Quantcast

VDI: pasitvirtina tik kas antras skundas

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad per šių metų pirmą pusmetį gauta apie 2,3 tūkst. skundų ir pranešimų – šiek tiek mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Išnagrinėjus gautus skundus, daugiau nei pusė juose keltų klausimų nepasitvirtino.

Didžioji skundų ir prašymų dalis – dėl nelegalaus darbo. Darbo inspektorių nagrinėjamuose skunduose ir pranešimuose išlieka tendencija, kad daugiausiai – 85 proc. – nusiskundimų yra susiję su darbo teisės klausimais, daugiau nei ketvirtadalis iš jų – dėl nelegalaus darbo.

Nors nusiskundimų dėl darbo ir poilsio laiko šiek tiek sumažėjo, juose daugiau nei pernai buvo klausimų dėl darbo naktį, budėjimo, viršvalandinių darbų, paros ir savaitės poilsio ir ypač – dėl nemokamų atostogų.

Skunduose ir pranešimuose dėl darbo apmokėjimo dažniau nei pernai kreiptasi mokėjimo už darbą poilsio ir švenčių dienomis, už viršvalandinį ir nakties darbą klausimais, taip pat dėl darbo užmokesčio vėlavimo ir galutinio neatsiskaitymo.

Pastebėtina, kad darbuotojų saugos ir sveikatos srityje aktyviau nei pernai kelti kenksmingų darbo sąlygų ir nelaimingų atsitikimų darbe tyrimo klausimai.

Klausia ir skaitmeninės konsultantės Ugnės. Iš viso per šį pusmetį darbo inspektoriai konsultavo beveik 59 tūkst. asmenų, daugiau nei praėjusių metų analogišku laikotarpiu. Daugiausiai – 47 tūkstančiai – paklausimų buvo gauta VDI bendruoju konsultacijų telefonu, populiarėja ir pernai įdiegta skaitmeninio konsultavimo VDI interneto svetainėje paslauga – į skaitmeninę konsultantę Ugnę per pusmetį kreipėsi daugiau nei 9 tūkst. asmenų. Dažniausia teiraujamasi dėl įdarbinimo, darbo sutarties, darbo užmokesčio, darbo ir poilsio laiko.

Priteista milijoninė darbuotojams mokėtina suma. Darbo ginčų komisijos prie VDI teritorinių skyrių šiais metais gavo 2,5 tūkst. prašymų (šiek tiek mažiau nei pernai tuo pačiu metu); iš jų 86 proc. sudarė prašymai dėl darbo užmokesčio. Daugiau nei 100 kartų darbdaviai kreipėsi į darbo ginčų komisijas, prašydami priteisti iš darbuotojo materialinės žalos atlyginimą; kiek mažiau buvo darbuotojų, nesutinkančių su drausminės nuobaudos skyrimu.

Pusė visų prašymų buvo visiškai arba iš dalies patenkinti; 27 proc. bylų nutraukta patvirtinus taikos sutartį, ieškovui atsisakius visų reikalavimų posėdžio metu arba jas atsisakyta nagrinėti, ieškovui atsisakius visų reikalavimų iki posėdžio.

Darbo ginčų komisijų sprendimais per pusmetį priteista išieškotina darbuotojams priklausanti 1,6 mln. eurų suma ir iš darbuotojų ieškotina žalos atlyginimo 32 tūkst. eurų suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių