Quantcast

Verslo atstovai nesutaria, ar krizės metu reikia naujo ekonomikos ministro

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai jau beveik pusmetį esant be nuolatinio vadovo, kai kurie verslo atstovai skundžiasi lyderystės trūkumu šioje svarbioje ministerijoje ir ragina paskirti naują ministrą. Tačiau kiti abejoja, ar atsirastų žmogus, galintis greitai ir profesionaliai įsigilinti į reikalus.

Prezidentui vasarį atmetus premjero patarėjo Luko Savicko kandidatūrą į ekonomikos ministrus, premjeras Saulius  Skvernelis teigė, kad naujo ministro nesiūlys ir pradės ministerijų jungimą.

Verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus teigia, kad šalies ekonomikos situacija blogėja dėl paskelbto karantino, todėl Ekonomikos ministerijoje svarbu turėti lyderį.

„Dėl blogėjančios padėties ekonomikoje labai svarbu ir šioje srityje užtikrinti aiškią lyderystę, kurios šiuo metu itin trūksta, kadangi Ekonomikos ir inovacijų ministerija veikia be nuolatinio ministro, o jai tik laikinai vadovauja kitos srities ministras“, – pranešime sakė V. Sutkus.

Tačiau Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Vidmantas Janulevičius pabrėžia, kad laikinai ministerijai vadovaujantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir pati ministerija tvarkosi pakankamai neblogai.

„Galiu pasakyti, kad pati ministerija neturėdama ministro tvarkosi gana neblogai“, – BNS sakė V. Janulevičius.

Vis dėlto jis sakė, kad krizės metu ministro poreikis yra gerokai didesnis nei prieš krizę. Tačiau, V. Janulevičiaus nuomone, naudą verslas pajustų tik tada, jei į postą ateitų iniciatyvus žmogus, suprantantis verslo klausimus.

„Klausimas, koks tai būtų ministras. Jeigu tai žmogus su iniciatyva ir suprantantis verslą, tada taip, jeigu tai bus eilinis biurokratas, tai geriau neskirti. Nes tada bus tik dar daugiau stabdymo, kol jis susipažins, pradės keisti dabartinius pavaduotojus ir mes neturėsime nieko“, – teigė konfederacijos viceprezidentas.

Darbdavių konfederacijos pirmininkas Danas Arlauskas, savo ruožtu, abejoja, ar per tokį trumpą laiką pavyktų surasti naują lyderį.

„Jei paskirsime naują ministrą, kas jis bus? Reikės laiko, kol jis įsivažiuos, jam reikia politinio pasitikėjimo žmonių. Ar yra laiko, iki rinkimų likus tiek nedaug? Svarbiausia, kad tuos klausimus reikia spręsti dabar“, – BNS sakė D. Arlauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad kovos su koronavirusu lyderystę yra perėmęs premjeras Saulius Skvernelis, o Ž. Vaičiūnas formuojant pagalbos verslui planą nebuvo nuošalyje.

„Kai buvo suformuotas priemonių planas, skirtas padėti verslui, tai, be jokios abejonės, Ž. Vaičiūnas nebuvo nuošalyje, nes Ekonomikos ministerija pakankamai gerai susitvarkė“, – teigė D. Arlauskas.

Be to, jis sako, kad Ekonomikos ministerijoje yra pakankamai stipri viceministrų komanda.

„Ministerijoje yra pakankamai rimta komanda su viceministrais, kuriuos seniai pažįstame. Gal mes tiesiog neišnaudojam tokių horizontalių ryšių tarp asocijuotų struktūrų, tarp ministerijos darbuotojų. Tiesiog turime per mažai laiko ir per didelę slegiančių problemų laviną“, – sakė darbdavių konfederacijos pirmininkas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nuolatinio vadovo neturi nuo gruodžio, kuomet į Briuselį Europos komisaru dirbti išvyko Virginijus Sinkevičius.

Ministerijų jungimo klausimą reikėtų atidėti

Vyriausybė balandį ketino svarstyti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos panaikinimą, ją prijungiant prie Energetikos ministerijos, tačiau šis klausimas išimtas iš darbotvarkės.

Naujai Darnios ekonomikos, energetikos ir klimato ministerijai taip pat žadėta perduoti dalį Aplinkos ministerijos funkcijų.

Tiek V. Sutkus, tiek D. Arlauskas mano, kad ministerijų sujungimą reikėtų atidėti vėlesniam laikui, kai krizė bus įveikta.

„Aš manau, kad dabar nereikia skubėti. Jeigu ministerijų darbuotojai gaus atleidimo lapelius, tai koks čia darbas bus? Manau, kad reikia nedviprasmiškai, labai aiškiai pasakyti – iki naujų rinkimų ministerijos nebus jungiamos. Žmonės tada atsipalaiduos, apsiramins ir darbas bus efektyvesnis“, – sakė D. Atrauskas.

V. Janulevičius sako, kad krizė privertė peržiūrėti prioritetus ir dabar reikėtų užtikrinti, kad verslui būtų skiriama pakankamai dėmesio.

„Faktas, kad tai yra koordinuojantis dalykas, sisteminis dalykas ir praeitu periodu, kai koronaviruso nebuvo, gal ir buvo tam tikros racijos sujungime. Dabartiniu momentu sakyčiau, kad ko gero reikia pasižiūrėti, nes gali nublankti dėmesys verslui, o jei nublanks dėmesys verslui, tai nublanks ir mokesčių surinkimas“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių