Quantcast

„Achema“ ugdo būsimų vadovų komandą

  • Teksto dydis:

Darbo našumas, efektyvumas ir įmonės rezultatai žymiai priklauso nuo vadovo ir vadovų komandos. Nuostata, kad valdymo nereikia mokytis, kad žinios ir įgūdžiai ateina savaime, Lietuvoje jau kuris laikas sparčiai keičiasi. 

Pripažįstama, kad vadovo darbas taip pat reikalauja specifinių žinių ir joms įgyti būtini teoriniai mokymai. Vadovų rezervas – vis labiau populiarėjanti praktika šalies įmonėse, kai atrinkti specialistai yra rengiami ir apmokomi, kad, atsiradus poreikiui, galėtų užimti vadovaujamąsias pareigas.

Praktiką taiko kelis dešimtmečius

Didžiausių šalies įmonių penkioliktuko viršuje esančioje „Achemoje“ tokia praktika taikoma jau kelis dešimtmečius. Įmonėje dirba daugiau kaip 1,3 tūkst. darbuotojų, apie 50 jų užima vadovaujamąsias pareigas. Bendrovės strategija – turėti vadovų rezervą – užtikrina pamainą išeinantiems į pensiją ar nusprendusiems keisti darbą gamybinių padalinių vadovams, taip pat specifinių sričių specialistams.

Pasak AB „Achema“ generalinio direktoriaus Ramūno Miliausko, chemijos pramonė yra specifinė sritis, todėl ne kiekvienas naujai į įmonę atėjęs vadovas gali efektyviai įgyvendinti jam keliamus tikslus. Naujai priimtam darbuotojui įsisavinti bendrovės procesus, įgyti specifinių kompetencijų prireikia daug laiko. Todėl tenka ieškoti būdų ir sprendimų, kaip įmonėje surasti ir užsiauginti stiprią pamainą – dėl šios priežasties „Achema“ gręžiasi į jau dirbančius žmones.

Kad tokia strategija ilgalaikėje perspektyvoje duoda rezultatų, rodo ir asmeninis vadovo pavyzdys: dar besimokydamas universitete, „Achemoje“ jis atliko praktiką, po kurios pasiliko įmonėje ir sėkmingai kilo karjeros laiptais.

„Bendrovėje yra kas dveji metai atnaujinami vidinio rezervo ir darbuotojų pakaitumo planai, numatantys vadovaujančių bei kritinių specialistų pareigybių padengimą. Tai yra itin svarbu siekiant užtikrinti turimų kompetencijų stabilumą ir suvaldyti rizikas, galinčias kilti dėl neplanuotai įmonę palikusių darbuotojų“, – pabrėžė R.Miliauskas.

Projekto dalyviai daug išmoko, pamatė, o kompetencijos, neabejotinai, išaugo.

Rezervas – trylika darbuotojų

Neseniai keturiolika „Achemos“ darbuotojų sėkmingai užbaigė Vadovų rezervo mokymų programą. Aštuonis mėnesius atrinkti specialistai mokėsi lyderystės ir tobulino įvairias vadovams reikalingas kompetencijas. Vieno šios Vadovų rezervo grupės dalyvių pareigos, dar nesibaigus projektui, buvo paaukštintos, taigi rezerve liko trylika potencialių vadovų.

Pasak įmonės vadovo, šiuo metu „Achemoje“ yra daugiau kaip 100 darbuotojų, kurie pagal savo darbo patirtį ir keliamus reikalavimus ateityje galėtų užimti vadovaujamąsias ar aukštesnio lygio specialistų pareigas. Tačiau į vadovų rezervo mokymus buvo pakviesti ne visi.

„Ne kiekvienas žmogus gali ir nori vadovauti. Tam reikia turėti ne tik žinių, bet ir tam tikrų charakterio savybių bei gebėjimų. Buvo tokių specialistų, kuriems siūlėme dalyvauti rezervo mokymuose, tačiau jie patys savęs nematė toje pozicijoje. Ne visi nori ir gali prisiimti atsakomybę vadovauti kolektyvui, todėl labai svarbus ir paties žmogaus požiūris, motyvacija bei nusiteikimas“, – sakė R.Miliauskas.

Keturiolika Vadovų rezervo programos dalyvių mokymų metu buvo padalyti į dvi grupes. Abi komandos gavo bendrovės vadovų suformuotas užduotis, kurios yra aktualios nūdienos veikloje. Rezervininkai turėjo tikslą – pateikti siūlymus šioms problemoms spręsti.

Užduotys nebuvo susijusios su dabartinėmis programos dalyvių pareigomis bendrovėje, todėl projekto dalyviams buvo gera proga artimiau susipažinti su kitais įmonės procesais, tam tikras funkcijas atliekančiais darbuotojais, geriau suvokti bendrovės struktūrą, veiklą, kylančius iššūkius.

Mokymų dalyviai, be įvairias vadovavimo kompetencijas ugdančių mokymų, turėjo atlikti ir praktinę užduotį, į kurią buvo integruotas vadovavimas vieni kitiems. Taip jie galėjo praktiškai išmėginti savo, kaip vadovo, jėgas.

Projektas baigėsi pristatymais, kuriuos vertino dėstytojai, taip pat bendrovės vadovai. Jų įžvalgos padėjo įvertinti specialistų galimybes, o grįžtamasis ryšys buvo naudingas ir patiems projekto dalyviams.

„Projekto dalyviai daug išmoko, pamatė, o kompetencijos, neabejotinai, išaugo. Šiandien dar sunku tiksliai atsakyti, kas ir kada iš projekto dalyvių ateityje užims vadovaujamąsias pareigas. Tačiau svarbių įmonės pozicijų pakaitumui užtikrinti turime būti visada pasiruošę ir tikiu, kad šiuo projektu užsitikrinome patikimą pamainą į pensiją besiruošiantiems vadovams ar nusprendusiems karjerą tęsti kitur“, – patikino R.Miliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių