Quantcast

Žinią apie mokamus COVID-19 testus vertina skirtingai: dabar viską nori „pakabinti“ ant žmonių

  • Teksto dydis:

Seimas apsisprendė, kad profilaktiškai testuotis privalantys darbuotojai tai darytų iš savo kišenės, tačiau kalbinti žmonės tokią žinią sutinka skirtingai, praneša LNK žinios.

Iš 3500 „SBA Home“ įmonių grupės darbuotojų dauguma, t. y. 85 proc. jau turi imunitetą koronavirusui. Likusieji 500 profilaktiškai testuojami darbdavio lėšomis. Įmonė tai ketina tęsti ir toliau, nors per mėnesį jai testavimas kainuoja 15 tūkst. eurų.

„Mes nusprendėme toliau tęsti testavimą darbdavio lėšomis dėl to, kad tai yra patogu – mes neatitraukiame žmonių nuo darbų, pasidarome savo akredituotuose kabinetuose iš karto, iš karto suvedame į e.sistemą tam, kad darbuotojams nereikėtų stovėti, laukti eilėse“, – sakė „SBA Home“ personalo vadovė Samanta Garbenčienė.

Įmonėse, kurių darbdaviai nesutiks kompensuoti testų, daliai darbuotojų netrukus teks patuštinti savo pinigines – Seimas galutinai apsisprendė, kad nuo gruodžio 1-osios profilaktiškai testuotis privalantys darbuotojai tai darytų savo lėšomis.

Opozicija šį balsavimui bandė sustabdyti ištraukdama korteles, tačiau balsavusiųjų vis tiek užteko. „Dabar turime visiems prieinamų vakcinų. Jų yra sočiai, kad visi turėtų galimybę pasiskiepyti ir dėl tos priežasties kai kurių žmonių pasirinkimo nesiskiepyti finansavimas biudžeto lėšomis vis dėlto turi turėti ribas, ir siūlome, kad tos ribos būtų gruodžio 1 diena“, – kalbėjo Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Testai ir po gruodžio 1-osios bus apmokami valstybės tiems darbuotojams, kurie pasiskiepyti negali dėl medicininių priežasčių. Anot opozicijos, likusieji dėl mokamo testavimo masiškai išeidinės iš darbo.

„Kaip galimybių pasas nepasiekė savo tikslo ir mes iki šiol turime nepaskiepytus žmones, kuriuos reikėjo paskiepyti, taip ir šita priemonė vėl ir toliau skaldys visuomenę, o ji dabar tikrai yra pikta, susierzinusi“, – įsitikinęs buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Žmonės galbūt pasitrauks į „pogrindį“, nebus testavimo, nebus atsekamumo – turėsime atvirkščią rezultatą.

„Paprasčiausia išeitis – užmesti prievolę ant darbuotojo, kuris turės testuotis. Testų kainos didelės – žmonės galbūt pasitrauks į „pogrindį“, nebus testavimo, nebus atsekamumo – turėsime atvirkščią rezultatą“, – akcentavo Saulius Skvernelis.

Už kas septynias ar dešimt dienų atliekamus testus darbuotojai nuo gruodžio mėnesio patys galės ir nemokėti, jei darbdavys sutiks šią naštą kompensuoti. „Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir socialinės apsaugos įvairūs įstatymai sako, kad sveikatos patikrinimai yra apmokami sveikatos draudimo fondo lėšomis arba darbdavio lėšomis. Versti darbuotojus tai daryti yra nesąžininga ir neteisinga“, – teigė Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Darbuotojų nuomonės dėl testų apmokėjimo skiriasi. „Dabar viską nori pakabinti ant žmonių – jei žmogus nesiskiepija, tai jis už viską turi atsakyti pats. Išvis jokio pasirinkimo“, – piktinosi žurnalistų kalbintas vyras.

„Darbdavys turėtų mokėti, todėl, kad atlyginimai ir taip maži, o mokesčius nuskaičiuoja didelius“, – įsitikinusi sutikta moteris.

„Darbdavys – na, ką jis? Jei ten 100 žmonių, tai ką – už visus mokės. Ne. Vienareikšmiškai, visiems reikia pasiskiepyti ir bus rami galva“, – sakė kitas vyras.

„Abipusiu sutarimu. Yra visokių situacijų – gali darbuotojas mokėti, gali darbdavys“, – tarstelėjo dar viena praeivė.

Iki gruodžio 1-osios laikinai COVID-19 testus dar apmokės valstybė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joana

Joana portretas
Pasiskiepinkit ir nereikės verkšlenti

Anonimas

Anonimas portretas
uzsikabinot virusa.uzsikabinkit ir mokescius

>O

>O  portretas
...taigi, labjau apsimokės visai nedirbti nei dirbti ir nieko negauti /kiek uždirbsi-tiek atiduosi/ Naudingiau bus važiuot į kaimą vištų augint:D)
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių