Quantcast

Vyriausybėms tekę sudėtingesnių iššūkių nei pandemija ar migrantai: nedarbas – didesnė bėda

Ingridos Šimonytės vadovaujamam Ministrų Kabinetui tenkantys COVID-19 pandemijos ir nelegalios migracijos iššūkiai nėra tokie sudėtingi, kaip kai kurioms anksčiau valdžiusioms Vyriausybėms tekusios krizės, įsitikinęs ekonomistas prof. Rimantas Rudzkis.

Jis pateikia pavyzdį, kuomet, Lietuvai tik atkūrus Nepriklausomybę, Ministrų Kabinetui vadovavusiam Adolfui Šleževičiui teko tvarkytis su nedarbo bei kitomis ekonomikos problemomis.

„Šitai Vyriausybei sąlygos žymiai geresnės negu, sakykime, buvo Šleževičiaus Vyriausybei, kai iš tikro buvo didžiulės bėdos. Daug didesnė bėda yra ne migrantai, o pavyzdžiui, didžiulis nedarbas. Kai nesurenkamas biudžetas, kai nėra iš ko mokėti pensijų, kai „pakimba“ „Sodra“, – pirmadienį „Žinių radijui“ kalbėjo R. Rudzkis, kartu pažymėdamas, kad daug sudėtingesnėje situacijoje teko dirbti ir Andriui Kubiliui.

Daug didesnė bėda yra ne migrantai, o pavyzdžiui, didžiulis nedarbas.

„Pavyzdžiui, po 1999 m., kada (Gedimino) Vagnoriaus Vyriausybė atsistatydino, atėjo Kubilius, tada nedarbas buvo 16–17 proc. Ekonomika praktiškai neaugo. Algos buvo nepalyginamos su dabartinėmis“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, I. Šimonytės Vyriausybei sprendžiant COVID-19 problemas, pakanka skatinti vakcinaciją, nustatyti atitinkamus apribojimus ir sekti kitų šalių statistiką bei patirtis dėl naujų atmainų plitimo.

„Kokias tas dideles problemas sudaro kovidas Vyriausybei? Jeigu Vyriausybės nariai nuo ryto iki vakaro apie tai nešnekėtų, tai ko reikia? Skatinti skiepijimą, įvesti tam tikrus apribojimus masiniam bendravimui, kas, beje, ir padaryta“, – mano jis.

Tuo metu nelegali migracija, profesoriaus teigimu, Lietuvoje yra nepalyginamai menkesnė problema nei pietinėse Europos šalyse.

„Migrantai. Taip, tai pirmą kartą mus užtiko. Dėl to gal toks didelis dėmesys. Bet palyginkime mūsų migrantų problemą su Italijos. Kur ten valtimis ir laivais plaukia. Nežinia, ką daryti ir kaip sustabdyti. Ir taip metų metais, milžiniški skaičiai. Jeigu mes paskaičiuosime, kiek pas mus pateko migrantų, ir palyginsime pagal procentus su migrantais Prancūzijoje ar Italijoje, tai ten mūsų nežymi dalelė“, – tikino R. Rudzkis.

ELTA primena, kad nuo pandemijos pradžios dėl COVID-19 viruso sukeltos ligos, sekmadienio duomenimis, mirė 7 tūkst. 439 žmonės.

Tuo metu nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą buvo nepateko daugiau nei 8 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
profesorius galėtų palyginti kiek užgrobtų kolonijų ir pelno turėjo tos Europos šalys, į kurias iš jų valdytų, bet nesuvaldytų kolonijų dabar plūsta tie pabėgėliai....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių