Quantcast

Dangų prie „Achemos“ nudažė oranžiniai dūmai: bendrovės atstovai dėl įvykio ramina

Trečiadienio rytą bendrovėje „Achema“ nuaidėjo garsas, o dangus nusidažė oranžiniais dūmais. Visa tai sukėlė nerimą mačiusiems incidentą.  Tačiau įmonės atstovai ramina, visa tai įvyko, kai dėl techninių priežasčių buvo sustabdytas gamybinis įrenginys – vienas iš devynių azoto rūgšties (UKL)  agregatų.

Įprastas reiškinys

Kaip trečiadienį portalui kauno.diena.lt sakė koncerno „Achemos grupė“ Komunikacijos vadovė Gintarė Mierkienė, tai esą nebuvo sprogimas, o tiesiog sustojus gamykliniam įrengimui nuaidėjo garsas, kuris, tikėtina, ir sukėlė paniką jį išgirdusiems žmonėms.

Pasak jos, tuo metu aplinkoje pasimatė oranžinis dūmas, vadinamoji „lapės uodega“, reiškianti, kad sustabdymo metu įrenginiuose susidarė tam tikras kiekis medžiagų. Procesas esą buvo itin trumpas ir užtruko tik 1–1,5 minutės.

„Lapės uodega“ tokiais atvejais pasirodo visada, nes stabdymo metu susidaro tam tikri cheminiai elementai, kurie nudažo dūmus. Į orą nebuvo išskirtos nuodingos medžiagos. Tokie gamybinių įrenginių stabdymai vykdomi kelis kartis per metus. Tai – ne planinis, bet įprastas reiškinys. Jis vyksta pagal normatyvus“, – aiškino pašnekovė.

Patarė informuoti žmones

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėjos Jurgitos Arbočienės teigimu, incidento metu įvyko technologinis sutrikimas azoto rūgšties gamybos agregate ir suveikus apsauginės sistemos įrenginiui, tokiai membranai, įvyko dujų vamzdžio sprogimas, o azoto oksidai pateko į aplinką, rašė BNS.

Taip pat J. Arbočienė sakė, kad NVSC specialistai yra išvykę į teritoriją Jonavos rajone link Aklojo ežero pažiūrėti, kokia situacija ten.

Kaip skelbė BNS, ji patarė susitikti su žmonėmis, informuoti, kaip elgtis, jeigu jie pajustų akių, nosies, gerklės dirginimus ar kažkokį galvos skausmą, pykinimą.

Vertins žalą aplinkai

Po minėto įvykio į „Achemą“ buvo išsiųsti ir Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai. Pranešama, kad jie nustatė, jog gamykloje įvyko nenumatytas teršalų išmetimas į aplinkos orą. O pagrindiniai į orą išsiskyrę teršalai – azoto oksidai.

Pirminiais duomenimis, kaip minėta, teršalai išmesti per gamybinėje įrangoje įrengtus apsauginius vožtuvus, kurie suveikia sutrikus technologiniam procesui.

„Paaiškėjus, kad šie taršos šaltiniai nėra įtraukti į įmonės turimą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą, bus vertinama aplinkai padaryta žala. Taip pat bus nustatinėjamas išmestų teršalų kiekis. Dėl įvykio Aplinkos apsaugos departamente prie Aplinkos ministerijos bus pradedamas tyrimas“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė.

Pasak jos, šiuo metu žinoma, kad išmestų teršalų šleifas ėjo tarp Laibiškių ir Pagelažių gyvenviečių, kur nėra gausiai gyvenamųjų teritorijų. Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) automatinės oro kokybės matavimo stoties duomenimis (Panerių g. 17A, Jonava – aut. past.), teršalų koncentracijos viršijimas aplinkos ore kol kas nėra fiksuotas.

Gamykla tęsia darbą

Trečiadienio popietę „Achemos“ Komunikacijos vadovė G. Mierkienė patikino, kad gamykla jau saugiai dirba, o minėto įrenginio sustojimas esą nesukėlė jokių neigiamų pasekmių, išskyrus trumpalaikį gamybos sutrukdymą ir leistiną apie minutę trūkusį dūmų išmetimą.

„Viešojoje erdvėje pasirodę tyčia skleidžiami gandai apie darbuotojų sužalojimą, taršą ar net sprogimą yra absoliučiai niekuo nepagrįsti, gąsdina ir klaidina žmones bei atsakingas valstybės institucijas“, – tvirtino ji.

Primename, kad gamybinius įrengimus avariniu būdu „Achema“ buvo sustabdžiusi ir lapkričio pabaigoje, kai įvyko elektros tiekimo incidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EGR DPF

EGR DPF portretas
Mano dyzelis juodai nusičiaudėjo per technine apžiura kontrolierius tai ivertino kaip netinkamas tolimesniai ekspoatacijai

ESD

ESD portretas
Reiktų padidžiaugt kad automatika suveikė!

...

... portretas
Apsauginius oranžinėm liemenėm degino?.. :s
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių