Quantcast

Vyriausybė pritarė prastovų tvarkai, jei būtų įvestas karantinas

Vyriausybė penktadienį pritarė siūlymui mokėti prastovas darbuotojams, jei vėl būtų įvestas karantinas. Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, jog jos bus mokamos taip pat, kaip buvo nustatyta 2021 metų pradžioje.

„Pakeitimai, kurie buvo paskui, jie buvo susiję tuo, kad karantinas užtruko labai ilgai ir reikėjo iš jo išeidinėti. Dabar akivaizdu, kad plagal plėtrą atvejų, tai jeigu ir projektuosime tokį sprendimą, tai veikiausiai jis bus trumpas ir griežtas. Galbūt apimtimi subjektų galėtų būti ir daugiau, bet trukmė neabejotinai tokio ilgio neturėtų jokios prasmės“, – Vyriausybės posėdyje sakė premjerė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas teigė, kad išmokos savarankiškai dirbantiems žmonėms būtų mokamos kas mėnesį ir siektų ne daugiau kaip 1,5 minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA).

„Ta nuostata ir buvo, bet išeinant iš paskutinio karantino buvo šiek tiek sugriežtinta ir buvo nustatyta 0,9 ir 0,6 MMA. Tačiau jei bus karantinas ir jei jis bus ne mėnesiais skaičiuojamas, tai manome, kad tai galėtų būti tas skaičius atstatytas – 1,5 MMA . Jei karantinas bus savaitę, dvi, tai proporcingai ir bus skaičiuojama“, – Vyriausybės posėdyje teigė viceministras.

Tuo metu subsidijas darbo užmokesčiui dėl ekstremalios situacijos ir karantino metu darbdavys turėtų grąžinti, jei Darbo inspekcija nustatytų, kad jis paskelbė prastovą pažeisdamas Darbo kodeksą. Toks darbdavys dalyvauti remiamo įdarbinimo, subsidijavimo priemonėse galėtų ne anksčiau nei po 12 mėnesių.

Pasak A. Bitino, išmokoms savarankiškai dirbantiems reikėtų apie 9 mln. eurų per mėnesį, o subsidijoms – 30 mln. eurų.

I. Šimonytės teigimu, pakeitimai būtini, nes tai numatančių Užimtumo įstatymo nuostatų galiojimas baigėsi rudenį, todėl karantino atveju norint suteikti pagalbą, reikia sudaryti galimybę ją skirti. Anot jos, pakeitimą Seimo bus prašoma svarstyti skubos tvarka.

Užimtumo tarnyba nuo karantino pradžios 2020 metų pavasarį iki 2021 metų rugpjūčio pabaigos išmokėjo 517,9 mln. eurų subsidijų už 390 tūkst. darbuotojų prastovas. Parama pasinaudojo 31,5 tūkst. darbdavių.

Dar 29 tūkst. darbdavių išmokėta 622,6 mln. eurų subsidijų darbuotojams pradėjus dirbti po prastovų, taip pat įdarbinusiems tarnybos siunčiamus bedarbius. Pinigai pasiekė 284,5 tūkst. žmonių.

Vaizdo įrašas:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Medikė

Medikė portretas
Kodėl neribojamas Prekybos centrų darbo laikas,? dauguma pirkėjų dėvi ne taisiklingai kaukes,kalba mobiliaisiais telefonais nusiėmę kaukes.Kur žiūri apsaugos darbuotojai.?Prekybos centrai pandemijos laikotarpiu turėtu dirbti ne ilgiau kaip 8 val.

Anonimas

Anonimas portretas
tada jau geriau tases pakuoti ir sakyti ATIA durniu laive !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių