Quantcast

VPT apie pokyčius statybų sektoriuje: prireiks ir Statybininkų asociacijos pagalbos

Pristatydamas kertines Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) 2021 metų veiklos kryptis statybų sektoriuje, (VPT) direktorius Darius Vedrickas teigia, kad daugiausia dėmesio bus siekiama skirti viešųjų pirkimų pasirengimui bei sutarčių, o ne procedūrų vykdymui.

„Norėtųsi, kad valstybėje pakeistume pirkimų DNR, kad didžiausias dėmesys būtų skiriamas (viešojo – ELTA) pirkimo pasirengimui ir sutarčių vykdymo kontrolei, o ne procedūrų vykdymui“, – forume „Viešieji pirkimai: statybų sėkmės kodas“ teigė jis.

Kaip vieną iš kertinių VPT veiklos tikslų 2021 metams, liečiančių statybų sektorių, D. Vedrickas įvardijo viešųjų pirkimų švieslentės sukūrimą.

„Pirmas dalykas, tai Viešųjų pirkimų švieslentės sukūrimas. Pirmą pusmetį planuojame identifikuoti svarbiausius viešųjų pirkimų rodiklius, kurie yra svarbūs valstybei ir siekiamiems tikslams. Šiuo metu rodikliai yra nustatomi valstybės lygiu, bet tuos rodiklius (...) atneša ne kažkas kitas, bet perkančiosios organizacijos.

Mūsų tikslas yra identifikuoti tuos rodiklius, kad kiekviena perkančioji organizacija matytų, kaip ji prisidėjo prie atskiro rodiklio pasiekimo, ar ji buvo stabdis, kuris sudarė kliūtis norimą rodiklį pasiekti“, – kalbėjo jis.

Anot D. Vedricko, kitas svarbus tikslas yra skatinti perkančiąsias organizacijos naudotis VPT Dinaminių pirkimų sistema (DPS).

„Matome, kad perkančiosios organizacijos iš tikrųjų yra sukaupusios praktiką dėl preliminariųjų sutarčių taikymo. Mūsų, kaip Viešųjų pirkimų tarnybos, noras yra, kad perkančiosios organizacijos išnaudotų Viešųjų pirkimų įstatymo teikiamas galimybes ir vis daugiau naudotųsi Dinaminių pirkimų sistema“, – teigė VPT direktorius.

„Tai padėtų užtikrinti lankstų, konkurencingą ir greitą pirkimo procesą“, – pridūrė jis.

D. Vedricko teigimu, VPT šiemet taip pat ketina parengti statybos darbų tipinę sutartį, tačiau pridūrė, kad ją rengti prireiks ir Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) pagalbos.

„Tarnyba 2021 metais numačiusi parengti statybos darbų  tipinę sutartį, ir ne tik ją, bet ir tam tikrą pavyzdinę formą dėl tiesioginio atsiskaitymo su subtiekėjais. Čia labai didelio indėlio tikiuosi iš Lietuvos statybininkų asociacijos“, – pažymėjo jis.

D. Vedrickas, tarp VPT tikslų šiems metams taip pat įvardijo ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo vertinimo gairių ir mokymo programų peržiūrėjimą.

S. Gentvilas – apie „šešėlį“ statybų sektoriuje

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad statybų sektoriuje „šešėlis“ vis dar yra opi problema.

„Matome iš VMI neramius duomenis, kad statybų sektorius vis dar glūdi pusiau „šešėlyje“, nemaža neapskaitomų pajamų dalis, juridiniai asmenys yra rizikos grupėje, ypač statybų sektoriuje.

Keista matyti, bet statybų sektoriuje vidutinis darbo užmokestis yra žemesnis nei šalies darbo užmokestis, kas yra netiesa, jei norėtume realiai pasamdyti kokybišką žmogų, tai jis tikrai daugiau kaip šalies vidutinis darbo užmokestis uždirba“, – forume „Viešieji pirkimai: Statybų sėkmės kodas“ sakė S. Gentvilas.

Anot jo, septintadalis statybose dirbančiųjų uždirba mažiau nei minimalų atlyginimą.

„Tai akivaizdus įrodymas, kad „šešėlis“ yra plačiai suklestėjęs“, – pabrėžė ministras.

Pernai sumažėjusį užsakymų skaičių jautė 66 proc. statybos bendrovių, tuo tarpu stabilų užsakymų skaičių išlaikė 10 proc. statybos bendrovių, o darbų apimčių augimą nurodė 24 proc. įmonių, parodė Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) atlikta apklausa .

Iki 30 proc. mažesnį užsakymų skaičių apklausoje nurodė 48 proc. įmonių, 30-50 proc. mažiau projektų įgyvendino 13 proc. bendrovių, o daugiau nei 50 proc. darbų apimtys sumažėjo 5 proc. įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių