Quantcast

Valstybės kontrolė palaiko prezidento iniciatyvą dėl viešųjų pirkimų

  • Teksto dydis:

Prezidentui siūlant pertvarkyti viešųjų pirkimų sistemą, centralizuojant perkančiųjų organizacijų tinklą ir supaprastinant mažos vertės pirkimus, Valstybės kontrolė teigia pritarianti šiai iniciatyvai ir jau anksčiau teikusi tokias rekomendacijas.

„Mes prieš keletą metų, kai paskelbėme savo viešųjų pirkimų visos sistemos audito ataskaitą, tai mūsų pagrindinės dvi kryptys buvo, kad mes turime orientuotis kaip šalis į centralizavimą ir supaprastinimą. Tai šiuo metu pateikti siūlymai būtent šitas dvi kryptis ir atliepia“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė valstybės kontrolieriaus pavaduotoja Živilė Simonaitytė.

Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys pastebėjo, kad viešųjų pirkimų mastas tik auga.

„Kai auditą darėme, buvome apytiksliai paskaičiavę, kad kas 8-9 sekundes Lietuvoje įvyksta po viešąjį pirkimą, šiuo metu jau kas 6 sekundes – kad mes visi suprastume mastą, koks tai yra organizmas ir mechanizmas“, – sakė A. Dulkys.

Ekonomikos audito departamento direktorius Julius Lukošius pridūrė, kad būtent mažos vertės pirkimai sudaro daugiau kaip 99 proc. visų pirkimų.

„Jiems gaištamas nemažas laikas, atliekama daug procedūrų, vis tiek galų gale tų visų pirkimų nėra kam ir patikrinti, ar tų procedūrų laikomasi (...) Mūsų vienas iš siūlymų buvo paprastinti mažos vertės pirkimų procedūras“, – sakė J. Lukošius.

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat siūlo, kad ginčus dėl pirkimo sąlygų privalomai ikiteismine tvarka nagrinėtų Viešųjų pirkimų tarnyba, o vertinant pirkimus būtų skatinamos socialinės ir aplinkosaugos iniciatyvos.

Tokias pataisas prezidentas antradienį pateikė viešoms konsultacijoms. G. Nausėda siūlo, kad nauja tvarka būtų patvirtinta Seimo pavasario sesijoje ir įsigaliotų kitąmet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisingas preziudento sprendimas

teisingas  preziudento  sprendimas  portretas
DABAR VOGT BUS LENGVIAU....

atsitiktinai

atsitiktinai portretas
girdėjau Jakilaičio laidą pokalbio su Dulkiu, tai tas aiškino ir apie sekundes ir tai, kad visa smulkių pirkimų dalis, sudaro berods tik penktą ar šeštą dalį visų pirkimų, o kitą dalį sunaudoja keliolika stambių pirkimų, kurie Dulkio nuomone galimai yra labai abejotini, ir kurių galimai galėtų nebūti

taip yra

taip yra portretas
PREZIDENTE nepasiduok koncervatoriu itakai galvok savo galva sekmes darbuose but stiprus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių