Quantcast

VMVT: paukščių gripas patvirtintas dar dviem gulbėms

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) atliktais tyrimais paukščių gripą patvirtino dar dviem gulbėms nebylėms, kurių gaišenos rastos Kaune ir Šalčininkų rajone, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tarnybos teigimu, abi gulbių gaišenos, kurioms patvirtintas didelio patogeniškumo (H5N8 atmainos) paukščių gripo virusas, buvo pastebėtos šalia Merkio ir Nemuno upių. Nuo šių metų pradžios šalies laukinėje faunoje paukščių gripas iš viso patvirtintas devynioms kritusioms gulbėms.

VMVT akcentuoja, kad daugelio Europos šalių patirtis rodo, jog išplitęs paukščių gripas atneša didžiulių ekonominių nuostolių, todėl tik užtikrinus tinkamą šios ligos prevencijos priemonių taikymą ir ypač griežtai laikantis visų biologinio saugumo reikalavimų ūkiuose ligos plitimo galima išvengti. Visi paukščių savininkai ir laikytojai raginami saugoti laikomus naminius paukščius nuo kontakto su laukiniais vandens paukščiais.

Pasak specialistų, paukščių migracijos periodu laukinių vandens paukščių platinamas virusas gali būti pernešamas mechaniškai ant drabužių, avalynės ar transporto priemonių. Todėl būtina kuo dažniau skalbti darbo drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių