Quantcast

V.Adamkus verslininkams kalbėjo apie atominės energetikos plėtros svarbą

Prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį Vilniuje dalyvaudamas Švedijos verslo apdovanojimų ceremonijoje tvirtino, kad verslo atstovai, sugebantys lanksčiai reaguoti į kintančią situaciją ir sutikti naujus iššūkius, bus ta varomoji jėga, kuri pajėgs toliau sėkmingai dirbti ir konkuruoti vidaus ir užsienio rinkose. Jis taip pat pabrėžė atominės energetikos plėtros svarbą.

Pabrėžęs, kad šių metų verslo apdovanojimų pagrindinė tema - globali verslo klimato ir visos mūsų planetos klimato kaita, valstybės vadovas sakė, jog ir Lietuva, ir Švedija yra glaudžiai susijusios su globalia ekonomika ir tiesiogiai jaučia jos pokyčius.

Prezidento įsitikinimu, ekonomikos plėtra labai priklauso nuo energetikos išteklių tiekimo stabilumo ir kainų, o energetikos klausimai savo ruožtu yra susiję su klimato kaitos ir kai kuriomis mūsų taikomomis priemonėmis.

„Visi pripažįsta, kad senkantys tradiciniai energijos ištekliai, priklausomybė nuo naftos ir dujų, nuo vienintelio arba nuo nenuspėjamo importo šaltinio, ir svyruojančios energetikos kainos - visa tai turi didžiulės įtakos ne tik kiekvienos šalies ir kiekvieno žmogaus gyvenimui, bet ir verslui. Tinkamai neišsprendus šių problemų, kils grėsmė mūsų vidaus politikai, gerovei, šalių saugumui ir tarptautiniam stabilumui. Akivaizdu, kad regioninius iššūkius reikia spręsti bendromis mūsų regiono pastangomis, o globalius klausimus - spręsti globaliai," - teigė Prezidentas.

Respublikos vadovas pabrėžė, kad vienas iš būdų, kaip išvengti energetinės izoliacijos, yra atominės energetikos plėtra. Todėl, Prezidento teigimu, svarbu kalbėti apie Lietuvos ir Švedijos, o tiksliau, Baltijos šalių ir Skandinavijos šalių projekto - elektros tilto - įgyvendinimą. Šis tiltas sujungs abi šalis ir sukurs bendrą rinką regione.

Prezidentas taip pat išreiškė įsitikinimą, kad ypatingą dėmesį ir investicijas būtina skirti: moksliniams tyrimams, kurie padėtų sumažinti alternatyviųjų energijos išteklių sąnaudas; infrastruktūros projektams, kurie didintų rinkos integralumą ir kainos skaidrumą; kūrimui naujų finansinių instrumentų, kurie skatintų taupyti energiją ir gerinti gyvenimo kokybę.

2006 metais Švedijos ambasada Lietuvoje, Švedijos prekybos taryba, bankas „Swedbank" ir įmonė „TeliaSonera" įsteigė Švedijos verslo apdovanojimus. Šio projekto tikslas - sukviesti verslius žmones, skatinančius pažangias technologijas, taikančius inovacijomis grįstus verslo modelius ir svariai prisidedančius prie abiejų šalių ekonomikos stiprinimo.


Šiame straipsnyje: Adamkusapdovanojimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių