Quantcast

Nutarta atsisakyti kompensacijų darbuotojams, dirbantiems lauke

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė Darbo kodekso pataisoms, kuriomis siūloma atsisakyti kompensacijų darbuotojams, kurie dirba lauke ar kurių darbas susijęs su kelionėmis bei važiavimu. Pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, nuo 2023 metų birželio naikinamos kompensacijos minėtiems darbuotojams, tačiau nustatant pereinamąjį laikotarpį – nuo šių metų lapkričio sumažinant bazinio darbo užmokesčio kompensacijos dydį nuo 50 iki 30 procentų.

„Siekiant, kad darbuotojams būtų mokamas darbo užmokestis, o ne neapmokestinamos kompensacijos, kurios neskaičiuojamos mokant už atostogas, ligos išmokas, motinystės, tėvystės išmokas, panaikinti neapmokestinamas kompensacijas darbuotojams, kurių darbas yra kilnojamojo pobūdžio, atliekamas lauko sąlygomis arba susijusiomis su kelionėmis ar važiavimu“, – posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Dabar kodeksas nustato, kad tokiems darbuotojams kompensuojamos padidėjusios išlaidos už faktiškai dirbtą darbo laiką. Šių kompensacijų dydis negali viršyti 50 proc. bazinio darbo užmokesčio, jos mokamos, kai neapmokamos komandiruotės išlaidos.

Kompensacijos neapmokestinamos gyventojų pajamų ir „Sodros“ mokesčiais, todėl kai kurie darbdaviai piktnaudžiauja ir tokiu būdu iš esmės moka darbo užmokestį.

2020 metais beveik 5 tūkst. įmonių 90,6 tūkst. darbuotojų išmokėjo 134,7 mln. eurų tokių kompensacijų. Daugiausiai (53,2 proc.) jų išmokama statybų sektoriuje (42,9 tūkst. darbuotojų išmokėta 71,4 mln. eurų), antroje vietoje – transporto sektorius (16 proc.).

Pasak M. Navickeinės, dėl šio sprendimo valdžios sektoriaus pajamos padidėtų apie 60 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių