Quantcast

Vyriausybė ketino sumokėti L. Boscai 12 mln. litų, o pastarasis – atsisakyti palūkanų

Vyriausybė ketino sumokėti Italijos verslininkui Luigiterzo Boscai (Luidžitercui Boscai) 12,7 mln. litų, o pastarasis - atsisakyti palūkanų.

Tai numatė Valstybės turto fondo ir L.Boscos lapkričio 19 dieną pasirašyta taikos sutartis dėl arbitražo išlaidų atlyginimo, tačiau Apeliacinis teismas antradienį nutarė, kad ji prieštarauja viešajam interesui.

Apeliacinio teismo nutartyje rašoma, kad Turto fondo direktorė Aurelija Jakaitienė ir L.Bosca lapkričio 19 dieną sudarė taikos sutartį, pagal kurią Vyriausybė pripažino arbitražo sprendimą ir įsipareigojo, Apeliaciniam teismui priėmus L.Boscai palankią nutartį bei patvirtinus taikos sutartį, per 45 dienas pervesti jam arbitražo priteistą sumą – 3,686 mln. eurų (12,7 mln. litų).

Savo ruožtu L.Bosca įsipareigojo atsisakyti arbitražo priteistų palūkanų.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad kreipdamasis į arbitražą po to, kai Lietuva jau atlygino "Alitos" privatizavimo procese patirtus tiesioginius L.Boscos nuostolius, verslininkas pažeidė sąžiningų ketinimų principą, nesant tam pagrįsto reikalo.

Vašingtono UNCITRAL arbitražo L.Bosca prašė priteisti 207,971 mln. eurų (718,1 mln. litų) patirtų netiesioginių nuostolių.

Apeliacinio teismo vertinimu, remiantis įprastais standartais, ginčo suma yra vienas svarbiausių faktorių, lemiančių visą bylinėjimosi eigą bei jo kainą, įskaitant arbitražo narių honorarų ir išlaidų šalių atstovams bei ekspertams dydį.

"Todėl pripažinimas ir leidimas vykdyti arbitražo sprendimą, priimtą procese, inicijuotame ieškovui veikiant prieš sąžiningų ketinimų principą, prieštarautų tarptautinei viešajai tvarkai.

Priešingas aiškinimas reikštų, kad investuotojai, net ir gavę sąžiningą nuostolių atlyginimą nacionaliniuose teismuose, nagrinėjusiuose bylą laikantis visų sąžiningo proceso standartų, galėtų papildomai reikšti bet kokio pobūdžio reikalavimus tarptautiniuose arbitražuose ir gauti bylinėjimosi išlaidų atlyginimą net ir tais atvejais, kai jų reikalavimai pripažįstami visiškai nepagrįstais ir atmetami", - nutarė Apeliacinis teismas.

Alkoholio gamintoja "Alita" 2003 metais buvo už 57,55 mln. litų parduota jos vadovų komandai - "Alitos'' generalinio direktoriaus Vytauto Junevičiaus grupei, nors geriausią - 90,7 mln. litų - pasiūlymą privatizuojant įmonę buvo pateikęs iš konkurso pašalintas L.Bosca.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių