Quantcast

Vyriausybė pritarė subsidijų įmonėms teikimo tvarkai

Vyriausybė penktadienį posėdyje pritarė nutarimo projektui, kuriuo nustatoma subsidijų įmonėms teikimo tvarka.

Subsidijas galės gauti tos įmonės, kurių metinė apyvarta krito ne mažiau kaip 30 proc. nuo 2020 metų lapkričio 1 dienos iki 2021 metų sausio 31 dienos, palyginti su atitinkamu 2019–2020 metų laikotarpiu.

Subsidijos sieks 25 proc. nuo praeitais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

„Koncepciją patvirtinome prieš kurį laiką, bet turėjome su institucijomis ir Europos Komisija suderinti, nes padarėme keletą pakeitimų atsižvelgdami į verslo bendruomenės Vyriausybės posėdžiuose ir pasitarimuose išsakytą grįžtamąjį ryšį“, – Vyriausybės posėdyje sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Svarbu, jog ši priemonė yra skirta smulkiam ir vidutiniam verslui, tačiau mes esame atsižvelgę į darbuotojų kriterijų ir jį išėmę dar tvirtindami subsidiją. Tai reiškia, kad daugiau įmonių su daugiau darbuotojų, pavyzdžiui, įmonės, kurios turi 265 darbuotojus, vis tiek galės pretenduoti, nors atrodo, kad formaliai pagal įstatyme esantį apibrėžimą negalėtų“, – pridūrė ministrė.

Jos teigimu, ši priemonė grįsta pasitikėjimu verslu.

„Mes tikime ir institucijos patikės jūsų nukritusia apyvarta, kurią indikuosite, tačiau tiek Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), tiek Verslo paramos agentūra pasilieka teisę patikrinti iki šių metų gruodžio 1 dienos duomenis, ar jie sutampa. Tiems, kurių apyvarta nebus nukritusi, teks subsidiją ar jos dalį sugrąžinti“, – sakė A. Armonaitė.

Pasak A. Armonaitės, kitą savaitę savarankiškos įmonės jau galės pradėti teikti paraiškas VMI sistemoje.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė sakė, kad verslas laukia šios paramos, tačiau, jos teigimu, iš priemonės yra eliminuotos lietuviško kapitalo įmonės, kurios yra valdomos pagal holdingo verslo formą.

„Jei fizinis asmuo pats vienas įsteigia 10 įmonių ir kiekvienos įmonės (apyvarta – ELTA) nesiekia 50 mln. eurų, tai jos paramą gautų, tačiau jei fizinis asmuo įsteigia holdingo įmonę ir per ją įsteigia 10 kitų įmonių, kurių kiekvienos apyvarta neviršija 50 mln. eurų, bet sumoje viršija, tai jos paramos negaus“, – sakė R. Vainienė.

A. Armonaitė į tai atsakė, kad subsidijoms bus du atskiri šaukimai, pirmasis – savarankiškoms įmonėms, antrasis – nesavarankiškoms.

„Tame antrame šaukime niekas nediskriminuos pasauliniuose holdinguose esančių įmonių. Sveiko proto kriterijais planuoja vadovautis ir VMI, ir Vyriausybė“, – sakė A. Armonaitė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė girdinti R. Vainienės argumentus ir pasiūlė šį aspektą Ekonomikos ir inovacijų ministerijai apsvarstyti su Konkurencijos taryba.

„Manau, kad tai apsvarstomas klausimas, ar galime rasti kriterijus, kurie įvertintų savarankiškumą. (...) Sutarkime, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija su Konkurencijos taryba pasižiūrės, ar galimas kitas kriterijus, kuris galėtų leisti pagrįstai išskirti įmonę iš grupių, kad mes matytume, kad tai mūsų verslo subjektas, kuris yra savarankiškas, smulkus ir gali pretenduoti į paramą“, – sakė I. Šimonytė.

Parama verslui bus skiriama iki tol, kol bus paskirstytos visos lėšos, bet ne ilgiau kaip iki 2021 metų birželio 30 dienos, o paraiškos subsidijai gauti galės būti teikiamos ne ilgiau kaip iki 2021 metų birželio 1 dienos.

Numatoma, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto svetainėje bus skelbiami du kvietimai įmonėms teikti subsidijų paraiškas. Pirmasis kvietimas bus skirtas savarankiškoms įmonėms 50 mln. eurų sumai, antrasis kvietimas – nesavarankiškoms, su kitais subjektais susijusioms įmonėms 100 mln. eurų sumai.

Subsidija gali būti skiriama pareiškėjams, veikiantiems visose srityse, išskyrus žemės ūkio, žuvininkystės, akvakultūros sritis, kredito ir finansų įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galiu net

Galiu net portretas
neskaites pasakyt kas gaus - VIEŠBUČIAI IR TURIZMAS.Kiti piršta čiulpsit:D)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių