie tai jau diskutavome turbūt daugiau nei 10 metų, dar prieš šią pandemiją.

G. Balnis tikino, jog mažesnis PVM leis kelti darbuotojų algas.

„Sumažinus PVM, galėsime didesnę dalį savo pajamų skirti darbo užmokesčiui: ir taip šiame sektoriuje skiriame 40 proc. pelno darbo užmokesčiui, įskaitant mokesčius. Sumažinus PVM, iki 9 proc. priartėsime prie ES vidurkio“, – kalbėjo jis.

„Galbūt vienus kitus metus kiek daugiau pelno ir liks įmonėse, bet šiuo atveju mums tas pelnas reikalingas, kad galėtume padengit pandemijos metu susidariusias skolas“, – pabrėžė G. Balnis.

„Amber Food“ vadovas taip pat teigė, kad lengvata maitinimo įstaigų pelno mokesčiui padės sumažinti maisto išvežimo ir pristatymo kaštus.

„PVM lengvata taip pat labai pagelbės teikiant maisto išvežimo ir išsinešimo paslaugas. Šių paslaugų kainodara sudaroma prie sąskaitos su PVM pridedant komisinį mokestį ir dar kartą PVM. Vadinasi, išvežimo atveju du kartus sumokame PVM. Užuot du kartus sumokėję po 21 proc., sumokėsime du kartus po 9 proc. Tad pandemijos metu ir ypač grįžtant į normalų gyvenimą, mums labai atpigs būtent maisto pristatymo paslauga“, – tikino jis.

Vertindamas Vyriausybės planus PVM lengvatą taikyti ribotam laikui G. Balnis teigė manąs, kad praėjus numatytam laikotarpiui lengvata maitinimo įstaigoms bus pratęsta.

„Esame įsitikinę, kad tas pats PVM bus sumažintas ir Latvijoje, ir Estijoje, ir ES praktiškai neliks tokių valstybių, kuriose maitinimo įstaigoms bus taikomas standartinis PVM. Tuomet bus labai keista, jei 2023 metais svarstysime apie lengvatos panaikinimą. Tuo atveju gali būti, kad būsime vienintelė šalis su standartiniu PVM“, – akcentavo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pavyzdys

pavyzdys  portretas
pamenu, kad ta viešbučių ir restoranų asosiacijos vadovė Šiškauskienė prieš kelis metus kaulijo PVM lengvatos, nes tuo pačiu mažėtų ir kainos klientams, bet sumažinus PVM - kainos nesumažėjo, o ji arogantiškai su falšyva šypsena pareiškė, kad kainos nemažės... Taip pat būtų ir su maitimo "lengvata", o be to fiskalinių kasos čekių neišdavimas - chroniška šios srities liga !!!

Tikrai ne

Tikrai ne portretas
Tikrai nekels niekas tų atlyginimų. Net ir per pandemiją mokamus pinigus už prastovas Lietuvos "verslininkai" traktuoja, ne kaip pagalbą žmogui išgyventi, o kaip pagalbą darbdaviui. Sako čia "mano pinigai, pagalba man, kad nereikėtų man iš namų tau pinigų atnešt". Jei galėtų tai ir tų pusę sau pasiliktų.

paskata kelti atlyginimus

paskata kelti atlyginimus  portretas
Nu netikiu ,nors užmušk. Greičiau rusai nustos pulti Lietuvą, negu verslininkai savo noru pakels atlyginimus. Kol yra studentų ,bus vergu už pusė minimumo ir arbatą 12/14 val per dieną.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių