Quantcast

Viceministras apie Ukrainos grūdų krizę: būtina atblokuoti Odesos uostą

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, trečiadienį JAV kvietimu dalyvaudamas aukšto lygio renginyje dėl pasaulinio maisto saugumo, akcentavo poreikį užtikrinti Ukrainos Juodosios jūros uostų, pirmiausia Odesos, atblokavimą, siekiant užkirsti kelią pasaulinei maisto saugumo krizei, kurios padariniai skaudžiausiai paveiks besivystančias šalis ir ypač Afrikos žemyną, sakoma pranešime.

Viceministras M. Adomėnas renginyje dėl pasaulinio maisto saugumo kėlė Ukrainos uostų atblokavimo būtinybės klausimą

Taip pat M. Adomėnas pristatė Lietuvos pastangas užtikrinti ukrainietiškų grūdų tiekimą per Klaipėdos uostą bei geležinkeliais, pabrėždamas, kad nė viena šių alternatyvų kol kas nėra pakankama, siekiant išvengti ekonominės ir humanitarinės krizės. 

„Ukraina negali išvežti 25 milijonų tonų pernykščio derliaus grūdų. Nepaisant karo, šių metų derlius gali siekti apie 50 milijonų tonų. Odesos uostas yra specialiai pritaikytas tokios apimties grūdų eksportavimui, todėl vienintelis tvarus sprendimas, siekiant grąžinti ukrainietiškus grūdus į pasaulinę maisto tiekimo grandinę, – užtikrinti Ukrainos jūros uostų atblokavimą žemės ūkio produktų eksportui bei saugią civilinę laivybą iš Odesos per Juodąją jūrą į Bosforo sąsiaurį“, – pabrėžė viceministras.

Viceministro pasisakyme taip pat akcentuota, kad Rusijai ir Baltarusijai taikomos sankcijos dėl jose numatytų išimčių neturi įtakos grūdų ir kitų maisto produktų eksportui, o visa atsakomybė už pasauliniam maisto saugumui keliamą grėsmę tenka karą prieš Ukrainą pradėjusiai Rusijai bei jos bendrininkei Baltarusijai. 

Renginys vyko Jungtinių Tautų (JT) būstinėje Niujorke, JAV, o jam pirmininkavo JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas. Renginyje dalyvavo beveik 50 kviestinių valstybių. Lietuva, kaip ir dar daugiau nei 30 valstybių, prisijungė prie JAV inicijuoto pareiškimo, kuriuo valstybės narės raginamos imtis konkrečių veiksmų, siekiant pasaulinio maisto saugumo, įskaitant Rusijos agresijos prieš Ukrainą kontekste.

Užsienio reikalų viceministras M. Adomėnas vizito Niujorke metu taip pat susitiko su JT generaliniu sekretoriumi António Guterresu, su kuriuo aptarė Rusijos agresiją prieš Ukrainą, jos padarinius globaliai maisto krizei bei sprendimų dėl Ukrainos uostų atblokavimo paiešką. Taip pat vyko susitikimai su JAV nuolatine atstove prie JT Linda Thomas-Greenfield bei birželį JT Saugumo Tarybai pirmininkausiančios Albanijos nuolatiniu atstovu prie JT, su kuriais buvo aptarti bendri veiksmai JT bei kituose formatuose, siekiant Rusijos atskaitomybės už nusikaltimus Ukrainoje. M. Adomėnas ketvirtadienį dalyvaus JT Saugumo Tarybos atviruose debatuose, kur taip pat kels Ukrainos uostų atblokavimo klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ADOMĖNAI-privalai paprašyti kuo greičiau

ADOMĖNAI-privalai paprašyti kuo greičiau portretas
RUSIJOS , kito varianto n ė r a--- n e l a u k !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių