Quantcast

ŽŪM po atlikto grūdų rezervą saugančios bendrovės audito kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

  • Teksto dydis:

Po atlikto grūdų rezervą saugančios įmonės audito Žemės ūkio ministerija, kaip teigia, turėdama pagrįstų įtarimų, jog galėjo būti iššvaistytas didelės vertės AB „Jonavos grūdai“ turtas ir padaryta žalą valstybei, kreipiasi į Generalinę prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, Valstybės grūdų rezervą saugančios bendrovės „Jonavos grūdai“ valdyba, gavusi 2017– 2020 metų veiklos teisinio audito išvadas, dėl neūkiškumo atleido įmonės vadovą Paulių Kaselį.

Auditas nustatė, kad „Jonavos grūdai“ suteikė išskirtines grūdų saugojimo sąlygas „Agrokoncerno grūdams“. Kaip teigiama audite, šios nuolaidos lėmė tai, kad „Agrokoncerno grūdai“ savo grūdus AB „Jonavos grūdai“ elevatoriuose laikė nemokamai ir neribotai bei tokiu būdu padarė žalą valstybei.

„Teisinis auditas atskleidė, kad viena iš bendrovės akcininkių įmonė „Agrokoncerno grūdai“ paslaugomis – grūdų saugojimu – naudojosi išskirtinėmis sąlygomis, kurios buvo sudarytos jiems vieninteliams. Tai galimai neteisėta veika, dėl kurios bendrovei padaryta žala. Įtarimų kelia ir technikos nuomos sąlygos, taip pat įsigytos konsultacijų paslaugos, kurių kaina aukštesnė nei rinkos. Dėl to įmonė galėjo patirti žalą, kurią sieksime išsiieškoti“, – sakė žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Nustatė piktnaudžiavimo atvejų

Per 70 proc. bendrovės „Jonavos grūdai“, kuri teikia valstybės maisto rezervo saugojimo paslaugas ir kartu veikia rinkoje, akcijų valdo Žemės ūkio ministerija, apie 25 proc. priklauso bendrovei “Agrokoncerno grūdai“, likusios – smulkiems akcininkams.

Bendrovė rinkoje teikia grūdų saugojimo paslaugas. „Agrokoncerno grūdai“ yra didžiausias šių paslaugų pirkėjas, tačiau paslaugomis naudojasi ir kitos įmonės.

Nors remiantis teisės aktais „Agrokoncerno grūdai“, būdami bendrovės akcininku, paslaugas turėtų įsigyti rinkos kaina, teisinis auditas atskleidė, kad įmonei buvo taikoma išskirtinė kainodara.

Įmonė už grūdų priėmimą, iškrovimą ir saugojimą mokėjo tiek, kiek kai kurie kiti paslaugų pirkėjai – vien už grūdų priėmimą ir iškrovimą.

Auditas nustatė, kad nuolaidų „Agrokoncerno grūdams“ vertė siekia tiek, kiek valstybė „Jonavos grūdams“ sumokėjo už grūdų rezervo saugojimą.

Taip pat bendrovė galimai nepagrįstai pigiai pardavė krautuvą, skirtą grūdams krauti, o nuo 2018-ųjų nuomojosi krautuvą iš įmonės, įkurtos tais pačiais 2018 metais ir už nuomą sumokėjo sumą, už kurią galėjo du krautuvus įsigyti.

Nustatyta, kad „Jonavos grūdų“ pirktos kovos su kyšininkavimu valdymo sistemos kūrimo ir diegimo konsultavimo paslaugos, BDAR reikalavimų įgyvendinimas bei mokymai, reklamos ir įvaizdžio formavimo paslaugos galėjo kainuoti gerokai brangiau negu rinkoje ir taip galimai padaryta žala įmonei.

„Agrokoncerno grūdai“ tvirtina, kad auditas atliktas neprofesionaliai ir kad reiškiami kaltinimai yra nepagrįsti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių