Quantcast

V. Šapoka: neketiname veltis į akcizų karus su Estija ir Latvija

  • Teksto dydis:

Lietuva neketina sekti Estijos bei Latvijos pavyzdžiu ir sumažinti akcizus visiems arba daliai alkoholinių gėrimų, teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

„Šiuo metu kažkokių reikšmingesnių pokyčių akcizų politikoje nesvarstome. Tikrai nesivelsime į Latvijos ir Estijos apsižodžiavimą dėl akcizų. Nesu matęs, kad akcizų karai kažkam būtų atnešę ilgalaikę naudą“, – interviu BNS sakė V. Šapoka.

Jis pabrėžė, kad akcizų politikoje, ypač kalbant apie visuomenės sveikatai įtakos turinčias prekes, trumpalaikiai planai turi būti nusverti ilgalaikių tikslų.

„Didesnis alkoholio prieinamumas ir vartojimas ilguoju laikotarpiu mokesčių mokėtojams kainuoja žymiai brangiau“, – tvirtino V. Šapoka.

Estijoje akcizai alkoholiui, įskaitant alų, nuo liepos mažinami 25 proc., siekiant pažaboti smarkiai pagyvėjusią prekybą alkoholiu Latvijos pasienyje, dėl ko pastebimai sumenko jų pardavimai Estijoje, bei vėl prisivilioti Skandinavijos turistus.

Reaguodamas į tai, Latvijos parlamentas praėjusią savaitę nutarė stipraus alkoholio akcizą sumažinti 15 proc.

Latvijos vyriausybės vadovas Krisjanis Karinis trečiadienį pareiškė, jog Baltijos šalys alkoholio akcizus turi derinti. Jo žodžiais, tokiu atveju Latvija, Estija ir Lietuva tarpusavyje „nekariautų nereikalingo karo“, o galėtų naudoti akcizus kaip vieną kovos už sveiką visuomenę priemonę.

Lietuvoje akcizai visam alkoholiui gerokai padidinti nuo 2017-ųjų kovo, o nuo šių metų kovo jie dar kartą padidinti stipriems gėrimams.

Alkoholio suvartojimas Lietuvoje mažėja šeštus metus iš eilės – pernai vidutiniškai vienas gyventojas virš 15 metų išgėrė 11,2 litro legalaus alkoholio, arba 1,1 litro mažiau nei 2017 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daktaras

Daktaras portretas
Nepeikit ministerio. Jis įkūnija tikro Lietuvio prasmę: Be galo išdidus ir su plika šikna. Visą laiką.

>Dikas

>Dikas portretas
Tikrai taip ...tu dikai durniųdurnius... Kodėl . NES nemoki skaičiuoti. Jei ten BUTELKA kainuoja 1eu [ ar belekiek...] pigiau , TAI nesiskaito , kad tu jį įsigijai pigiau ... NES be kelionės išlaidų DAR gauni minusiukų sveikatai bei ginčų su namiškiais [ kai kam tas atsieina ir iki žudynių ]

Dikas

Dikas portretas
Durniu,durnius tas Sapoka.Juk zmones alkoholio nusiperka Lenkijoje,Latvijoje.Durniu,durnius tas Karbauskis giriasi,kad Lietuvoje mazeja alkolizmas.Durniu,tas Karbauskis,Svernelis su Veryga.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių