Quantcast

„Achema“ dėl gamybos sustabdymo kaltina „Litgrid“

„Achemos grupės“ valdoma Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ pareiškė, kad dėl netikėto gamybos sustabdymo praėjusią savaitę yra atsakinga valstybės valdoma elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“.

Pastaroji kol kas nekomentuoja incidento ir laukia įmonės bei nepriklausomo tyrimo išvadų.

Atlikusi tyrimą „Achema“ tvirtina, kad jos veikla maždaug parai buvo sustabdyta po incidento Jonavos elektros pastotėje, priklausančioje „Litgrid“.

„Jonavos pastotėje nuo tvirtinimo vietos atitrūkęs iškroviklis virsdamas kliudė 110 kV laidą – dėl to įvyko trumpas jungimas ir tinkle sumontuotos apsaugos atjungė tris iš šešių veikusias ir elektrą „Achemai“ tiekusias linijas“, – rašoma antradienį išplatintame įmonės pranešime.

„Achema“ skelbia turinti kelis elektros maitinimo šaltinius, taip pat nuosavas elektros jėgaines, tačiau jos nesuveikė dėl trumpo jungimo „Litgrid“ pastotėje bei netinkamai ir pavėluotai joje suveikusių apsaugų.

Tuo metu „Litgrid“ žada savo poziciją išsakyti, kai bus atliktas nepriklausomas Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) bei pačios „Litgrid“ tyrimai. Įmonės komisijoje dalyvauja ir „Achemos“ atstovas.  

„Šiuo atveju tai nėra vienareikšmiškas įvykis, nes iš šešių esančių linijų net įvykus avarijai išsijungė tik trys, tad laukiame objektyvaus tyrimo rezultatų ir tuomet išsakysime „Litgrid“ poziciją“, – rašoma įmonės komentare BNS.

Apie tai, kad Jonavos bendrovė lapkričio 25 dieną dėl elektros tiekimo sutrikimo avariniu būdu sustabdė veiklą, praėjusį trečiadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Pasak trąšų gamintojos, įtampos kritimą pajuto ne tik „Achema“, bet ir Kėdainių trąšų gamykla „Lifosa“, Kauno ir Jonavos vartotojai.

Incidento metu į aplinką pateko didesnis nei įprasta azoto oksidų bei anglies monoksido kiekis, tačiau „Achema“ teigia, kad žala aplinkai nepadaryta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių