Quantcast

V. Sinkevičius: Lietuva gali nukreipti augančią ES paramą taršos mažinimui

Europos Komisijai pasiūlius sparčiau mažinti taršą, aplinkos eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad Lietuva šiam tikslui galėtų nukreipti augančią Europos Sąjungos paramą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį savo metiniame pranešime pasiūlė iki 2030 metų bent 55 procentais sumažinti taršą Europoje. Anksčiau buvo numatytas 40 proc. tikslas.

Ambicingesnį tikslą remia Prancūzija ir Vokietija, taip pat nemaža dalis europarlamentarų, bet jį kritikuoja Vyšegrado grupės šalys su Lenkija priešakyje.

Nesant tikslių skaičiavimų, Lietuvos vyriausybės atstovai naujus klimato tikslus iki šiol vertindavo atsargiai dėl galimos naštos transporto ir žemės ūkio sektoriams.

V. Sinkevičius BNS sakė, kad Lietuvos vyriausybė turės peržiūrėti savo nacionalinį planą, tačiau ji tam turi įrankių – papildomos lėšos numatomos ES atsigavimo fonde, naujame biudžete ir vadinamajame Teisingos pertvarkos mechanizme.

„Lietuva turės peržiūrėti savo energetikos ir klimato kaitos planą pagal naująjį tikslą. Bet Lietuva turės įrankius tam įgyvendinti – tai „NextGenerationEU“ papildomas finansavimas, naujoji finansinė perspektyva ir Teisingos pertvarkos mechanizmas“, – kalbėjo eurokomisaras.

„Lietuvoje, kiek žinau, yra Ekonomikos DNR planas, bet detalaus plano, kaip bus panaudojamos žymiai išaugusios ES investicijos, nėra, ir, manau, tai yra puikus būdas pasidaryti namų darbus ir susieti naujuosius tikslus su šių lėšų panaudojimu“, – sakė V. Sinkevičius.

Siekiant lėtinti klimato kaitą, Europos šalys žada mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Tam reikės didinti energijos efektyvumą, daugiau investuoti į anglies dioksido sugavimo ir saugojimo technologijas, elektrifikacijas ir alternatyvas iškastiniam kurui, renovuoti namus, skatinti vartotojus keisti savo įpročius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tu davai ,pridurke ,nusius kelis milijardus Amerikai. Matai kad svedu Gretute nespeja ryti anglies dvdeginio.

Pritariu

Pritariu portretas
Lauko tualetai jau uzdrausti, belieka runkeliams pasalpas sumazinti, kad maziau estu ir maziau siktu.

Vaaa taaaaip

Vaaa taaaaip portretas
Valdzia tik i savo kisenes lesas gali nukreipti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių