Quantcast

VMI: viešojo maitinimo sektorius – sritis, kur kyla daugiausia pagundų šešėliui

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Kontrolės departamento vyresnioji patarėja Diana Šalomskienė sako, kad viešojo maitinimo sektorius yra viena iš sričių, kurioje – daugiausia pagundų slėpti pajamas ir nelegaliai mokėti darbuotojams atlyginimus.

Kaip skelbiama pranešime, vien praėjusiais 2019 metais po patikrinimų restoranuose ir kavinėse atrasta 1,7 milijono „papildomų“ eurų, o už nusikalstamą veiką pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai.

„Analizuojant šio sektoriaus veiklos rezultatus, fiksuojami nepagrįsti skirtumai tarp deklaruotų pardavimų ir pirkimų santykio vidutinės reikšmės, taip pat nukrypimai nuo vidutinio darbo užmokesčio medianos – tai požymiai, kurie išduoda galimą pajamų neapskaitymą, darbo užmokesčio „vokeliuose“ mokėjimą ar kitus nusižengimus“, – pranešime cituojama D. Šalomskienė.

Pasak D. Šalomskienės, per pastaruosius dvejus metus viešojo maitinimo sektoriuje nustatyta per 800 įvairių pažeidimų, atrasta apie 1,7 mln. eurų papildomų pajamų bei apie 0,8 mln. eurų papildomų mokesčių.

Pranešama, kad trečdaliu atvejų aptikta neatitikimų dėl piniginių lėšų sumų elektroniniame kasos aparate, klientams buvo neišduodami kasos kvitai. Beveik penktadaliu atvejų buvo pažeista kasos operacijų tvarka. 7 proc. patikrinimų metu inspektoriai užfiksavo nelegalų darbą.

„Spinter tyrimų“ duomenimis, šešėlinė ekonomika Lietuvoje vis dar sudaro iki 24 proc. BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių