Quantcast

Že­mės ūkio mo­ky­mų or­ga­ni­za­to­riams ir klau­sy­to­jams – pa­ra­ma

  • Teksto dydis:

Sa­ko­ma, kad sto­vin­tis van­duo gen­da. Ly­giai taip ir ži­nios – jei jų neat­nau­ji­na­me, pa­sens­ta, tam­pa ma­žiau ak­tua­lios. No­rint to iš­veng­ti, bū­ti­na mo­ky­tis vi­są gy­ve­ni­mą. Ne­rei­kia sto­ti į uni­ver­si­te­tus ar ko­le­gi­jas – at­švie­žin­ti įgū­džius ga­li­ma ir lan­kant kur­sus ar se­mi­na­rus.

Ne­ma­žai ūki­nin­kams, miš­ki­nin­kams ar žem­dir­bių bend­ruo­me­nei skir­tų mo­ky­mų or­ga­ni­za­ci­jos ir įstai­gos ren­gia nau­do­da­mo­si Lie­tu­vos kai­mo plėt­ros 2014–2020 m. pro­gra­mos (KPP) prie­mo­nės „Ži­nių per­da­vi­mas ir in­for­ma­vi­mo veik­la“ veik­los sri­ties „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ fi­nan­si­ne pa­ra­ma. No­rin­čios tęs­ti ar pra­dė­ti vyk­dy­ti to­kią veik­lą įstai­gos šie­met vėl kvie­čia­mos teik­ti pa­raiš­kas Na­cio­na­li­nei mo­kė­ji­mo agen­tū­rai (NMA) iki rug­sė­jo 30 d. Pa­žy­mi­ma, kad pa­ra­mos ga­li kreip­tis ir mo­ky­mo kur­sų da­ly­viai, jiems ga­lio­ja tas pa­ts ter­mi­nas.

Ir miš­ki­nin­kams, ir dar­ži­nin­kams, ir bi­ti­nin­kams

Pa­gal veik­los sri­tį „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ pa­ra­ma tei­kia­ma tuo­met, kai pa­reiš­kė­jai pla­nuo­ja or­ga­ni­zuo­ti mo­ky­mo kur­sus pa­gal for­ma­lią Ūki­nin­ka­vi­mo pra­dme­nų mo­ky­mo pro­gra­mą ir (ar­ba) ne­for­ma­lio­jo žem­dir­bių tęs­ti­nio mo­ky­mo pro­gra­mas, ku­rios yra įtrauk­tos į vie­šo­sios įstai­gos Kai­mo vers­lo ir rin­kų plėt­ros agen­tū­ros su­da­ry­tą Že­mės, miš­kų, žu­vi­nin­kys­tės ūkio ir kai­mo plėt­ros sek­to­riaus da­ly­vių ne­for­ma­lio­jo tęs­ti­nio pro­fe­si­nio mo­ky­mo pro­gra­mų są­va­dą. Re­mian­tis šiuo są­va­du mo­ky­mai ga­lės bū­ti or­ga­ni­zuo­ja­mi pa­gal to­kias veik­los sri­tis kaip: komp­lek­si­nės pa­ra­mos (val­dy­mo) rei­ka­la­vi­mų, au­ga­li­nin­kys­tės, gy­vu­li­nin­kys­tės, so­di­nin­kys­tės, dar­ži­nin­kys­tės, vais­ta­žo­lių au­gi­ni­mo, ve­te­ri­na­ri­jos, bi­ti­nin­kys­tės, že­mės ūkio me­cha­ni­za­vi­mo, miš­ki­nin­kys­tės, ap­lin­ko­sau­gos, eko­lo­gi­jos ir kt., kar­tu pri­va­lo­mai į mo­ky­mo pro­gra­mą įtrau­kiant mo­ky­mus jau­nie­siems ūki­nin­kams pa­gal šias mo­ky­mo pro­gra­mas: komp­lek­si­nės pa­ra­mos rei­ka­la­vi­mai (val­dy­mo rei­ka­la­vi­mai), ag­ra­ri­nė ap­lin­ko­sau­ga ir kraš­to­vaiz­džio ge­ri­ni­mas, ap­lin­ko­sau­ga ir trę­ši­mo pla­na­vi­mas bei eko­no­mi­nės (ūki­nės) veik­los pla­na­vi­mas ir fi­nan­sa­vi­mo ga­li­my­bės.

Nu­ro­do­ma, kad pa­ra­mą ga­li gau­ti moks­lo ir stu­di­jų ins­ti­tu­ci­jos ir pro­fe­si­nio mo­ky­mo įstai­gos, ju­ri­di­niai as­me­nys, tu­rin­tys li­cen­ci­ją vyk­dy­ti for­ma­lų­jį pro­fe­si­nį mo­ky­mą, mo­ky­mo kur­sų da­ly­viai – ūki­nin­kai, jų par­tne­riai, ūkio dar­buo­to­jai, fi­zi­niai ar ju­ri­di­niai as­me­nys, už­sii­man­tys že­mės, mais­to ir miš­kų ūkio veik­la, įre­gist­ra­vę val­dą Lie­tu­vos Res­pub­li­kos že­mės ūkio ir kai­mo vers­lo re­gist­re, taip pat kai­mo vie­to­vė­se ūki­ne veik­la už­sii­man­tys že­mės val­dy­to­jai, la­bai ma­žų, ma­žų ir vi­du­ti­nių įmo­nių dar­buo­to­jai, tra­di­ci­niai ama­ti­nin­kai. Svar­bu, kad mo­ky­mai bū­tų or­ga­ni­zuo­ja­mi ne ma­žiau ra­jo­nų, sa­vi­val­dy­bių, nei nu­ro­dy­ta pa­ra­mos pa­raiš­ko­je, jei­gu už tai bu­vo gau­ta at­ran­kos ba­lų.

Kuo dau­giau ba­lų, tuo dau­giau šan­sų

Prio­ri­te­tai tei­kia­mi tiems, ku­rie įsi­pa­rei­go­ja ap­mo­ky­ti dau­giau as­me­nų. Į tai at­si­žvel­giant ski­ria­mi ir at­ran­kos ba­lai. Pa­vyz­džiui, jei pa­reiš­kė­jas nu­ma­to ap­mo­ky­ti dau­giau nei 300 da­ly­vių, jam su­tei­kia­mi 25 ba­lai, jei nuo 200 iki 300 įskai­ty­ti­nai – jis gau­na 15 ba­lų, jei nuo 100 iki 199 įskai­ty­ti­nai – ga­li­ma ti­kė­tis gau­ti 10 ba­lų.

Taip pat svar­bi pa­reiš­kė­jo pa­tir­tis įgy­ven­di­nant pa­na­šius pro­jek­tus. Jei pa­reiš­kė­jas šio­je sri­ty­je tu­ri dau­giau nei pen­ke­rius me­tus pa­tir­ties (iki pa­ra­mos pa­raiš­kos pa­tei­ki­mo die­nos), jam ski­ria­ma 15 ba­lų. Ver­ti­na­ma ir svei­kin­ti­na lek­to­rių, ku­rie ves­tų kur­sus, pa­tir­tis. Jei jie tu­ri di­des­nę nei tre­jų me­tų pa­tir­tį, skai­tant pa­na­šaus tu­ri­nio pa­skai­tas ar vyk­dant su pro­jek­to tu­ri­niu su­si­ju­sią ug­do­mą­ją, moks­li­nę ir švie­čia­mą­ją veik­lą, ski­ria­ma 20 ba­lų. Pro­jek­te nu­ma­čius or­ga­ni­zuo­ti mo­ky­mus, su­si­ju­sius su ge­ros ag­ra­ri­nės būk­lės rei­ka­la­vi­mų lai­ky­mu­si ūkio veik­lo­je, ag­ra­ri­ne ap­lin­ko­sau­ga ir kli­ma­to kai­ta, ga­li­ma pre­ten­duo­ti į 10 ba­lų. Pa­pil­do­mi ba­lai tei­kia­mi ir kai pa­reiš­kė­jas nu­ma­to mo­ky­mus or­ga­ni­zuo­ti ne vie­na­me, o ke­liuo­se skir­tin­guo­se Lie­tu­vos re­gio­nuo­se.

Kuo dau­giau ba­lų su­ren­ka­ma, tuo dau­giau šan­sų, kad pa­raiš­ka bus įver­tin­ta tei­gia­mai ir pa­reiš­kė­jas gaus pa­ra­mą. Ži­nant, kad pri­va­lo­mas ma­žiau­sias pro­jek­tų at­ran­kos ba­lų skai­čius – 40, tei­gia­mo įver­ti­ni­mo ti­kė­tis neat­ro­do sun­ku.

Pla­nuo­ja ap­mo­ky­ti ma­žiau­siai 2 tūkst. žmo­nių

Mo­ky­mus nau­do­da­mie­si fi­nan­si­ne pa­ra­ma pa­gal KPP prie­mo­nės „Ži­nių per­da­vi­mas ir in­for­ma­vi­mo veik­la“ veik­los sri­ties „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ jau ne vie­nus me­tus ren­gia Lie­tu­vos Res­pub­li­kos že­mės ūkio rū­mai (ŽŪR). Per vi­sus tuos me­tus or­ga­ni­za­ci­ja svar­bio­mis ir la­bai rei­ka­lin­go­mis ži­nio­mis pa­si­da­li­jo su ke­lio­mis de­šim­ti­mis ūki­nin­kų, miš­ki­nin­kų, so­di­nin­kų, dar­ži­nin­kų ir ki­tų že­mės ūkio sri­ties spe­cia­lis­tų. ŽŪR Kai­mo plėt­ros ir in­for­ma­vi­mo sky­riaus ve­dė­ja So­na­ta Ki­sie­lie­nė apie veik­los sri­tį „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ at­si­lie­pia vien tei­gia­mai: „Vie­na iš ŽŪR mi­si­jų yra kai­mo žmo­nių ir žem­dir­bių švie­ti­mas. Ji vi­siš­kai su­tam­pa su veik­los sri­ties „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ tiks­lais, to­dėl mo­ky­mus žem­dir­bių bend­ruo­me­nei or­ga­ni­zuo­ja­me ir ve­da­me ne vie­nus me­tus. Pa­raiš­ką pa­ra­mai tei­kia­me ir šie­met. Pla­nuo­ja­me su­reng­ti mo­ky­mus dau­giau kaip 2 tūkst. žmo­nių. Mo­ky­mų nau­da ir ak­tua­lu­mu nea­be­jo­ja­me. Nuo se­no ži­no­ma, kad to­bu­lė­ti ir mo­ky­tis bū­ti­na.“

ES taip pat pa­lai­ko ir ska­ti­na mo­ky­mo­si vi­są gy­ve­ni­mą idė­ją. Gy­ve­na­me spar­čiai be­si­kei­čian­čia­me pa­sau­ly­je, kur tech­no­lo­gi­jos to­bu­lė­ja ne me­tais, ne sa­vai­tė­mis, o tie­siog die­no­mis. Že­mės ūkis – ne išim­tis. Bū­ti­na mo­ky­tis ir to­bu­lė­ti, kad bū­tu­me kon­ku­ren­cin­gi, su­ge­bė­tu­me iš­lik­ti, siek­ti nau­jų tiks­lų. Ma­no­me, kad vis­ką ži­no­me, tik kai nie­kuo ne­si­do­mi­me, o kai iš­girs­ta­me kaž­ką nau­jo, su­pran­ta­me, kad ne­ži­no­me nie­ko. Sie­kiant iš­veng­ti to­kių si­tua­ci­jų, la­bai ska­ti­na­me ūki­nin­kus at­vyk­ti į mo­ky­mus ir se­mi­na­rus, ku­rių dau­gu­ma – ne­mo­ka­mi, – at­sto­vau­da­ma ŽŪR po­zi­ci­jai ir nuo­mo­nei kal­bė­jo S. Ki­sie­lie­nė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

: )

: ) portretas
Tai kad tos moterys tipiškos žalios valstietės, bliamba, kada baigsis balsavimas su sąrašu-birute-maryte-ona-veronika-olga etc... Sorry.

Kodel

Kodel portretas
Kodel seminaruose vien moterys kur lygybes principas o gal pas moteris smegenu svoris mazesnis jas lengviui kvailinti

Tai

Tai portretas
Kursai ir seminarai reikalingi darmajedu ir veltedziu islaikymui pasiziurejus su kokiu issilavinimu juos pravedineje pamatysit kad tai tiesa
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių