Quantcast

Brangs ir vanduo: kur bus didžiausi kainų šuoliai?

  • Teksto dydis:

Brangymetis Lietuvoje dar nesibaigė: brangs ir geriamasis vanduo, nes dėl didėjančių energetikos sąnaudų vandens tiekimo bendrovės patiria vis daugiau nuostolių. Prognozuojama, kad didžiausi vandens kainų šuoliai bus mažose savivaldybėse. Kada ir kiek brangs geriamasis vanduo? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos prezidentu Broniumi Miežutavičiumi.

– Kada turėtų įvykti brangimas?

– Kai Kainų komisija peržiūrės mūsų prašymus, o savivaldybių tarybos patvirtins. Vandens tiekėjai neturi jokios teisės nei piginti, nei branginti paslaugos. Viskas priklauso nuo to, kaip žaliavų kainos susidėlioja rinkoje. Tas įvykti jau seniai turėjo. Jeigu pernai kalbėjome apie minimalius pelnus mūsų sektoriuje, tai dabar apie pelnus mes jau nekalbame. Kalbame, kaip reikės išgyventi šį sunkmetį. Energetiniai resursai sudaro apie 30 proc. visų mūsų sąnaudų. Kai kurios mažosios įmonės gali pritrūkti lėšų.

– Kiek turėtų brangti tiekiamas vanduo?

– Tiek, kad mes galėtume egzistuoti. Tiek mūsų šalis, tiek Europa yra stresinėje situacijoje, vyksta karas ir tik tokiais atvejais paaiškėja mūsų sektoriaus svarba žmonėms. Kuo mes, vandens tiekėjai, geriau dirbame, kuo mes turime mažiau problemų, tuo apie mus kalba ir žino mažiau. Dabar išryškėja problemos, kurios būdavo visuomet, tačiau kai kainos būdavo normos ribose, tiesiog gyvendavome, dirbdavome ir viskas buvo tvarkoje.

– Kodėl mažesni miestai ir miesteliai mokės daugiau?

– Nes mažesnės apimtys, mažiau generuoja pinigų, mažesnės galimybės pasiskolinti apyvartinėms lėšoms. Kuo didesnė įmonė, tuo didesnę ekonominio laviravimo laisvę turi. Per parą mes patiekiame apie 360 tūkst. kubinių metrų vandens. Kad energetikams atsiskaitytume už šį kiekį, mums reikia beveik 200 tūkst. eurų per dieną. Iš čia ir pradeda plaukti visos mūsų bėdos. Įstatyme iki šiol buvo patvirtinta tvarka, jog mūsų kainodara gali būti peržiūrima tik kartą metuose. Dabar kainas reikėtų indeksuoti ir turėtume turėti tokį kainų nustatymo principą, kokiu principu kainos yra nustatomos energetikams.

– Ar bus svarstomos lubos, kiek galėtų kainuoti vienas kubas vandens didmiesčiuose?

– Lubos labai aiškios net ir dabar. Palyginus, kiek žmonės išleidžia pragyvenimui, tai vandeniui išleidžia nepilnus 2 proc. Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad pas mus vanduo yra praktiškai pigiausias visoje Europoje. Vandens kokybė irgi yra labai gera. Vidutinė kaina Lietuvoje 2–2,5 euro už vieną kubinį metrą. Kiekvienos kompanijos ekonominė situacija yra skirtinga ir kiekvienai kompanijai kainą nustatys Kainų komisija.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas nutiks, jeigu nepadidins kainų tiek, kiek norite?

– Reikės skolintis. Reikės eiti į bankus, ieškoti užstato, prašyti savivaldybės, Vyriausybės pagalbos. Jau dabar nemažai įmonių skolinasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
nemeluokit uztenkamai vandenys prisiplese dar mazai tai gobsumo vyrusas uzvalde nepaprastu isgamu nepaprastoji padety su beprasmiskai cinisku sukiu /slavukrainy/ kai zmones zusta beprasmiam kare ???????

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl Lietuvos konservatorių reitingai apklausose didžiausi net šiandien? Yra Lietuvoje rinkėjų, kuriems Lietuvos verslas, Lietuvos valstybė, kuri gyvena iš to verslo pinigų ir mūsų visų darbai atrodo nesvarbu. Tie rinkėjai maitinasi daugiausia bulvėmis, todėl yra prastos sveikatos, kūrena malkomis, pavogtomis iš artimiausio miškelio, naudojasi prasmirdusiais lauko tualetais ir tiki, kad konservatoriai užkariaus viską, įskaitant Marsą. Realybe konservatorių mintys net nekvepia, tačiau šiems jų rinkėjams realybė yra skaudi, verta ją pamiršti, jiems reikia pasakų. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Kada

Kada portretas
Kalipėdos vanduo atiduos miestiečiams skolą? Taigi vienu metu, vietoje to kad piginti klaipėdiečiams mokestį už vandenį, šie ponai pilnu tempu ėmė miesto pinigus Klaipėdos rajono vandens sistemų įrengimui. Ir mūsų savivaldydė tam pritarė. Taigi rajonas gyvena savo biudžetu o miesto - savo. Kodėl niekuo dėti miestiečiai turi apmokėt kaimiečių gerbūvio įrengimus?Kur yra dingę tie įstatymų sargai kurių darbas - žiūrėt kad viskas būtų pagal įstatymus? Alio Kerekeš?
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių