Quantcast

Vasaros laikas Lietuvai būtų parankesnis?

Sekmadienį laikrodžių rodyklės bus sukamos valanda į priekį – įsigalios vasaros laikas.

Lietuvai vasaros laikas ir būtų parankesnis kaip pastovus, mano bendrovės „SME Finance“ patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas. Tačiau, jo teigimu, visoms ES valstybėms bendrai nesutarus dėl vienodo laiko, verslui iškiltų keblumų.

„Mano nuomonė pakankamai vienareikšmiška – geriau, kad apskritai nebūtų laiko sukiojimo, o būtų paliktas vasaros laikas“, - Eltai sakė A. Izgorodinas.

Pasak jo, nuolatinio žiemos laiko palikimas nebūtų nenaudingas, nes žmonės nori ilgesnių šviesių vakarų po darbo.

Mano nuomonė pakankamai vienareikšmiška – geriau, kad apskritai nebūtų laiko sukiojimo, o būtų paliktas vasaros laikas.

„Jei kalbėtume apie įmonių segmentą, tai argumentas, kad rytas turi būti šviesesnis, truputį praranda logiką, nes tobulėja apšvietimo technologijos. Tai nebuvo aktualu, kai tos procedūros (laiko sukiojimo. - ELTA) buvo įvedamos Europoje ir pasaulyje, tačiau viskas tobulėja.

Pati Europos Komisija (EK) darė tyrimus, ten irgi žmonės labiau norėjo, kad būtų įvedamas vasaros laikas. Visiems svarbiau, kad būtų ilgesnis šviesesnis vakaras nei rytas, kurį vis tiek praleidi darbe“, - Eltai sakė A. Izgorodinas.

Ekonomisto nuomone, didžiausia grėsmė kiltų, jei EK paliktų laisvę kiekvienai valstybei pačiai apsispręsti, kokį nuolatinį laiką jos nori pasilikti.

„Mano nuomone, reikia daryti taip, kad sprendimas (laiko sukiojimo - ELTA) būtų įvedamas visos ES mastu. Nes jeigu vienos šalys nutars sukioti laiką, kitos - ne, tai labai trumpu laikotarpiu, vieną ar dvi savaites, eksportuotojams tai gali įnešti painiavos. Tarkime, turi pokalbį dėl kontrakto su vokiečiais, kurie pasuko laiką, o tu nepasukai - kažkas gali tai praleisti ir paskambinti valanda anksčiau ar vėliau“, - komentavo A. Izgorodinas.

Kaip ELTA jau rašė, kad Europos Parlamentas (EP) antradienį parėmė pasiūlymą, kad 2021 m. ES būtų atsisakyta privalomo laiko sukiojimo dukart per metus.

Pagal šį pasiūlymą, nuo 2021 m. kiekviena ES valstybė narės galės pati spręsti, kokiu laiku nori gyventi.

Šalys, norinčios nuolatos gyventi vasaros laiku, laikrodžius paskutinį kartą pasuktų paskutinįjį 2021 m. kovo sekmadienį. Valstybės narės, norinčios nuolat gyventi žiemos laiku, paskutinį kartą laikrodžius pasuktų paskutinįjį 2021 m. spalio sekmadienį.

ES valstybės narės turėtų iki kitų metų balandžio 1 d. pranešti EK apie savo ketinimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Roba

Roba portretas
VASAROS laikas

deinis

deinis portretas
Koks gali bųti vasaros ar žiemos laikas ,yra vietos laikas ir baikta ,o kada keltis ir kada gulti nustato vergvaldžiai ,kada ateiti į lažą ir kada išeiti ,bet bitės ,karvės nežiūri į laikrodi ,jei nelaiku pamelši jos pradeda bliauti ,atrodo kad žmonės nėjo į mokyklą ir nesimokino astronomijos

pastebejimas

pastebejimas portretas
Tarp Klaipedos ir Vilniaus geografiskai jau 40 min laiko skirtumas.Ir musu krastas negyveno pagal Lietuvos laika.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių