Quantcast

VMVT: nesaugios vartoti vištienos daugiausia įvežama iš Lenkijos

  • Teksto dydis:

Per pirmąjį šių metų pusmetį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) aptiko beveik 80 t nesaugios vartoti vištienos – net 3,2 karto daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, o dažniausiai neatitikimų nustatoma gamintojų iš Lenkijos produkcijoje.

Iš kaimyninės šalies atvežama beveik 75 proc. visos importuojamos vištienos, likusioji dalis atgabenama iš Danijos, Latvijos, Olandijos, Suomijos, Estijos ir kitų valstybių. Specialistai įspėja: nors į Lietuvą įvežamos mėsos kokybė kruopščiai tikrinama, netinkamas jos laikymas prekybos vietose ar namuose taip pat turi įtakos paukštienos kokybei.

„Lenkija per pastaruosius 5–6 metus didino apsukas ir tapo stambiausia paukštienos, kurios didžiausią dalį sudaro vištiena, gamintoja visoje Europos Sąjungoje, – pranešime cituojamas Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Vytautas Tėvelis. – Šis staigus augimas galimai turėjo įtakos ir užfiksuotiems importuojamos vištienos pažeidimams – nebespėjama sukontroliuoti visų grandžių, užtikrinti tinkamų vištienos laikymo ir perdirbimo higienos sąlygų. Vištiena – greitai gendanti mėsa, todėl gabenant iš kitų šalių, pirkėjus ji pasiekia jau ne tokia šviežia.“

V. Tėvelio teigimu, Lietuvoje paukštynai atitinka kokybės standartus: kiekvienas gamybos ir tiekimo grandinės etapas aprašytas ir kontroliuojamas, stebimas higienos reikalavimų atitikimas. Lietuvos paukštynuose užauginama mėsa yra reguliariai tikrinama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, mėginiai tiriami akredituotose laboratorijose. Produkcijos kelias iki prekybos vietų trumpas, be to, kai kurios technologijos įgalina pailginti mėsos galiojimo trukmę viena diena.

Anot V. Tėvelio, siekiant, kad vartotojas gautų kokybišką ir sveikatai palankią produkciją, griežtų higienos normų turėtų būti laikomasi kiekviename etape – nuo paukščio auginimo, paskerdimo, mėsos apdorojimo iki transportavimo ir galutinio produkto prekybos vietoje. Spartus paukštininkystės sektoriaus augimas ir ilgesnis kelias nuo gamintojo iki vartotojo, nurodoma pranešime, lemia, kad iš Lenkijos atvežama paukštiena kur kas dažniau neatitinka keliamų kokybės reikalavimų nei vietinė produkcija.

Pasak VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios veterinarijos gydytojos – valstybinės veterinarijos inspektorės Vilmos Rudokaitės, tiek lietuviškai, tiek iš Europos Sąjungos šalių atvežtai mėsai taikomi vienodi saugos ir kokybės reikalavimai. Anot specialistės, apsinuodijimų maistu protrūkių ES šalyse priežasčių analizė rodo, kad bene dažniausiai susirgimus sukelia įvairių rūšių salmonelių bakterijos. Todėl, siekiant apsaugoti vartotojus, Lietuvoje nustačius bet kokios rūšies salmonelių bakterijų, nesaugios produkcijos realizacija yra draudžiama.

Pernai Lietuvoje neleista realizuoti 112 t nesaugios vištienos iš Lenkijos, tuo tarpu šiemet vos per penkis mėnesius – 80 t, todėl tikėtina, kad nesaugios vištienos kiekis iš šios šalies viršys 2018 m. statistiką. VMVT duomenimis, šiais metais Kauno ir Šiaulių vaikų lopšeliuose-darželiuose fiksuoti du apsinuodijimo maistu protrūkiai, kurie kilo dėl iš nesaugios lenkiškos vištienos ruoštų patiekalų.

Klausimus dėl lenkiškos paukštienos saugumo ir kokybės kelia ne tik Lietuva, bet ir kitos ES valstybės. Europos Komisijos skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemoje RASFF dėl nesaugios lenkiškos vištienos per pastaruosius 6 mėnesius jau užregistruota 70 pranešimų, kuriuos pateikė Lietuva, Čekija, Danija, Lenkija, Italija, Kroatija, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija, Slovėnija, Slovakija.

VMVT specialistė rekomenduoja vartotojams atkreipti dėmesį ir į mėsos kokybę prekybos vietose.

„Šviežia paukštiena turi būti laikoma ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje, – sako V. Rudokaitė. – Prekybos vietoje renkantis greitai gendantį produktą vartotojui reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis parduodamas iš šaldymo įrenginių, ar jame nurodyta temperatūra neviršija rekomenduotinos. Taip pat reikėtų patikrinti tinkamumo vartoti terminą, įsitikinti, ar pakuotė nėra pažeista, jei įmanoma – įvertinti produkto kvapą, spalvą, konsistenciją.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių