Quantcast

Viešbučių ir restoranų pajamos augo, bet iš nuostolių išbrido ne visi

  • Teksto dydis:

Praėjusiais metais didžioji dauguma Lietuvoje veikiančių viešbučių ir restoranų augino pajamas, tačiau pelningai dirbti pavyko ne visiems, rodo Registrų centro analitikų atlikta viešbučių ir restoranų įmonių finansinių ataskaitų analizė.

Registrų centro duomenimis, 70 proc. šio sektoriaus įmonių pernai, palyginti su 2020 metais, pavyko padidinti pajamas.

Bendra restoranų veiklą deklaruojančių ir finansines ataskaitas Registrų centrui pateikusių įmonių apyvarta 2021 metais siekė beveik 460 mln. eurų ir buvo ketvirtadaliu didesnė nei 2020 metais. Viešbučių apyvarta siekė 120 mln. eurų ir buvo taip pat ketvirtadaliu didesnė.

„2020 metais viešbučių ir restoranų veiklą buvo visiškai suparalyžiavę įvesti karantino ribojimai, gerokai apkarpę lankytojų srautus ir privertę ieškoti veiklos alternatyvų, pavyzdžiui, išpopuliarėjusi maisto į namus ar biurą pristatymo paslauga. Tačiau jau 2021 metų pavasarį ribojimų neliko ir įmonės pradėjo pamažu sugrįžti į įprasta ritmą. Nepaisant to, COVID-19 pandemija nepraėjo be pasekmių – dalis verslo galbūt užsidarė, nemaža dalis įmonių dar ir praėjusiais metais dirbo nuostolingai“, – pranešime sakė Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas.

Jo teigimu, augusios restoranų ir viešbučių pajamos, didėję pelnai ir mažėję nuostoliai signalizuoja apie šio sektoriaus atsigavimą, kurio rezultatus, tikėtina bus galima pamatyti pasibaigus 2022-iesiems.

2021 metais uždirbo ikimokestinio pelno 54 proc. ataskaitas pateikusių viešbučių, 46 proc. įmonių veikla buvo nuostolinga. Užpernai pelningai ir nuostolingai veikė atitinkamai 44 ir 56 proc. bendrovių.

Pelningai dirbusių viešbučių bendras ikimokestinis pelnas praėjusiais metais siekė 11,5 mln. eurų (2020 metais – 6 mln. eurų). Nuostolingai dirbusių įmonių bendri ikimokestiniai nuostoliai siekė 17 mln. eurų (2020 metais – 22 mln. eurų).

Pernai pelną fiksavo du trečdaliai ataskaitas pateikusių restoranų, kurių bendras ikimokestinis pelnas siekė 34 mln. eurų (2020 metais – 22 mln. eurų), o likusio trečdalio nuostolingai veikusių restoranų bendri ikimokestiniai nuostoliai sudarė 11,5 mln. eurų (2020 metais – 12 mln. eurų).

„Sodros“ duomenimis, vidutinis darbuotojų skaičius augo trečdalyje ataskaitas pateikusių restoranų, taip pat trečdalis jų mažino darbuotojų, o dar trečdalyje įmonių darbuotojų skaičius nepakito. Viešbučiuose darbuotojų padaugėjo tik kas ketvirtoje įmonėje, o 40 proc. jų mažino savo personalą, dar 35 proc. įmonių jis nekito.

Analizė atlikta remiantis bendrovių Registrų centrui iki liepos 22 dienos pateiktomis ataskaitomis. Iš viso analizei pasitelkta apie 840 restoranų ir 175 viešbučių įmonių ataskaitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių