Quantcast

Už moduliaciją prarastos lėšos ūkininkams bus grąžintos šiemet

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį nusprendė, jog už Europos Komisijos (EK) neteisėtai pritaikytą moduliacijos principą Lietuvos ūkininkams prarastos paramos lėšos bus grąžintos iki šių metų Kalėdų.

"Sumažintos išmokos turėtų būti kompensuotos ne tik tiems, kurie kreipėsi į tesimą, bet ir visiems, kuriems buvo sumažintos išmokas pritaikant moduliaciją. Siūlome šiais metais iki Kalėdų, kad visos lėšos būtų išmokėtos", - Vyriausybės posėdyje sakė žemės ūkio ministrė Virginiją Baltraitienė.

Finansų ministerija anksčiau patvirtino galimybę grąžinti 18,4 mln. eurų lėšų Lietuvos ūkininkams, kurie lėšas prarado dėl pritaikytos moduliacijos principo.

EK 2013 metų vasarą nutarė taikyti vadinamąją moduliaciją, todėl Lietuva po kelių mėnesių pateikė ieškinį EK. Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas praėjusių metų pabaigoje pripažino, jog EK sprendimas pritaikyti moduliaciją buvo neteisėtas.

Pagal neteisėtą EK nutarimą, mokant tiesiogines išmokas žemdirbiams, taikomas vadinamasis moduliacijos principas - ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms, kurių bendra ES ir nacionalinių išmokų už pieną, galvijus, žemės naudmenas ir kitos paramos suma viršija 5 tūkst. eurų, šią ribą viršijanti paramos suma mažinama 10 proc., sumažinant nacionalinę išmoką. Ūkininkams, kuriems išmokos yra didesnės kaip 300 tūkst. eurų, finansavimas mažinamas dar 4 procentais.

Lietuvos nuomone, moduliacija taikyta neteisėtai, nes tiesioginių išmokų lygis senosiose valstybėse ir Lietuvoje nebuvo suvienodintas. 135 Lietuvos ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės 2013 metais kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydami pripažinti neteisėtu reguliavimą, pagal kurį parama buvo sumažinta daugiau kaip 8,7 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių