Quantcast

VATESI reikalauja Europos reguliuotojų stabdyti darbus Astravo AE

  • Teksto dydis:

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) pareikalavo Europos branduolinės saugos reguliuotojų stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) veiklą bei kuo greičiau spręsti branduolinės saugos problemas.

VATESI pranešė, kad Baltarusijos požiūris, jog atlikti Astravo AE testai neidentifikavo jokių projekto saugos trūkumų, yra „neatsakingas ir netoleruotinas“.

„Visų Europos Sąjungos šalių interesu turi būti sėkmingai užbaigta Baltarusijos streso testų ataskaitos veiksmų plano peržiūra ir visų ekspertų pateiktų rekomendacijų įgyvendinimas“, – pranešime cituojamas VATESI vadovas Michailas Demčenka.

Pasak inspekcijos, Baltarusija vėluodama daugiau kaip mėnesį ekspertams pateikė atsakymus tik į vieną iš keturių klausimų blokų. Nėra atsakymų ir į Lietuvos klausimus.

Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) nariai šią savaitę buvo paraginti reikalauti, kad Baltarusija kuo greičiau pateiktų atsakymus.

Lietuvos nesaugia laikoma Astravo AE lapkričio 3 dieną pradėjo gaminti elektrą, tačiau nuo lapkričio 8-osios vidurdienio ji nebegaminama. 

Baltarusijos Energetikos ministerija pirmadienį pranešė, kad jėgainėje prireikė pakeisti „kai kurią elektrotechninę matavimo įrangą“, bet priežasčių nenurodė.

Baltarusijos žiniasklaida skelbė, kad sprogo keli įtampos transformatoriai ir todėl buvo sustabdyta pirmojo reaktoriaus turbina, tačiau ši informacija nėra patvirtinta.

Lietuva trečiadienį Baltarusijai įteikė notą, kurioje Minsko prašoma oficialios informacijos apie incidentą Astravo AE.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na  portretas
pagaliau rado kaip prikibti. Geiropos oligarchų norai vykdomi besąlygiškai.KONKURENTAI ENERGETIKOJE NEREIKALINGI!

Oi

Oi portretas
VATESI viena TATENA kita. Gal VATESI jaučiasi aukščiau už TATENA:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių