Quantcast

Kodėl nauja mokesčių reforma sukėlė tokią audringą visuomenės reakciją?

  • Teksto dydis:

Laukia pokyčiai ir didesni mokesčiai: dvejus metus ruošta, pagaliau pristatyta nauja mokesčių reforma, sukėlusi daug diskusijų, netgi pasipiktinimą. Pokyčiai susiję su gyventojų pajamų mokesčio tarifu, naikinamomis lengvatomis, numatytas nekilnojamojo turto mokestis. Kokie šios reformos privalumai ir trūkumai, LNK žurnalistai teiravosi ekonomisto Žygimanto Maurico.

– Kodėl nauja mokesčių reforma sukėlė tokią audringą visuomenės reakciją?

– Manau, gyventojai tikėjosi didesnio skaidrumo mokestinėje sistemoje, to horizontalaus lygiagretumo, kad panašias pajamas uždirbantys asmenys būtų apmokestinti panašiu tarifu. Dabar mes staiga žiūrime, kad atsiranda trys tarifai. Tada bandoma viską aplopyti, pridedami dar kažkokie papildomi tarifai pajamoms, kurios viršija 5 vidutinius darbo užmokesčius per mėnesį. Tada dar atsiranda papildomų tarifų. Kyla klausimas, ar tikrai tikslas buvo supaprastinti mokesčių sistemą. Susidaro įspūdis, kad tikslas buvo labiau padidinti mokesčius ir padaryti juos progresyvesnius, bet taip reikėtų ir sakyti.

– Pagal individualią veiklą (IV) dirbantiems atrodo, kad valdžia mano, jog jie per mažai moka mokesčių, nepaisant infliacijos, paskolų iššūkių ir t. t. Sako, kad esate „gyvulių ūkis“ ir mes čia jums viską pareguliuosime...

– Būtų pakakę suvienodinti tarifus. Jei kalbėtume, kad IV nori prilyginti darbo santykiams, tas vienodinimas vyksta į viršutinę pusę.

– Bet tai – nesąmonė. Tai gal dirbantys pagal darbo sutartis moka per daug mokesčių ir juos visiems reikėtų mažinti?

– Nemaža dalimi galima su jumis sutikti, nes tikslas buvo sumažinti su darbo santykiais susijusius mokesčius ir perkelti tą mokesčių naštą turto pajamoms, vartojimo pajamoms ir kitoms. Taigi apžvelgiant susidaro įspūdis, kad dabar mes turime labiau mokesčių didinimo reformą, o ne mokesčių išskaidrinimo ir ekonomikos augimui palankią reformą. Reikia pastebėti, kad konkurencija dėl darbuotojų yra milžiniška. Jeigu mes liksime su pakankamai dideliais ir sudėtingais apmokestinimais būtent individualios veiklos arba darbo santykių, mes galime prarasti  konkurencingumą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kai – infliacija, brangiausios maisto kainos Europoje, ar dabar laikas tokiems  pokyčiams?

– Niekada nebūna to geriausio laiko. Aišku, tie tarifai neįsigalios čia ir dabar. Jie bus dar diskutuojami ir dar klausimas, ar įsigalios. To visuotinio erzelio sukėlimas irgi neaišku, ar pati geriausia strategija.

– Advokatai, notarai dažniausiai dirba pagal verslo liudijimus ir žinome, kiek jie uždirba. Jeigu vieno sektoriaus žmonės gauna dideles pajamas, gal toks mokesčių užkrovimas kitokios srities darbuotojams yra neadekvatus, netolygus? Tai toliau naikinamas tas „gyvulių ūkis“?

– Neseniai buvo pristatytas tyrimas, kad Lietuva turi labai daug skirtingų mokestinių režimų. Čia, matyt, yra ta pradžių pradžia – reikėtų labiau sumažinti jų skaičių. Tai padėtų pasiekti didesnį mokestinį teisingumą. Antras žingsnis – suvienodinti tarifus, kad kiek įmanoma jie taptų aiškesni ir skaidresni. Tuomet gal trečias jau būtų žingsnis – didinti arba mažinti kažkokias būtinąsias išlaidas tam, kad laiptelis po laiptelio žmonėms viskas taptų skaidriau ir suprantamiau.

Manau, gyventojai tikėjosi didesnio skaidrumo mokestinėje sistemoje.

 

– Lietuva skundžiasi, kad  per metus netenka 15 tūkst. žmonių, kurie emigruoja. Ar ši mokesčių reforma skatins gyventojus toliau skaidriai dirbti Lietuvoje? Gal kai kurie „individualistai“, dirbantys pagal IV, perkels savo įmonę į kitą kaimyninę šalį, kur mokesčiai mažesni. Ar tokia grėsmė yra?

– Bendrąja prasme tokia grėsmė yra, ypač dėl nuotolinio darbo, tokių išplaukusių sienų. Reikia šaliai turėti konkurencingą darbo santykių apmokestinimą. Ši reforma turėjo būti orientuota į mokesčių mažinimą. Arba išimtinais atvejais, kur yra didžiulis disbalansas, dalį galbūt galima padidinti. Ir tada dalį mokesčių perkelti kitiems mokesčiams, pavyzdžiui, ekologiniams, nekilnojamojo turto ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Paprastas sprendimas - samdomiems darbuotojams sumažinti mokesčius iki individualiai dirbančių mokesčių lygio (kurį palikti kaip dabar) ir visi patenkinti bus, nes mokesčiai turi būti vienodi visiems (ir be jokių lubų) - visi gauna ir pensijas, ir vaistus kompensuoja neatsižvelgiant į mokėtus mokesčius, o tai neteisinga.

Pasižiūrėkime atidžiau

Pasižiūrėkime atidžiau portretas
Mauricas bando gudriai suvelti -esą sudėtinga, daug mokesčių režimų, neteisinga, neskaidru.Tai jie čia taip sako, kad įbruktų drastišką mokesčių pakėlimą individualiai dirbančiam. Reikia suprasti tokį dalyką - UAB dirbančiam suteikiamos priemonės, staklės, suteikiamas pajamų stabilumas, ir ribota atsakomybė. O ĮDV besiverčiantis turi pats viską susipirkti, mokėti už patalpų nuomą ir t.t.Taip pat tai yra rizikinga ir nestabili veikla, o atsakyti reikia savo turtu.Tai negali būti prie panašių pajamų tas pats mokesčių procentas.Nes dirbantis firmoj gauna viską gatavą, o individualus viską turi susikurti pats..

jo

jo  portretas
Atrodo ar nebus kaip prancuzijoje,jau sitie daves zmones ant ribu,nagluma reikia tvarkyti,nes jau lipa ant galvos,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių