Quantcast

VMVT apie plintantį paukščių gripą: situacija Europoje kelia nerimą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovė teigia, kad situacija dėl plintančio paukščių gripo kaimyninėse valstybėse kelia nerimą, kadangi jis plinta neįprastai vėlai rudenį. Tuo tarpu Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas sako, kad pastebima atvejų, kai paukščių augintojai atsainiai žiūri į būtinų prevencijos nuo paukščių gripo priemonių užtikrinimą ūkiuose.

Laikinai VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėjos pareigas einanti Vilija Grigaliūnienė Eltai teigė, kad nors rudeninės migracijos keliai per Lietuvą neveda ir baimintis dėl paukščių gripo protrūkio šalyje nereikėtų, situacija Europoje kelia nerimą.

„Nors Lietuvai tai nėra labai aktualu, kadangi rudeninės migracijos keliai per Lietuvą neveda, pati situacija kelia nerimą, kadangi jau lapkričio mėnuo, kai rudeninė paukščių migracija turėtų būti pasibaigusi, o paukščių gripo atvejai vis dar nustatomi“, – teigė ji.

Nors Lietuvai tai nėra labai aktualu, kadangi rudeninės migracijos keliai per Lietuvą neveda, pati situacija kelia nerimą.

V. Grigaliūnienė pažymėjo, kad šiuo metu Europoje plinta didelio patogeniškumo paukščių gripas, kuris daugiausia nustatomas laukiniams vandens paukščiams.

„Matome situaciją Europoje: Olandijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, netgi Airijoje šiuo laikotarpiu yra randamas ir nustatoma didelio patogeniškumo paukščių gripas, H5N8 potipio atmaina, kuri Europoje cirkuliavo dar pavasarį“, – sakė V. Grigaliūnienė.

„Tačiau pavasarinės migracijos periodu daugiausia protrūkių buvo randama naminių paukščių laikymo vietose, o pastaruoju, rudeninės migracijos metu paukščių gripas nustatomas daugiausia vandens laukinių paukščių, kurie per Europą migruoja į šiltuosius kraštus, tarpe“, – pridūrė ji.

V. Grigaliūnienė pabrėžė, kad šiuo metu galioja VMVT direktoriaus įsakymas, kuriuo paukščių laikytojai privalo laikytis griežtų reikalavimų siekdami apsaugoti laikomus paukščiu nuo kontakto su laukiniais vandens telkinių paukščiais.

„Nuolat informuojame Lietuvos paukščių laikytojus apie situacija kaimyninėse šalyse ir įspėjame, kad šie laikytųsi visų griežtų saugumo reikalavimų. Primename, kad šiuo metu galioja VMVT direktoriaus įsakymas, dėl kurio paukščių laikytojams yra privaloma laikyti paukščius uždarytus arba juos išleisti tik į užtvertas teritorijas. Reikia užtikrinti, kad naminiai paukščiai neturėtų jokio kontakto su vandens paukščiais, kad neprieitų prie atvirų vandens lauko telkinių, būtų apsaugomas kraikas ir lesalas“, – Eltai sakė ji.

Tuo tarpu Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas Vytautas Tėvelis teigė, kad siekdami išvengti didelių paukščių pulkų praradimo dėl Europoje plintančio paukščių gripo, daugelis ūkininkų akylai prižiūri savo paukščių pulkus.

„Žinoma, paukštininkai bijo paukščių gripo, kadangi pasireiškus jam yra likviduojami gana dideli paukščių pulkai, įvedami kiti apribojimai produkcijos ir paukščių judėjimui. Ypač į šią grėsmę atsižvelgiama, kai vyksta paukščių migracija – pavasarį ir rudenį. Tuomet paukštininkai akyliau prižiūri ir saugo savo pulkus“, – Eltai kalbėjo jis.

V. Tėvelis taip pat pažymėjo, kad nors didelės paukštininkystės fermos taiko visas būtinas apsaugos priemones, kai kurie nedidelių paukščių pulkų laikytojai linkę atsainiai žiūrėti į ūkiuose būtinas užtikrinti saugumo priemones.

„Ypač didelės pramoninės paukštininkystės fermos taiko visas būtinas apsaugos priemones. Tačiau didelės įmonės šiek tiek prisibijo smulkių paukščių laikytojų, kadangi kai kurie jų, ypač vasaros laikotarpiu, laiko paukščius neuždarytus ir dėl to galimi tam tikri kontaktai su laukiniais paukščiais“, – sakė jis.

ELTA primena, kad Olandija spalio 23 dieną pranešė apie laukinėje faunoje patvirtintą didelio patogeniškumo paukščių gripo (H5N8) atvejį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių