Quantcast

Valstybės duomenų agentūros vadovė: antrasis BVP įvertis tikslesnis, įvertinta daugiau duomenų

Statistikams paskelbus, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį šių metų ketvirtį smuko maždaug 1 procentiniu punktu mažiau nei skelbta gegužės pradžioje, Valstybės duomenų agentūros vadovė Jūratė Petrauskienė sako, jog antrasis BVP įvertis yra tikslesnis ir paskaičiuotas įvertinus daugiau duomenų.

„Pokyčiai daug geresni, ir kodėl tas skirtumas pirmo ir antro įverčio yra toks – įvertis, gautas taikant ekonometrinius modelius, pagal turimus statistinius duomenis, kurie antro įverčio skaičiavime yra daug detalesni. Turime visų trijų mėnesių PVM, paslaugų visą trumpalaikę statistinę informaciją, su pirmu įverčiu tokios detalios informacijos nėra“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė J. Petrauskienė.

Agentūra trečiadienį paskelbė antrąjį PVP įvertį – pagal jį pirmąjį ketvirtį, palyginti su nei pernai tuo pačiu metu, BVP smuko 2,5 proc., o palyginti su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu – 2,1 proc.

Pirmasis įvertis rodė, jog BVP per metus smuko 3,7 proc., per ketvirtį – 3 procentais.

Statistikų teigimu, didžiausios neigiamos įtakos BVP pokyčiui turėjo apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo bei nekilnojamo turto įmonių rezultatai.

„Kitos, paslaugų veiklos, susijusios su informacinėmis technologijomis, finansiniu tarpininkavimu, profesinė, mokslinė veikla, švietimas, turėjo teigiamos įtakos ir pats padidėjimas traukė mūsų visą BVP“, – sakė J. Petrauskienė.

Per ketvirtį namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos padidėjo 2,2 proc., o bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas 5 proc. Valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos sumažėjo 1,1 proc., o prekių ir paslaugų eksportas ir importas mažėjo atitinkamai 2 ir 7,4 procento.

Pirmojo ketvirčio patikslintą, trečiąjį BVP įvertį Valstybės duomenų agentūra skelbs liepos 3 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių