Quantcast

Ženevoje bus svarstomi Astravo AE pažeidimai, tikimasi Lietuvai palankaus sprendimo

Ženevoje prasidėsiančiame neeiliniame Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espoo) konvencijos šalių susitikime bus atversta vadinamoji Astravo atominės elektrinės (AE) byla.

Pasak energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, susitikime tikimasi patvirtinimo, kad Baltarusija pažeidė kelis konvencijos straipsnius.

Anot ministro bei Aplinkos ministerijos, pagrindinė siekiamybė - kad būtų patvirtintas Espoo konvencijos Įgyvendinimo komiteto parengtas sprendimas - objektyvi tarptautinė išvada, jog statybų aikštelė Astravo AE statyti buvo parinkta netinkamai.

„2017 m. kovą buvo baigiamasis Espoo susirinkimas, kuriame nepavyko patvirtinti tos išvados, dėl to nuo vasario 5 iki 7 d. organizuojamas papildomas susitikimas tiek šitai išvadai patvirtinti, tiek kelioms kitoms. Viena vertus, yra gera situacija tuo požiūriu, kad Baltarusijos klausimas yra atskirtas nuo visų kitų išvadų.

Kita vertus, turime labai stiprią Įgyvendinimo komiteto išvadą, kuri buvo rengiama pagal tai, ar Baltarusija laikėsi rekomendacijų. Tai išvada labai aiškiai sako, kad Baltarusija pažeidė šią konvenciją anksčiau pagal du straipsnius, dabar - pagal tris. (...) Tai - netinkamai parinkta vieta, galutinis sprendimas priimtas netinkamai ir netinkamai konsultuotasi su visuomene“, - žurnalistams prieš susitikimą komentavo Ž. Vaičiūnas.

Skundą Įgyvendinimo komitetui, kad konvencija pažeista atliekant Astravo AE poveikio aplinkai vertinimą, Lietuva pateikė dar 2011 m., negavusi Baltarusijos atsakymų į pateiktus esminius klausimus, susijusius su Astravo AE sauga ir jos galimu poveikiu mūsų šalies aplinkai ir gyventojams, skelbia Aplinkos ministerija.

2013 m. Įgyvendinimo komitetas konstatavo, kad Baltarusija, plėtodama AE projektą, pažeidė konvencijos nuostatas, ir pateikė rekomendacijas pažeidimams ištaisyti. Šias rekomendacijas 2014 m. patvirtino konvencijos šalių 6-asis susitikimas. Įgyvendinimo komitetui buvo pavesta išsamiai įvertinti Baltarusijos veiksmus jas įgyvendinant.

Komitetas 2017-2018 m. išnagrinėjo Astravo AE poveikio aplinkai vertinimo dokumentaciją ir nusprendė, kad Baltarusija pažeidė Espoo konvenciją, nepagrindusi savo galutinio sprendimo Astravą pasirinkti aikštele branduolinei jėgainei statyti.

Ar Ženevoje šį sprendimą patvirtins ir Espoo konvencijos šalių susitikimas, paaiškės artimiausiomis dienomis. Šis neeilinis šalių susitikimas baigsis vasario 7-ąją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Europa laukia pigių dujų ir pigios elektros, o jankių pabalio sklypas greitai bus atjungtas nuo BRELL sistemos ir gyvens prie balanų.

klounai

klounai portretas
nieko Baltarusijai nepadarysit,bet musu prixvatininkai nori kuo pigesnes elektros kainos is kaimynu,kad galetu parduot zenkliai brangiau,kaip su dujom : perka is rusu uz 190,o parduoda 350 ir jau kaip is duju geldos.

Saulius

Saulius portretas
Statant elektrinę, Kubilius su savo sėbrais dviračiukais nukeliavo iki statybvietės ir grįžęs patvirtini, kad ten viskas gerai. Jeigu lietuviai būtų galvoję savo galva, o ne vykdę užjūrio įsakymus, gal ta elektrinė ir nebūtų statyta šalia Vilniaus, bet mes esam tik vykdytojai , taip ir gyvenam...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių