Quantcast

Vyriausybėje aptartas pasirengimas būsimam šildymo sezonui

  • Teksto dydis:

Vyriausybės kanceliarijoje ketvirtadienį įvyko ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės inicijuotas pasitarimas dėl būsimo šildymo sezono. Rinką prižiūrinčios ir reguliuojančios institucijos pristatė centralizuotai tiekiamos šilumos gamybai naudojamo kuro kainų pokyčius ir pokyčius lemiančias tendencijas bei prognozes dėl būsimų kainų ateinančiame šildymo sezone.

„Pastarojo laikotarpio žaliavų kainų pokyčiai turi įtakos centralizuotai tiekiamos šilumos kainų augimui, o tai atsiliepia ir gyventojų didesnėms išlaidoms už šildymą. Pateiktos prognozės artėjančiam šildymo sezonui reikalauja peržiūrėti esamą šilumos sektoriaus situaciją, todėl Aplinkos, Energetikos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paprašytos pateikti galimus sprendimus“, – Vyriausybės pranešime cituojama premjerė.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos ir „Baltpool“ atlikti vertinimai rodo, kad žaliavų (biokuro ir gamtinių dujų) kainos biržoje didėja iki 40 proc. Pagrindinis kuras, naudojamas centralizuotai tiekiamam šildymui, yra biokuras, kuris sudaro apie 70 proc. (gamtinės dujos – apie 27 proc.). Būtent šio kuro kainų pasikeitimai turi tiesioginę įtaką šilumos kainoms vartotojams.

Prognozuojama, kad dėl padidėjusios kuro kainos centralizuotai tiekiama šiluma bus ketvirtadaliu brangesnė nei praeitų metų šilumos kaina. Toks šilumos kainos lygis grįžtų praktiškai į 2018 m. kainų lygį.

Atsižvelgiant į institucijų pateiktus vertinimus, pasitarime nutarta prašyti Aplinkos, Energetikos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas per 10 darbo dienų pateikti vertinimus ir pasiūlyti sprendimus dėl didesnio biokuro tiekimo rinkai, šilumos sektoriaus reguliavimo ir galimo poveikio socialiai remtiniems asmenims.

Vyriausybė kol kas neplanuoja PVM 9 proc. lengvatos peržiūros ar panaikinimo centralizuotai tiekiamai šilumai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nutarinėja

Nutarinėja portretas
O ką ta nutriušusi valdžia gali nutarti?Nebent dar vieną "inipendiną"nupirkti.

Jooooo)))

Jooooo))) portretas
tik " valstiečiai " sugebėjo kainų nedidinti .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių