Quantcast

Ž. Vaičiūnas: Lietuva dėl Astravo AE dar kartą kreipsis į EK energetikos komisarę

Baltarusijai lapkritį ketinant įjungti Astravo atominės elektrinės (AE) pirmąjį reaktorių, Lietuva dar kartą prašys Briuselio užtikrinti, kad jėgainė nepradėtų veiklos, kol nėra įgyvendintos streso testų rekomendacijos.

„Dabar rengiame kreipimąsi ir į Europos komisarę (į už energetiką atsakingą EK narę Kadri Simson – BNS), kad turi būti užtikrinta, kad iki energetinio (Astravo AE – BNS) starto, kol nėra įgyvendintos strestestų rekomendacijos, kad toks paleidimas neturėtų būti daromas ir grupė, kurioje dalyvauja reguliatoriai, turėtų turėti principinę poziciją“, – ketvirtadienį Seime pranešė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

Pasak Energetikos ministerijos, šis klausimas bus keliamas spalio 5-6 dienomis  neformalioje Energetikos ministrų taryboje.

„Lietuva siekia atkreipti dėmesį, kad streso testai (...) neveikia, nes tai, kaip vyksta procesas Astravo AE, matome didelę riziką, kad standartai būtų įdiegti iki elektrinės paleidimo. Todėl šis likęs laikas turi būti išnaudotas užtikrinti, kad streso testų instrumentas pateisintų pats save. Dar kartą paraginsime EK užtikrinti peržiūros tempą ir maksimalų rekomendacijų įgyvendinimą iki elektrinės paleidimo“, – nurodo ministerija.

Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) neseniai Baltarusijos institucijoms pareiškė, kad Minskas turėtų sustabdyti AE pirmojo reaktoriaus pasirengimo veiklai darbus, kol neišspręstos jo saugumo problemos.

Ž. Vaičiūnas sako, kad netrukus VATESI Baltarusijos reguliatoriui nusiųs ir reikalavimą teikti informaciją apie elektrinės veiklą.

„Yra rengiamas atskiras kreipimasis mūsų reguliatoriaus į Baltarusijos reguliatorių. Keitimosi principas ir tikslas yra vienas ir labai aiškus – nepaisant to, kokie yra išankstinio perspėjimo apie esminius įvykius, Lietuva turi žinoti iš anksto visą informaciją apie visus kitus planuojamus etapus. Tai toks kreipimasis yra išsiųstas, kitas yra rengiamas ir bus pateiktas“, – Seime kalbėjo ministras. 

Ž. Vaičiūnas jau ne kartą atkreipė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) dėmesį į netoli Vilniaus baigiamos statyti Astravo AE saugumą. TATENA raginama  didinti savo vaidmenį užtikrinant aukščiausius branduolinės saugos standartus.

Baltijos šalys sutaria blokuoti Astravo AE elektros patekimą į rinką, o visus techninius  sprendimus ketinama parengti spalį.

Lietuva kritikuoja Astravo elektrinės projektą ir ketina boikotuoti elektrą iš Baltarusijos, pradėjus veikti šiai jėgainei. Minskas atmeta kritiką dėl saugumo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

>tai

>tai portretas
Tai jie ruošiasi tas radioaktyvias atliekas kurios dabar Ignalinos AE kieme stovi, laidot Baltijos jūroj. Iškas duobę ir ten sukiš..Įdomu ką ekologijos reikalaujanti Europa pasakys kai sužinos? Vistik mūsų vyriausybei vieno šulo mastyme tikrai trūksta - neadekvatūs..

tai

tai portretas
Pirma Ignalinos AE atliekų šiukšlyną susitvarkykite, nes snargliai trykšta, o ES milijonai dingę, nes kai Baltarusija kreipsis į TATENA ši gali ir pasidomėti kodėl tokia apgailėtina būklė ir kur dingo milijonai.

KLP

KLP portretas
Jie kreipsis, kreipsis. O paskuj vis tiek pirks tą pačią elektrą iš tos pačios atominės elektrinės. Ir dar verks, kodėl baltarusiai taip brangiai parduoda elektrą. Mutantai, tegul prisipildo jodo savo užpakalius, gal įsijungs smegenys.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių