Quantcast

Valstybės kontrolierius: šalies skola šiemet turėtų išaugti iki 50 proc. nuo BVP

Valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas Seime paragino ekonomikos skatinimo priemones naudoti tikslingai.

„2020 metų valdžios sektoriaus balanso deficitas sudarys 10,9 proc. BVP ir visi subsektoriai turės deficitinius biudžetus. Todėl ypatingai svarbu šiuo metu valdžios sektoriaus išlaidas nukreipti į tas sritis, kurios šalies ekonominei raidai suteiks didžiausią naudą.

Neturėtų būti prisiimama įsipareigojimų nenumatant šaltinių jų tvariam kompensavimui, o ekonomikos skatinimo priemonės turėtų būti naudojamos tikslingai, orientuojantis į ilgalaikius tikslus“, – Seime sakė M. Macijauskas.

Jo teigimu, valstybės skola šiemet turėtų išaugti iki 50 proc. nuo BVP.

„Iki COVID-19 sukelto ekonomikos nuosmukio buvusi palyginti stabili valdžios sektoriaus skola, mūsų vertinimu, 2020 metais pasieks 50 proc. nuo BVP lygį ir artės prie 60 proc. Mastrichto skolos kriterijaus“, – teigė valstybės kontrolierius.

Anot jo, prisiimant įsipareigojimus, Vyriausybei svarbu įvertinti ir atsižvelgti į gebėjimą ateityje juos padengti.

„Reikšmingai išaugus valstybės skolai, būtina numatyti jos mažinimo ateityje kryptį. 2020 metų ekonomikos nuosmukis įspėja apie būtinybę vykdyti anticiklinę politiką, kuri skatintų ekonomikos augimą“, – pabrėžė M. Macijauskas.

Valstybės kontrolieriaus nuomone, dabartinė situacija išryškina audito institucijos teiktų rekomendacijų įgyvendinimo svarbą.

„Valstybės kontrolė ne kartą yra pabrėžusi sritis, kuriose reikėtų atsakingesnio požiūrio į valstybės ir savivaldybių išlaidas. Dabartinė situacija, kai daromos didelės viešųjų lėšų injekcijos, tik išryškina mūsų teiktų rekomendacijų įgyvendinimo svarbą.

Per pastaruosius kelerius metus esame pateikę išvadas sveikatos apsaugos, švietimo, socialinės apsaugos, ekonomikos, verslo skatinimo ir kitose viešojo sektoriaus srityse. Šias tobulintinas sritis išskiria Europos Komisija ir kiti tarptautiniai ekspertai“, – kalbėjo M. Macijauskas.

Jis taip pat atskleidė, kad šiuo metu analizuojama, kaip būtų galima įvertinti Vyriausybės priimtus sprendimus karantino laikotarpiu.

„Galvojame apie vertinimą, auditą ar kitokias priemones, kaip galėtume tinkamai pateikti informaciją apie panaudojimą ir skirstomų lėšų efektyvumą. Tam tikrus rezultatus ar sprendimus pamatysite liepos pradžioje“, – sakė M. Macijauskas.

Mindaugas Macijauskas. D. Labučio / ELTOS nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pensininkai ant savo galingų pečių išneš visą ekonomiką. Kada mažinsim pensijas ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių