Quantcast

VST ir RST vartotojams – skirtingos kainos už elektrą

Patvirtinus naują elektros kainų metodiką, vakarų ir rytų Lietuvos vartotojai kitąmet už elektrą gali mokėti skirtingą kainą.

Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys BNS pranešė, kad elektros skirstymo bendrovės VST tarifai gali būti mažesni nei Rytų skirstomųjų tinklų (RST), nes VST turtas buvo perkainotas labiau.

„Perdavimo ir skirstymo kaina neturėtų didėti, bet ta riba Vakarų ir Rytų skirstomųjų tinklų mažėja skirtingai. VST tarifai gali būti mažesni nei RST. Žiūrėsime, ar tai toleruosime", – teigė V.Poderys.

Anot jo, VST tarifai žemos įtampos tinkluose gali būti 1–2 centais mažesni. Viršutiniai elektros energetikos įmonių paslaugų tarifai pagal naują metodiką bus skaičiuojami nuo nepervertinto turto. Anot V.Poderio, viršutinės kainų ribos tokiu būdu nusileis iki vartotojui taikomų tarifų.

Trečiadienį Kainų komisija patvirtino naują elektros perdavimo ir skirstymo paslaugų kainų ir jų viršutinių ribų nustatymo metodiką, kuri neleis perdavimo ir skirstymo įmonėms nepagrįstai didinti elektros kainos.

Naujoji kainų metodika vadovaujasi Vyriausybės patvirtintais elektros įmonių turto vertinimo principais, kurie bendrovių turto vertę sumažino 2,5 karto. Tai, kaip prognozuoja Kainų komisija, viršutines transportavimo kainų ribas sumažins vidutiniškai 6 centais.

Kainų komisija prognozuoja, kad 2010 m. elektros kaina buitiniams vartotojams turėtų didėti 10 centų už kilovatvalandę – nuo 35 centų iki 45 centų už kWh (su PVM). Kaina daugiausiai didės dėl elektros gamybos kainos padidėjimo uždarius Ignalinos atominę elektrinę.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas įspėjo, kad ateityje gali būti nustatomi skirtingi elektros tarifai miesto ir kaimo vartotojams.

„Skirtingi tarifai gali būti miestui ir kaimui. Kaimui turėtų būti žemesni", – antradienį Seimo socialdemokratų frakcijoje pareiškė A.Sekmokas.

Ministras patikino, kad dėl tokio tarifo diferencijavimo miestui elektra neturėtų brangti. Tokia tarifų politika esą skatintų pramonę ir verslą „eiti į kaimiškus regionus".

„Elektros energijos perdavimo kaimuose efektyvumas yra labai mažas, įranga – perdavimo linijos, transformatorių pastotys neapkrautos. Apkrovimas siekia tik 30 proc. O toks neefektyvumas turi įtakos tarifui. Mieste papildomų galių sunku gauti, tuo tarpu kaimuose yra visiškai nepanaudojamos galios", – sakė energetikos ministras.

Tačiau jis negalėjo pasakyti, kiek galėtų elektros kaina mieste skirtis nuo tiekiamos kaimui.


Šiame straipsnyje: elektos kainosRSTVSTPoderys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių