Quantcast

„Linavos“ vadovas apie vilkikų eiles pasienyje: gaila vairuotojų, bet toks gyvenimas

  • Teksto dydis:

Apie nusidriekusias milžiniškas vilkikų eiles Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, kokia ten susidariusi situacija ir vairuotojų antisanitarines sąlygas LNK žurnalistas teiravosi „Linavos“ generalinio sekretoriaus Zenono Buivydo.

– Atstovaujate vežėjams. Nors ten lietuvių vežėjų nėra daug, kaip vertinate tą situaciją?

– Nedidelė naujiena, kad pasienyje yra eilės, nes jos beveik visada būdavo. Bet reikia suprasti, kad dabar įvyko taip vadinama Lenkijos krizė. Lenkai uždarė pravažiavimus trečiųjų šalių vežėjams, paliko praėjimus tik Europos Sąjungos vežėjams Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Tai reiškia, kad visi trečiųjų šalių – Vidurinės Azijos – vežėjai dabar turi rasti kitą kelią, kaip grįžti namo. Tai yra – per Lietuvos, Latvijos ir Estijos pasienį, darydami didžiulį vingį. Visi jie buvo nukreipti į mūsų pasienį, tad natūralu, kad susidarė didesnės eilės. „Linava“ parašė raštą finansų ministrei, kad iš vidinių rezervų būtų padidintas darbuotojų skaičius pačiame pasienyje. Tačiau Muitinės departamentas pranešė, kad turi sukomplektavę pakankamas pajėgas, pamainas ir eilės stringa, nes nepriima kita pusė. Toks laikotarpis, kai taikomos sankcijos, reikia tikrinti dvigubos paskirties prekes, tai, aišku, pralaidumo nepadidina. Visi įsitempę, nepatenkinti. Žinoma, gaila tų vairuotojų, kurie stovi eilėje paromis, bet toks realus mūsų gyvenimas.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Vairuotojai teigia, kad daugeliui ir maisto atsargos pasibaigę, ir gamtinius reikalus atlieka, kur papuolė. Gal čia mes, kaip valstybė, galėtume užtikrinti bent elementarias higienos sąlygas?

– Didžioji dalis vairuotojų stovi aikštelėse, kur yra tualetai. Tie, kurie stovi ant kelio, suprantu, tai yra didelis nepatogumas. Turime suprasti, kad žmogus yra socialinė būtybė, jis negali ištisas paras būti vienas uždarytas toje mašinos kabinoje. Ir mes turėtume pasirūpinti, bet, kaip sakoma, kelininkus visada žiema užklumpa netikėtai, taip pas mus prie sienų netikėtai atsiranda eilės. Ir nebespėjome padaryti to, ką turėtume. Reikia veikti nuosekliai. Tam reikia laiko. Manau, ateityje tos eilės bus civilizuotesnės nei yra dabar, problemos bus sprendžiamos.

Kaip sakoma, kelininkus visada žiema užklumpa netikėtai, taip pas mus prie sienų netikėtai atsiranda eilės.

 

 

Pasienyje susidariusią situaciją komentavo ir Muitinės skyriaus vedėjas Laimis Žlabys.

– Kaip vertinate susidariusią situaciją? Kas nors keičiasi?

– Kaip ir minėjau praeitą savaitę, situacija pamažu stabilizuojasi. Eilės po truputį mažėja. Jeigu kalbėtume apie įvažiavimą į Lietuvą, eilių Baltarusijoje nėra. Su šiuo srautu mes susitvarkome puikiai. Na, o išvažiuojantis srautas – eksportas – mažėja po truputį.

– Kas trukdo paspartinti šį procesą?

– Tie trukdžiai kyla ne tik todėl, kad mūsų kaimynai nepriima tiek krovinių, kiek mes įforminame, bet yra ir kitų priežasčių. Prisipažinsime, kad pirmadienį buvo kilę interneto trikdžių, tačiau, sakykime, kad tą kiekį mašinų, kurį galėjome apdoroti, apdorojome. Dirbama visu pajėgumu. Pareigūnų netrūksta ir tai nėra susidariusių eilių priežastis. Statistiškai per valandą postas įleidžia šešias mašinas, tiek pat ir išleidžia. Pakankamai neblogas skaičius ir rezultatai, jei atsižvelgtume į taikomas sankcijas, į tai, kad išvykstantys baltarusiai nori įsiforminti prekių Tax Free čekius, kad susigrąžintų sumokėtą pridėtinės vertės mokestį (PVM). Manyčiau, situacija nėra kritinė, ji stabilizuojasi. Kaip minėjau, gerėjimą jau stebime nuo praėjusios savaitės.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal neilgai liko ?

Gal neilgai liko ? portretas
Spazmuoja batia

stalius

stalius portretas
tai gal ponas buividas pats pasedetu savaite ar dvi pasienije?o prie siltos mamytes sededamas galima postringauti

kai valstybes valdo bukenos

kai valstybes valdo bukenos portretas
tai kenčia ne tik vairuotojai. Seniai reikėjo krapus pasodyt ant kuolo už Donbaso žudynes , už minsko susitarimų nesilaikymą Nebūtų karo, nebūtų eilių.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių