Quantcast

Viceministras: reikia galvoti apie savarankiškas savivaldybių pajamas

Vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius sako, kad, svarstant apie didesnį savivaldybių savarankiškumą, reikia galvoti apie mokesčius, kuriuos jos galėtų administruoti pačios.

„Tikriausiai ateinančios kadencijos klausimas yra sutarimas dėl bendrų sprendimų, kad vis dėlto, kalbant apie mokestinę bazę, mums reikia galvoti apie savarankiškas savivaldybių pajamas, apie mokesčius, kuriuos savivaldybės galėtų administruoti pačios. Nes dabar yra tik pora (tokių mokesčių – ELTA), ir jie procentiškai sudaro labai mažą dalį“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė T. Tamulevičius.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius taip pat akcentavo, kad savivaldybėms finansinio savarankiškumo klausimas yra vienas aktualiausių.

„Šiuo metu savivaldos biudžetų bent 80 proc. sudaro pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio, kas nėra mūsų dispozicijoje kažkaip daryti įtaką tiems skaičiams. Mokesčiai, kuriuos administruojame, yra trys: žemės, žemės nuomos ir nekilnojamojo turto, ir jie sudaro nežymią pajamų dalį“, – sakė asociacijos prezidentas.

„Dar yra toks dalykas kaip konstitucinis fiskalinės sutarties įstatymas, kuris apriboja bet kokią galimybę savivaldai skolintis, nes yra pajamų ir išlaidų balanso reikalavimas. Kiek turi pajamų, tiek turi turėti išlaidų. Skolintis net ir investicijoms, kam būtent norime skolintis, galimybės nėra arba ji kukli ir ribota“, – pridūrė M. Sinkevičius.

Jo teigimu, asociacija norėtų, kad būtų keičiami konstitucinis fiskalinės drausmės ir biudžeto sandaros įstatymai.

M. Sinkevičius taip pat akcentavo, kad decentralizavimas padėtų gerinti paslaugų kokybę.  

„Didesnis decentralizacijos laipsnis gal ir turi trūkumų, bet leidžia užtikrinti geresnę paslaugų kokybę. Tai reiškia, kad ten, kur centralizacijos laipsnis yra didelis ir jei tai maža savivaldybė, neretai ten gaunamų paslaugų kokybė gerokai prastesnė, lyginti su tuo, ką galime matyti didžiuosiuose miestuose“, – sakė asociacijos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių