Quantcast

„Achemos grupė“: Energetikos ministerijos veiksmai kelia abejonių

  • Teksto dydis:

„Klaipėdos nafta“ šiandien, liepos 18 d., įvykusiame bendrovės „Klaipėdos nafta“ (KN) neeiliniame, pakartotiniame, visuotiniame akcininkų susirinkime pasiūlė atidėti klausimo dėl investavimo į dukterinę bendrovę „SGD terminalas“ veiklą priėmimą, iki bus atliktas naujas KN turto vertinimas. Teigiama, kad nebėra teisinės ir faktinės galimybės atlikti suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veiklos perleidimą dėl to, kad nuo KN turto vertinimo dienos yra praėję daugiau kaip 6 mėnesiai, todėl reikia atlikti naują KN turto vertinimą.

„Koncerno „Achemos grupė“ nuomone, šie veiksmai ir sugalvota nauja priežastis, kodėl reikia atidėti sprendimų priėmimą yra neįtikinantys: neva turto vertinimo galiojimas baigėsi. Tačiau keista, kad jis buvo užsakytas taip, jog galiotų tik iki liepos 1 d., kada akcininkų susirinkimas buvo šaukiamas birželio 27 d. Pasak nepriklausomų turto vertintojų, naujos pakoreguotos ataskaitos parengimas užtruktų tik savaitę-dvi, tai reiškia, kad ją buvo galima atnaujinti iki liepos 18 d. sušaukto pakartotinio akcininkų susirinkimo. Atitinkamai, galimybė priimti norimą sprendimą yra pagrindinio KN akcininko Energetikos ministerijos ir KN rankose“, – teigia Mindaugas Deksnys, koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius.

„Tačiau kažkodėl visokie kaltinimai iš Energetikos ministerijos metami mums, nors jie absoliučiai niekuo nepagrįsti – mes tik atstovaujame savo interesams ir siekiame apginti savo kaip smulkiojo „Klaipėdos naftos“ akcininko teises. Jei Energetikos ministerija sako, kad SGD veiklos atskyrimas vykdomas teisėtai – sprendimai galėjo būti priimti jau pirmame visuotiniame „Klaipėdos naftos“ akcininkų susirinkime, o akcininkams būtų pateikta visa prašoma informacija. Šiuo metu turime situaciją, kai skuboti, nesuplanuoti ir nesukoordinuoti veiksmai bei smulkiųjų akcininkų teisių nepaisymas pridengiami gerais pažadais dėl mokesčio mažinimo. Sulaukėme ir kitų smulkiųjų akcininkų palaikymo, todėl akivaizdu, kad abejonės dėl tokių Energetikos ministerijos ir „Klaipėdos naftos“ veiksmų teisėtumo kyla ne tik mums“, – sako M. Deksnys.

Koncerno „Achemos grupė“ nuomone, faktiškai yra vykdoma KN reorganizacija skaidymo būdu nesilaikant įstatymo reikalavimų. „Energetikos ministerija ir „Klaipėdos nafta“ galėjo pasiruošti ir koordinuoti reorganizacijos planus iš anksto – prieš 9-12 mėnesių, o ne birželio mėnesį. Juolab, kad Energetikos ministerija kalbas dėl mokesčio mažinimo pradėjo dar praėjusių metų vasarą“, – teigia M. Deksnys.

Pasak M. Deksnio, koncernui „Achemos grupė“ tikrai svarbu, kad mokestis mažėtų, tačiau būtina įvertinti ne tik trumpalaikę naudą, o kas bus ilgalaikiu laikotarpiu. „Remiantis viešai skelbiama informacija, apie 148 mln. eurų bus skiriama SGD terminalo mokesčio sumažinimui, ištempiant finansavimą net iki 2044 metų. Visi suprantame, kad šią paskolą su palūkanomis kažkam reikės grąžinti, todėl mokestis niekur nedings, tik bus išdėstytas per ilgesnį laiką. Įsipareigojimas tokiam ilgam laikotarpiui, kuomet dujų vartojimas šalyje mažėja, kelia labai daug ir rimtų klausimų dėl tokio plano ekonominės perspektyvos“, – teigia koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius.

Energetikos ministerijos ir kitų politikų kalbas mažinti mokestį už SGD terminalo išlaikymą girdime jau ilgą laiką, tačiau realybė ir faktai rodo ką kitą. Šiemet „Achemai“ mokestis padidėjo beveik 4 mln. eurų ir sieks apie 23,5 mln. eurų per metus. Tokia suma sudaro daugiau nei ketvirtadalį visų SGD terminalo išlaikymo išlaidų. Pernai „Achema“ sumokėjo virš 20 mln. eurų SGD terminalo išlaikymo mokesčio, o nuo 2013 metų – virš 100 mln. eurų.

Pasak M. Deksnio, EM reikalauja, kad iš anksto raštu būtų garantuota neskųsti visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimų ir su Europos Komisija derinamos valstybės pagalbos susitarimų. Pasiūlytose alternatyvose taip pat reikalaujama, kad būtų atsiimti visi „Achemos“ skundai. Tai visiškai apribotų „Achemos grupės“, kaip akcininkų, galimybes ginti savo teises ir atstovauti savo interesams.

Koncernas „Achemos grupė“ siekia, kad atskirtoje bendrovėje – „SGD terminalas“ – būtų išlaikyta tokia pati akcininkų struktūra, kokia ji šiuo metu yra „Klaipėdos naftos“. Energetikos ministerijai, kuri yra pagrindinė „Klaipėdos naftos“ akcininkė, turi priklausyti 72,32 proc. akcijų, koncernui „Achemos grupė“ – 10,41 proc., o smulkiesiems akcininkams – 17,27 proc. Pagal dabartinį Energetikos ministerijos projektą 100 proc. įmonės „SGD terminalas“ akcijų priklausytų tik „Klaipėdos naftai“.

Atidalinus „SGD terminalas“ veiklą nuo „Klaipėdos naftos“ taip, kad jo akcijos priklausytų tik vienam akcininkui, yra pažeidžiami „Klaipėdos naftos“ kitų akcininkų teisėti interesai ir jų teisės, įtvirtintos įstatymuose. Taip pat dėl tokio SGD terminalo veiklos atskyrimo nuo KN esami įmonės akcininkai nebegalėtų įgyvendinti savo turtinių ir neturtinių teisių, garantuojamų Akcinių bendrovių įstatyme.

Koncernas „Achemos grupė“ dėl neteisėtų EM veiksmų reorganizuojant bendrovę „Klaipėdos nafta“ ir akcininkų teisių pažeidimo kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, premjerą Saulių Skvernelį, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Europos Komisiją. Antrasis pagal dydį KN akcininkas aukščiausių valstybės vadovų prašo imtis veiksmų, kad būtų užkirstas kelias neteisėtiems KN ir EM veiksmams ir vykdant „Klaipėdos naftos“ reorganizaciją būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų ir paisoma visų bendrovės akcininkų teisių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Kažkaip visiškai nesuprantu kodėl reikia kažkokios rekonstrukijos ,kas turės iš to naudos valstybė ar rekonstruktoriai ,taip pat nesupratau komentaro ,kas tada turės naudą ,ar sužlugde koncerną ar pats koncernas ,visiškai tamsus miškas

Anonimas

Anonimas portretas
,,Achemos Grupe,, PRIVALO parduoti savo akcijas, iseiti is valstybes banditu grupuotes ir ATSISAKYTI PIRKTI geldos dujas. Geriau saziningas bankrotas negu SAMONINGAS REMIMAS valstybiniu nusikalteliu gaujos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių