Quantcast

Ž. Mauricas: infliacija slopsta – jau vasaros pradžioje turėtume lengviau atsipūsti?

  • Teksto dydis:

Atlyginimų augimas kainų kilimo vis dar nepasiveja. „Sodra“ skelbia, kad vidutinės darbo pajamos į rankas per metus padidėjo 119 eurų. Kainos kilo 10 procentinių punktų daugiau nei atlyginimai. Nedžiugina ir pajamų skirtumai tarp regionų. Vilniuje uždirbama beveik pusantro karto daugiau nei kitose savivaldybėse, pasakojama LNK reportaže.

Ruošti kavą – tai Jolantos kasdienybė. Prie kavos baro moteris stovi jau trylika metų. Kasmet jos paruoštas kavos puodelis klientams atsieina brangiau, nes kyla ir Jolantos atlyginimas.

„Kaina kasmet padidėja apie 15 proc.“, – sakė moteris.

Naujausia „Sodros“ analizė tokioms kaip Jolanta – negailestinga. Aptarnavimo srityje vidutinės darbo pajamos per metus kilo mažiausiai. Maitinimo sektoriuje žmogus uždirba maždaug 700 eurų į rankas.

„Mes jau negalėjome ir pernai kelti, bet algas kėlėme, nors ekonominė situacija yra labai sudėtinga. Čia, Pilies gatvėje, nebeturime ir tokio turistų srauto, koks buvo anksčiau. Nei baltarusių, nei rusų. Na, ir tų pačių vokiečių nesilanko, nes jie bijo čia važiuoti, kol vyksta karas“, – sakė „AJ Šokolado“ įkūrėjas Algimantas Jablonskas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Jolantai iš papildomo uždarbio susitaupyti nepavyks. Šių pinigų moteris neišleis ir pramogoms, nes viskas atitenka komunaliniams mokesčiams.

„Pagrinde viskas išeina mokesčiams: elektrai, šildymui“, – teigė barista Jolanta Nareikienė.

„Sodra“ skaičiuoja, kad vidutiniškai uždirbantysis pernai metų pabaigoje į rankas gavo 1153 eurus. Arba 119 eurų daugiau nei prieš metus. Tačiau daugumos, kaip ir Jolantos, atlyginimo augimą „suvalgė“ infliacija.

Kainų atlyginimų augimas nepavijo, tačiau, galima sakyti, bent dalį išaugusių kainų pavyko kompensuoti.

„Kainų atlyginimų augimas nepavijo, tačiau, galima sakyti, bent dalį išaugusių kainų pavyko kompensuoti“, – komentavo „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė. 

Sparčiausiu atlyginimų augimu gali džiaugtis tie, kurie Lietuvoje ir taip – turtingiausi. Tai – finansininkai, draudikai, informacijos ir ryšių specialistai. O štai apdirbamojoje gamyboje, kur dirbančiųjų daugiausiai, algos kilo lėčiau.

„Realiai pakilo 3–7 proc. darbininkiškoms profesijoms ir 15–18 proc. – vadovams“, – kalbėjo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovas Rimtautas Ramanauskas.

Darbdavių manymu, skųstis kainų našta pagrindo nėra. Minimali mėnesinė alga per dvejus metus kilo kone trečdaliu. Ekonomistų teigimų, ginčus, tarp to, ką „suvalgo“ kainos, ir kas lieka darbuotojams, netrukus išspręs pati ekonominė situacija. Kainų kilimas prislops.

„Tai turėtų nutikti pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje, nes matome, kad infliacija slopsta. Ir energetinių žaliavų kainos pinga“, – konstatavo „Luminor“ vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Maždaug pusės dirbančiųjų atlygis iki mokesčių siekė nuo 1000 iki 2000 eurų. Gaunančių pačias mažiausias pajamas mažėja. Pasak „Sodros“ atstovų, tokias pajamas gauna jau tik kas penktas dirbantysis.

Užtikrinti vis didesnes algas sunkiau sekasi regionams. Jau dabar vidutinės pajamos sostinėje ir likusiose savivaldybėse skiriasi 50 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi, ateis Blinkė valdžion ir šauks

Oi, ateis Blinkė valdžion ir šauks portretas
matai, kokie mes šaunuoliai, sumažinome infliaciją, kuria konservatoriai užkėlė

>> Anonimas

>> Anonimas portretas
ko taip jautriai sureagavai, VATUFKE- užgavo jautrias VATINES ambicijas ???? :D:D:D:D

Anonimas

Anonimas portretas
vel Debilas Petriukas islindo su savo PATVORINIAS !
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių