Quantcast

VMVT: nuo gegužės privaloma pateikti daugiau informacijos apie parduodamą gyvūną

  • Teksto dydis:

Nuo gegužės 1 dienos įsigaliojantys Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai numato dar vieną svarbią pareigą ketinantiems parduoti gyvūnus augintinius ar ūkinius gyvūnus, jie padės pažaboti nesąžiningus prekeivius gyvūnais ir nemaža dalimi prisidės prie nelegalaus veisimo stabdymo.

Nuo ateinančio mėnesio tiek mažuosius augintinius – šunis, kates ir šeškus, tiek ūkinius gyvūnus norintys įsigyti asmenys skelbimuose galės surasti išsamesnės informacijos apie siūlančiojo parduoti statusą ir patį gyvūną.

„Stebėdami skelbimų portalus fiksavome, kad jie buvo vienas pagrindinių kanalų, kuriuose gyvūnai augintiniai būdavo realizuojami be dokumentų. Siekdami užkirsti tam kelią, dar 2019 metais iškėlėme iniciatyvą, kad prekybą gyvūnais būtina griežtinti. Šalyje nuvilnijus istorijoms apie netinkamomis sąlygomis laikomus augintinius nelegaliuose veislynuose, dar kartą pakartotinai ir primygtinai kvietėme skelbimų portalus talpinti tik tuos skelbimus, kuriuose yra reikiama informacija apie veisėją ir parduodamą augintinį. Pavyko rasti susitarimus su didžiausių portalų skelbiu.lt, alio.lt administracijomis, kurios, suprasdamos problemos rimtumą, geranoriškai sureagavo į mūsų prašymus numatyti skelbimuose privalomus duomenų laukus, kad būtų išvengiama piktnaudžiavimo atvejų. Dabar tam atsiranda ir teisinis įpareigojimas, kuris pasitarnaus tiek atsakingai ir sąžiningai dirbantiems veisėjams, tiek ir žmonėms, norintiems įsigyti gyvūnus per skelbimų svetaines“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Šalies Vyriausybės priimti Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai numato keletą esminių pasikeitimų. Nuo šiol visiems gyvūnų pardavėjams – veisėjams, globėjams, prekiautojams bus privaloma skelbimuose nurodyti: VMVT suteiktą veterinarinio patvirtinimo ar registracijos numerį, Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka paženklinto ir Ūkinių gyvūnų registre registruoto ūkinio gyvūno bandos ar individualų numerį, taip pat paženklinto ir Gyvūnų augintinių registre registruoto gyvūno augintinio – šuns, katės, šeško mikroschemos numerį, gyvūno atvedimo datą, jeigu žinoma, arba amžių, gyvūno kilmės – atvedimo vietos šalį.

Tiesa, dalis internetinę prekybą vykdančių skelbimų portalų jau kuris laikas yra sudarę galimybes skelbimus talpinantiems asmenims skelbti tokius duomenis, kiti dar turi šiek tiek laiko tam pasirengti.

Apsiprendusiems įsigyti gyvūną augintinį arba ūkinį gyvūną ši informacija yra labai svarbi ir reikalinga, nes dalis tokių pirkėjų kaskart susiduria su nesąžiningais gyvūnų veisėjais ar prekiautojais.

Už reikalavimų nevykdymą – atsakomybės

VMVT inspektoriams atliekant skelbimų portalų stebėseną užfiksuojama atvejų, kai skelbimuose gyvūnų kilmės šalis nurodoma trečioji šalis, pavyzdžiui, Baltarusija, o skelbimų turinys pateikiamas rusų ir anglų kalbomis. Gana dažnai juose nėra nurodomas veisėjo registracijos numeris arba pateikiamas klaidinantis mikroschemos numeris. Tokius atvejus užfiksavę inspektoriai prašo portalų administracijų nedelsiant blokuoti skelbimus.

Per pastaruosius mėnesius VMVT turėjo situacijų, kuomet buvo išaiškinta, kad skelbime nurodomi gyvūnų veisėjai neregistruoti VMVT, tad vykdė nelegalią ūkinę komercinę veiklą. Tai nustačius, tyrimo duomenys perduodami ir kitoms valstybės institucijoms, kurios vykdo finansinės drausmės kontrolę, pavyzdžiui, Valstybinei mokesčių inspekcijai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

VMVT primena, kad specialistams ir toliau reguliariai peržiūrint socialiniuose tinkluose ir internetiniuose skelbimų portaluose patalpintus skelbimus su siūlymais įsigyti gyvūnų augintinių, gali būti atliekami ir kontroliniai pirkimai patikrinti kylančius įtarimus, taip pat suorganizuotos netikėtos patikros gyvūnų laikymo vietoje, inicijuojami tyrimai arba kreipiamasi į skelbimus administruojantį subjektą dėl nekorektiško skelbimo panaikinimo.

Įspėjama, kad neteisingos, klaidinančios informacijos apie siūlomą parduoti gyvūną suteikimas gali užtraukti nemalonumų, už tokius nusižengimus gali grėsti piniginės baudos.

Įspėjama, kad neteisingos, klaidinančios informacijos apie siūlomą parduoti gyvūną suteikimas gali užtraukti nemalonumų, už tokius nusižengimus gali grėsti piniginės baudos.

Augintinių veisimu užsiimančių asmenų, gyvūnų globėjų ir visų prekiautojų prašoma laikytis nuo gegužės 1 d. įsigaliosiančios naujos tvarkos, o pilietiškų asmenų, kurie pastebės galimų neteisėtos prekybos gyvūnais atvejų, prašoma informuoti bet kurį regioninį VMVT padalinį, pranešti telefonu 8 800 40 403 arba užpildžius elektroninę pranešimo formą https://vmvt.lt/skundu-formos.

Specialistų patarimai apsisprendusiems įsigyti gyvūną:

– Pirmiausia patariama įsivertinti savo ir šeimos gyvenimo būdą bei atsakomybes, kurias reikės prisiimti įsigijus šunį, katę ar kitą augintinį, nes tai įsipareigojimas ne vieniems metams. Taip pat labai svarbu apsispręsti, ar norima auginti kilmės dokumentus turintį, ar jų neturintį gyvūną augintinį.

– Įsigyti gyvūną galima ir iš gyvūnų globėjų arba peržiūrėjus skelbimus apie dovanojamus gyvūnus.

– Norintiems įsigyti gyvūną augintinį, patariama iš anksto pasidomėti veisėjais, prekiautojais, globėjais, įvertinti juose laikomų gyvūnų sąlygas, gyvūnų sveikatą, pasiteirauti dėl išduodamų dokumentų. Visi gyvūnų augintinių veisėjai, globėjai ir prekiautojai savo veiklą turi būti užsiregistravę VMVT pagal augintinių laikymo vietą. VMVT interneto svetainėje skelbiamas sąrašas registruotų ar patvirtintų veisėjų, globėjų, prekiautojų, tad informaciją apie šiuos subjektus galima pasitikrinti čia.

– Šunų veisėjai savo veiklą taip pat registruoja Lietuvos kinologų draugijoje, Lietuvos gyvūnų augintojų centre, kačių veisėjai – Lietuvos felinologų draugijoje „Bubastė“, Tarptautinėje felinologų asociacijoje „Alpha Catum“ ir kitose.

– Parduodami ar perduodami (dovanojami) augintiniai turi būti paženklinti poodine mikroschema ir registruoti Gyvūnų augintinių registre. Tai ir gyvūną perduodančio, ir jį perimančio asmens pareiga, nes perduotas gyvūnas taip pat turi būti perregistruotas Gyvūnų augintinių registre naujojo savininko vardu.

– Naujam gyvūno savininkui turi būti pateikta visa informacija apie gyvūnui taikytas vakcinacijas nuo užkrečiamųjų ligų, gydymą, atliktas kitas veterinarines procedūras, individualius gyvūno poreikius ar fiziologinius ypatumus. Vakcinacija nuo pasiutligės taikoma tik nuo 12 savaičių amžiaus, tačiau labai svarbu augintinius vakcinuoti ir nuo kitų užkrečiamųjų ligų, kurios gali būti jam pavojingos. Tad dėl kiekvieno individualaus atvejo rekomenduojama pasikonsultuoti su gyvūną gydančiu privačiu veterinarijos gydytoju. Be to, įsigyjant augintinį, patariama sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį, kurioje būtų nurodytos pardavėjo garantijos ir įsipareigojimai pirkėjui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Parazitai

Parazitai portretas
Valdzia visiskai noti sunaikinti zemes uki. Dar net Stalino laikais taip nebuvo. Po to zmonems tik leis valgyti soylent green ir dar kompostuos numirusius. Baisu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių