Quantcast

ŽŪM siūlo išplėsti PVM lengvatą smulkiesiems ūkininkams

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo išplėsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą smulkiesiems ūkininkams.

Vyriausybė šį siūlymą svarstys trečiadienio posėdyje.

ŽŪM siūlo, kad kompensacinio PVM tarifo žemdirbiams schema galėtų būti taikoma asmenims, kurių registruotas žemės plotas neviršija 20 ha. 

Šiuo metu numatyta, kad PVM lengvata žemdirbiai gali pasinaudoti, kai registruotas ūkio žemės plotas nėra didesnis kaip 7 ha arba kai per metus gauto atlygio, vykdant ekonominę veiklą Lietuvoje, už patiektas prekes ir suteiktas paslaugas suma nėra didesnė kaip 45 tūkst. eurų.

Pasak ministerijos, dabar galiojanti kompensacinio PVM tarifo schema ūkininkams yra nepatraukli, nes asmenys, ūkininkaujantys 7 ha ir mažesniuose ūkiuose, uždirba gerokai mažesnes pajamas negu 45 tūkst. eurų.

„Be to, dauguma tokio dydžio ūkių iš viso neparduoda užaugintos produkcijos, o sunaudoja savo šeimos poreikiams“, – tikina ministerija.

„Įgyvendinus siūlymą, daugiau ūkininkų galėtų naudotis kompensacinio PVM tarifo schema, taip pat daugiau smulkiųjų ūkininkų būtų paskatinti savo užaugintą žemės ūkio produkciją parduoti oficialiai bei reikalauti iš produkcijos supirkėjų jos pirkimą įforminančių dokumentų“, – teigia ŽŪM.

Numatyta, kad kriterijus tenkinantys smulkūs ūkininkai gali gauti 6 proc. kompensacinio dydžio priedą nuo parduotos produkcijos ar suteiktų paslaugų kainos.

Papildomos biudžeto išlaidos dėl kompensacinio PVM gavėjų skaičiaus padidėjimo preliminariai siektų 3,4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių